You are here

Δεν έπεισαν οι εξαιρέσεις για το Safe Pass

19/07/2021 07:16

Στον απόηχο των ανακοινώσεων του υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα που στόχο έχουν την αναχαίτιση της διασποράς της πανδημίας, οι εμπλεκόμενοι φορείς υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις διαχωρίζονται σε δύο στρατόπεδα.

Η προσκόμιση του Safe Pass, από αύριο θα είναι απαραίτητη σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, όπου συναθροίζονται πέραν των 20 ατόμων, με κάποιες όμως εξαιρέσεις. Η νέα ρύθμιση προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των εργοδοτικών οργανώσεων οι οποίες κάνουν λόγο για κενά στα μέτρα τα οποία ενδεχομένως να δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής επιμένουν ότι δεν θα μετατραπούν αστυνομικοί των υποστατικών τους.

Κενά στα νέα μέτρα

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντώνιου δήλωσε στη StockWatch, ότι «αν και ορθές οι αποφάσεις της κυβέρνησης, υπάρχουν κενά τα οποία πλήττουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων» και διευκρίνισε ότι η εφαρμογή του Safe Pass που ισχύει μόνο για χώρους με περισσότερα από 20 πρόσωπα, ενώ θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση κατοχής του πρόσωπα που θα εισέρχονται σε χώρους εμβαδού μικρότερου των 200 τ.μ., ενδεχομένως να δημιουργήσει σοβαρές συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε μια περίοδο που οι αντοχές όλων είναι πολύ οριακές».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου η εξαίρεση της υποχρέωσης προσκόμισης Safe Pass σε χώρους μικρότερους των 200 τ.μ. δίνει διέξοδο σε όσους αδιαφορούν να εμβολιαστούν, επειδή τους δίνει λύσεις και αφήνει όσους έχουν εμβολιασθεί να παλεύουν μόνοι».

Τόνισε ότι η ΟΕΒ με επιστολή που απέστειλε ήδη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Υγείας ζητά την καθολική εφαρμογή του μέτρου σε όλα ανεξαιρέτως τα υποστατικά.

Αμφιβολίες ανάμεσα στους πολίτες

Υπέρ της καθολικής εφαρμογής του μέτρου τάσσεται και το ΚΕΒΕ σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του επιμελητηρίου Μάριου Τσιακκή, ο οποίος δήλωσε στη StockWatch, ότι το μέτρο της προσκόμισης του Safe Pass θα πρέπει να εφαρμοσθεί παντού για λόγους υγειονομικής προστασίας.

Πρόσθεσε ότι «δεν πείθει το επιχείρημα ότι κάτω των 20 ατόμων δεν χρειάζεται η επίδειξη του Safe Pass, ενώ την ίδια ώρα σπέρνει και αμφιβολίες ανάμεσα στους πολίτες για τη χρησιμότητα του μέτρου. Σκοπός των μέτρων θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση όλων των πολιτών να εμβολιαστούν, άρα δεν πρέπει να διαχωρίζονται οι χώροι σε μικροί και μεγάλοι», σημείωσε.

Καταστήματα δύο ταχυτήτων

Την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση του εξέφρασε και ο παγκύπριος συνδέσμος λιανικού εμπορίου, τονίζοντας ότι με αυτό το μέτρο ο ίδιος ο υπουργός ωθεί τους καταναλωτές σε μικρότερα καταστήματα και μίνι μάρκετ, δημιουργώντας λιανεμπόριο και καταστηματάρχες δύο ταχυτήτων.

Σε ανακοίνωση, ο σύνδεσμος αναφέρει επίσης, ότι «είμαστε έντονα ενοχλημένοι, καθώς ενώ αποφασίσαμε να δεχθούμε το μέτρο για SafePass σε όλους τους κλειστούς χώρους του λιανικού εμπορίου, ακόμα και στα τρόφιμα, βάζοντας το λιθαράκι μας στην αναχαίτιση της πανδημίας, εντούτοις με αυτό το μέτρο προκαλείται άνισος ανταγωνισμός, μιας και είναι λογική εξέλιξη να δούμε καταναλωτές να κάνουν ουρές έξω από μικρά καταστήματα».

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, «πειραματισμούς και τεχνάσματα δεν σηκώνει το λιανεμπόριο και κατ' επέκταση η οικονομία».

Συστράτευση όλων για αντιμετώπιση πανδημίας

Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής Νεόφυτος Θρασυβούλου, δήλωσε στη StockWatch, ότι «αν και εμμένουμε στη θέση μας ότι δεν θα πρέπει οι επιχειρηματίες των κέντρων αναψυχής να αντικαταστήσουν τους αστυνομικούς και να ελέγχουν οι ίδιοι το Safe Pass, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας, θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Σημείωσε ότι «θα πρέπει να συστρατευτούμε όλοι μας, καθώς πάνω από όλα είναι η υγεία των υπαλλήλων μας, η δική μας, των πολιτών όλων, αλλά και η επιβίωση των επιχειρήσεων μας».

Με τις δηλώσεις αυτές ο κ. Θρασυβούλου διαχώρισε τη θέση των μελών του από τα μέλη του παγκύπριου συνδέσμου ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής οι οποίοι κατήλθαν στην Παρασκευή σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, ζητώντας ο έλεγχος του Safe Pass να γίνεται είτε από την αστυνομία, είτε από λειτουργούς που θα διορίσει η κυβέρνηση.

Δεν πείθουν τα μέτρα

Ο γενικός γραμματέας του παγκύπριου συνδέσμου ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής Φάνος Λεβέντης, δήλωσε στη StockWatch, ότι ο σύνδεσμος θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα για να αποφασίσει τα περαιτέρω βήματα του, καθώς οι δυσκολίες στον έλεγχο του Safe Pass από τους ίδιους τους επιχειρηματίες συνεχίζουν να τους προκαλούν προβλήματα.

Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα μέτρα, λέγοντας ότι «είναι αποτέλεσμα σπασμωδικών κινήσεων που δεν προσφέρουν στο γενικό σύνολο και σίγουρα δεν πείθουν τον κόσμο να εμβολιαστεί».

Της Ηρώς Ευθυμίου