You are here

Αντιδράσεις με φόντο το Χριστουγεννιάτικο lockdown

30/11/2020 07:25

Από τα μεσάνυκτα τέθηκαν σε ισχύ τα νέα οριζόντια μέτρα που προνοούν μεταξύ άλλων κλείσιμο των χώρων εστίασης στις επτά το βράδυ για τις επόμενες δύο εβδομάδες, προκαλώντας την οργή των επιχειρηματιών, οι οποίοι απευθύνουν έκκληση για επιπρόσθετη στήριξη.

Την ίδια ώρα οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι ο εφιάλτης του ολικού lockdown δεν έχει εκλείψει.

Μονόδρομο χαρακτηρίζει τα μέτρα ο καθηγητής μοριακής ιολογίας, μέλος της επιστημονικής ομάδας της κυβέρνησης Πέτρος Καραγιάννης, διαμηνύοντας ότι το γενικό lockdown βρίσκεται στο τραπέζι και αν δεν αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού θα κάνουν Χριστούγεννα όλοι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Σε δηλώσεις στη StockWatch διερωτάται γιατί υπάρχουν τόσες αντιδράσεις, υποδεικνύοντας ότι «το θέμα είναι απλό.  Εάν δεν εφαρμόσουμε αυστηρά τα μέτρα τότε η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη και ούτε Χριστούγεννα θα κάνουμε, ούτε Πρωτοχρονιά».

Πρόσθεσε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι πλήττονται οικονομικά οι επιχειρήσεις εστίασης και άλλες, αλλά τα μέτρα είναι μονόδρομος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αν δεν προσέξουμε θα κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας.  Οι αριθμοί που έχουμε δεν επιτρέπουν χαλάρωση. Τα κρούσματα καθημερινά είναι γύρω στα 300, δεν βλέπω να κατεβαίνει προς τα κάτω η καμπύλη διότι μπορεί να βελτιώνεται μια περιοχή και συγχρόνως να ανεβαίνει μια άλλη.

Βλέπουμε βελτίωση στην Πάφο αλλά την ίδια ώρα χθες είχαμε 10 κρούσματα στη Γεροσκήπου, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν εστίες ακόμη σε όλη την επικράτεια».

Ζητούν αναθεώρηση των μέτρων

Αναθεώρηση των μέτρων ζητά ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, τονίζοντας σε δηλώσεις του στη StockWatch, ότι «τα μέτρα διαλύουν τους επιχειρηματίες κέντρων εστίασης οι οποίοι εργοδοτούν χιλιάδες εργαζομένους, με ορατό τον κίνδυνο να έχουμε εκατοντάδες ανέργους».

Είπε ότι «θα εξετάσουμε με τα υπόλοιπα οργανωμένα σύνολα την κατάσταση εντός της εβδομάδας, επίσης θα αποστείλουμε επιστολή με τα αιτήματα μας που αφορούν ρύθμιση των ενοικίων και αναστολή δόσεων των δανείων των επιχειρήσεων, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο γενικός γραμματέας των κέντρων αναψυχής Φάνος Λεβέντης, σχολιάζοντας το κλείσιμο των κέντρων αναψυχής στις 7 το απόγευμα είπε ότι «επί της ουσίας κλείνουν με έμμεσο τρόπο τα κέντρα εστίασης», σημειώνοντας ότι τα περισσότερα θα παραμείνουν κλειστά.

Πρόσθεσε ότι θα έχουν διαδικτυακή συζήτηση με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου εργασίας για να θέσουν επί τάπητος τα αιτήματα τους.

Αντιδράσεις όμως καταγράφονται και από τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων οι οποίοι επίσης κατεβάζουν ρολά για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Στο πλευρό των επιχειρηματιών ΟΕΒ και ΚΕΒΕ

Στο πλευρό των επιχειρηματιών είναι η ΟΕΒ, με το γενικό διευθυντή της ομοσπονδίας εργοδοτών Μιχαλάκη Αντωνίου να δηλώνει στη StockWatch ότι «αν και αναγνωρίζουμε την ανάγκη της κυβέρνησης να ισορροπήσει την προστασία της υγείας των πολιτών και της οικονομίας, εντούτοις θεωρούμε ότι τα μέτρα είναι βαρύτατα για τα υποστατικά εστίασης. Την ίδια ώρα δεν βλέπουμε κανένα ισχυρό λόγο που θα πρέπει να κλείνουν από τις 7 το απόγευμα, γι’ αυτό θεωρούμε δυσανάλογο το μέτρο για την εστίαση».

Σχολιάζοντας τα μέτρα του υπουργείου εργασίας είπε ότι «αρκετές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στα μέτρα διότι θα δυσκολευτούν να πιάσουν τα ποσοστά που προνοεί το μέτρο (40% μείωση του κύκλου εργασιών στην εστίαση και 80% στο λιανικό εμπόριο) σε ένα ορίζοντα ημερολογιακού μήνα, διότι τα μέτρα επιβάλλονται για το μισό Νοέμβριο και το μισό Δεκέμβριο. Θα διαβουλευθούμε με τα αρμόδια υπουργεία αυτή την αδικία», σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, εξέφρασε επίσης τη θέση ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει με επιπρόσθετα μέτρα τις επιχειρήσεις εστίασης που πλήττονται περισσότερο από τα μέτρα, ειδικότερα αυτές που δεν διαθέτουν σύστημα delivery».

Ξηλώνονται τα μπλόκα

Μεταξύ των μέτρων από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου είναι και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Αναστέλλονται επίσης οι εργασίες των γυμναστηρίων, σχολών χορού και άλλων αθλημάτων. Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους, καθώς και οι θρησκευτικές τελετές, τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 και τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του υπουργείου υγείας.

Επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων ή/και δείπνων με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων.  Επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 10 προσώπων σε οικίες, περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων.

Τερματίζεται επίσης από απόψε τα μεσάνυκτα ο γεωγραφικός αποκλεισμός της Λεμεσού και Πάφου που είχε επιβληθεί στο πλαίσιο των μέτρων από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στις δυο επαρχίες, με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, επειδή εντούτοις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα τα συγκεκριμένα μέτρα αφού τα κρούσματα αυξάνονται και στις άλλες επαρχίες, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή οριζόντιων μέτρων μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου