You are here

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε ξανά την οικονομία»

20/10/2020 07:30

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι επιχειρήσεις για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και βρίσκονται σε επαφή με το υπουργείο υγείας για ενημέρωση όσον αφορά την τήρηση των πρωτοκόλλων και των οδηγιών.

Την Παρασκευή, οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι συντεχνίες είχαν συνάντηση με τον υπουργό υγείας και τoν υπουργό οικονομικών με στόχο την ενημέρωση για αναχαίτιση της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού σε χώρους εργασίας.

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε στη StockWatch ότι με βάση την ενημέρωση του υπουργού υγείας, το ένα τρίτο των κρουσμάτων εντοπίζεται σε χώρους εργασίας.

«Αύριο θα γίνει τηλεδιάσκεψη και αναμένεται να απαντηθούν από πλευράς επιδημιολογικής ομάδας ερωτήσεις και απορίες των εργοδοτικών συνδέσμων και συντεχνιών, να διευκρινιστούν στοιχεία των διαταγμάτων του υπουργείου ώστε να εφαρμόζονται σωστά οι οδηγίες», σημείωσε.

Μετά την ενημέρωση, ανέφερε, αναμένεται να δοθούν οδηγίες προς τα μέλη για τη σωστή τήρηση των πρωτοκόλλων και των μέτρων του υπουργείου υγείας.

Ο κ. Αντωνίου υπογράμμισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων θέτει όλους σε συναγερμό καθώς η οικονομία δεν αντέχει δεύτερο lockdown

Ο γενικός γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάριος Τσιακκής αναφέρει ότι ο υπουργός «ζήτησε ο καθένας να ενθαρρύνει τα μέλη να είναι προσεκτικοί να τηρούν πρωτόκολλα, αποστάσεις και να διορίσουν ένα λειτουργό ασφάλειας σε κάθε εταιρεία».

Ο κ. Τσιακκής επισημαίνει ότι στάλθηκε εγκύκλιος προς τα μέλη μας για τηλεργασία όπου είναι δυνατό, οι τηλεδιασκέψεις να αποφεύγονται και οι μεγάλες συνάξεις στο χώρο εργασίας.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε ξανά την οικονομία», τονίζει.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου υγείας, οι εργασιακοί χώροι θα πρέπει να τύχουν ενημέρωσης και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ως ακολούθως:

  1. Σε όλους τους χώρους των γραφείων να υπάρχει καλός εξαερισμός, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
  2. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (πχ οινόπνευμα 70οC). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
  3.  Καθαρισμός και απολύμανση τακτικά, επιφανειών, πόμολων και πάγκων εργασίας.
  4. Καλός και συχνός αερισμός του χώρου εργασίας μας.
  5. Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή φτέρνισμα.
  6. Αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων.
  7.  Αποφυγή στενής επαφής (απόσταση 1-2 μέτρα) με άτομα που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.
  8. Να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να υπάρχει άμεσα προσβάσιμο στον εργασιακό χώρο επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων όπως θερμόμετρα, απλές χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης, σακούλες απορριμμάτων, υγρά καθαρισμού επιφανειών.
Της Γεωργίας Χαννή