You are here

Άνοιξε ο δρόμος για επιστροφή στην κανονικότητα

10/06/2021 07:32

Οι διψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων, ο μειωμένος αριθμός νοσηλευόμενων και η μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ανοίγουν από σήμερα το δρόμο για επιστροφή της κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας σε κανονικά δεδομένα.

Από σήμερα η Κύπρος εισέρχεται στην τρίτη και πιο καθοριστική φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς αίρεται η απαγόρευση της νυκτερινής κυκλοφορίας, ενώ μετά από 15 μήνες ανοίγουν ξανά τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης υπό την προϋπόθεση προσκόμισης Safe Pass.

Ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου κέντρων διασκέδασης, Νίκος Βασιλείου, δήλωσε στη StockWatch ότι «η επανεκκίνηση των κέντρων διασκέδασης, έστω και με περιοριστικά μέτρα θεωρείται ικανοποιητική. Αν και δεν είναι τέλειο το πρωτόκολλο του υπουργείου Υγείας, αποτελεί μια αρχή για να εισέλθουμε στην κανονικότητα», σημείωσε.

Ανέφερε ότι ο σύνδεσμος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε μέχρι τέλος Ιουνίου να επαναλειτουργήσουν όλα τα κέντρα διασκέδασης.

«Θα καταβάλουμε ακόμη μια προσπάθεια να πείσουμε το υπουργείο οικονομικών ότι πρέπει να στηρίξει τους επιχειρηματίες του κλάδου», είπε.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η επαναλειτουργία των κέντρων διασκέδασης, θα γίνει με κρατήσεις και με μέγιστο αριθμό 500 ατόμων, ενώ σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται 8 άτομα και από την 1η Ιουλίου θα αυξηθούν στα 10 άτομα.

Ταυτόχρονα από την 1η Ιουλίου θα λειτουργήσουν τα μπαρ, νοουμένου ότι η κάθε παρέα δεν θα ξεπερνά τα πέντε άτομα και θα τηρεί απόσταση ενός μέτρου από άλλη παρέα, πάντα υπό την προϋπόθεση της προσκόμισης του Safe Pass.

Από σήμερα, επιστρέφουν επίσης στις εργασίες τους οι εργαζόμενοι, καθώς αίρεται ο περιορισμός του 50% φυσικής παρουσίας στις επιχειρήσεις. Παραμένει, ωστόσο, σε ισχύ, η εβδομαδιαία διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στο 50% των εργαζόμενων.

Χαλαρώσεις έρχονται και στον αριθμό των παρευρισκόμενων σε κοινωνικές συναθροίσεις.

Μέχρι και τις 30 Ιουνίου ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να παραβρεθούν σε μία δεξίωση καθορίζεται στα 250 άτομα σε εσωτερικό χώρο ή στα 350 άτομα σε εξωτερικό χώρο. Σε σχέση με τα cocktail party το πλαφόν έχει καθοριστεί στα 250 άτομα ανά πάσα στιγμή και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Οι νέες χαλαρώσεις επιτρέπουν και την παρουσία πλανοδιοπωλών έξω από εκκλησίες και μοναστήρια.

Θετικές είναι οι εξελίξεις και για τα κολυμβητήρια και τους κατασκηνωτικούς χώρους, καθώς από σήμερα επιτρέπεται ξανά η πρόσβαση ατόμων σε κολυμβητήρια και επαναλειτουργούν οι κατασκηνωτικοί χώροι.

Επιπλέον από τις 16 Ιουνίου επαναρχίζουν τα καλοκαιρινά σχολεία και οι παιδικές κατασκηνώσεις.

Της Ηρώς Ευθυμίου