You are here

Ανοίγουν λύκεια, γυμναστήρια, παραμένουν sms και ωράριο

23/02/2021 10:01

Η αντίστροφη μέτρηση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έχει αρχίσει.

Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας με τον Υπουργό Υγείας, σήμερα τα μέλη της θα συζητήσουν μεταξύ τους για τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις και ζητήματα που ήγειρε ο Υπουργός Υγείας. Το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση, όσον το δυνατόν, μίας κοινής πρότασης την οποία θα αναλύσουν αύριο ενώπιον της σύσκεψης στο προεδρικό μέγαρο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αρχηγών των κομμάτων. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προκειμένου να γίνει απ’ ευθείας ενημέρωση των παρευρισκομένων και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Τις τελικές αποφάσεις θα πάρει μεθαύριο Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα προηγηθεί σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής.

Τα κεφάλαια που ξεκλειδώνουν

Σύμφωνα με πληροφορίες σίγουρη πρέπει να θεωρείται η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία εντός του Μαρτίου.

Δεν ξεκαθάρισε ακόμη όμως εάν αυτό θα γίνει σε δυο φάσεις. Το Υπουργείο Υγείας ευνοεί την επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση για επιστροφή από την 1η Μαρτίου των μαθητών της πρώτης και δευτέρας Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών και δύο εβδομάδες αργότερα των μαθητών των γυμνασίων.

Εντός Μαρτίου θα ανοίξει και το κεφάλαιο της άθλησης και των γυμναστηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλάνο του Υπουργείου Υγείας είναι όπως από την 1η του μήνα ανοίξουν τα γυμναστήρια προσφέροντας personal training και αργότερα, αναλόγως των εξελίξεων, να επαναλειτουργήσουν κανονικά τα γυμναστήρια υπό την προϋπόθεση της διενέργειας rapid test, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Θα επαναλειτουργήσουν επίσης υπό προϋποθέσεις οι σχολές χορού, μπαλέτου και τα ωδεία.

Από την 1 Μαρτίου θα αυξηθεί και ο αριθμός των πιστών που θα παρίστανται στους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Ωράριο και sms μέχρι τα μέσα Μαρτίου

Τα sms θα βρίσκονται μέχρι τα μέσα Μαρτίου καθώς υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την αύξηση των συναθροίσεων λόγω των αποτελεσμάτων της ιχνηλάτησης που κατέδειξε ότι παρατηρείται αυξημένη μετάδοση του ιού τόσο σε ενδο-οικογενειακό επίπεδο όσο και στους εργασιακούς χώρους.

Στο τραπέζι βρίσκεται και το πλαφόν στις βραδινές μετακινήσεις που είναι μέχρι τις 9 το βράδυ. Οι πληροφορίες λένε ότι θα παραμένει ως έχει το σύστημα μέχρι τα μέσα Μαρτίου, αν και στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για μετακίνηση για ακόμη μια ώρα μέχρι τις 10 το βράδυ ή τις 11. Επικρατέστερο σενάριο αυτό να ισχύσει μετά τις 15 Μαρτίου.

Επανεκκίνηση και των κέντρων εστίασης

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του ερχόμενου μήνα καθώς τα καρναβάλια και η Τσικνοπέμπτη αποτελούν μεγάλο βαρίδι στην εξίσωση της νέας αποκλιμάκωσης των μέτρων. 

Με την επαναλειτουργία της εστίασης μετά τις 15 Μαρτίου συνηγορεί και η πληροφόρηση που έχει ο σύνδεσμός κέντρων αναψυχής, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη StockWatch, ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου Φάνος Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης, διαμηνύει παράλληλα ότι ο κλάδος ξεπέρασε τα όρια βιωσιμότητας προ πολλού και τονίζει πως «ούτε και μια ημέρα μετά τις 15 Μαρτίου δεν αντέχουμε. Αυτό επίσης που μας απασχολεί είναι το πώς θα επαναλειτουργήσουμε διότι δεν θέλουμε να λειτουργήσουμε με υπέρμετρους περιοριστικούς όρους και αυστηρά ωράρια. Σε αντίθετη περίπτωση ολόκληρος ο κλάδος θα κατέλθει σε δυναμικές κινητοποιήσεις ενώ θα κατεβάσουν ρολά και τα delivery και take away», διαμήνυσε ο πρόεδρος του συνδέσμου των κέντρων αναψυχής..

Με σταθερά βήματα η χαλάρωση των μέτρων

Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου είναι αρκετά καλή και επιτρέπει κάποιες χαλαρώσεις, δήλωσε στη StockWatch ο καθηγητής Ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Πέτρος Καραγιάννης.

Θυμίζουμε ότι χθες εντοπίστηκαν 131 κρούσματα από 34,190 εργαστηριακές διαγνώσεις, 2,553 με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 31,637 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test). Το ποσοστό θετικότητας μειώθηκε στο 0,38%. Μετά και τα χθεσινά κρούσματα ο συνολικός αριθμός ανήλθε στις 33,391.

Ο κ. Καραγιάννης πρόσθεσε εντούτοις ότι, η αποκλιμάκωση «πρέπει να γίνει με προσοχή διότι όπως αποδείχθηκε σε άλλες χώρες η χαλάρωση των μέτρων επέφερε νέα έξαρση του ιού». Την Τετάρτη, όπως είπε, η επιδημιολογική ομάδα θα πάει στο προεδρικό με συγκεκριμένες εισηγήσεις ενώ όπως είπε οι ημερομηνίες θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με το απαγορευτικό διάταγμα για τις δημόσιες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «η διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου υπήρξε ένα καλό παράδειγμα και η εισήγηση της επιστημονικής ομάδας θα είναι όπως επιτρέπονται εφόσον θα τηρούνται τα πρωτόκολλα».

Της Ηρώς Ευθυμίου