You are here

Έτσι θα γίνονται τα rapid test εντός επιχειρήσεων

28/01/2021 11:52

Μετά από συνεννόηση της ΟΕΒ με το Υπουργείο Υγείας, ο ενδοεπιχειρησιακός έλεγχος των εργαζομένων με rapid test μπορεί να πραγματοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο μέλος του προσωπικού της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο της ΟΕΒ, τα καταλληλότερα πρόσωπα για να εκπαιδευτούν για τη λήψη δειγμάτων/διενέργεια του τεστ, είναι οι πρώτοι βοηθοί των επιχειρήσεων ή ανάλογα με την φύση της επιχείρησης, μπορεί να είναι φαρμακοποιός, βιολόγος, εργαστηριακός ή άλλος επαγγελματίας υγείας που εργοδοτείται στην επιχείρηση.

Η εκπαίδευση θα γίνεται στα ιατρεία Δημόσιας Υγείας που λειτουργούν σε όλες τις πόλεις από τις 8.00 πμ μέχρι τις 8.00 μμ, εφτά μέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι και Κυριακή.

Κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση μπορεί να απευθύνεται απευθείας στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας στο email του Παναγιώτη Πέτρου, [email protected], για να δηλώσει τον αριθμό των προσώπων που επιθυμεί να τύχει εκπαίδευσης και θα διευθετείται από το Υπουργείο η μέρα, ώρα και το σημείο της εκπαίδευσης.

Η εκπαίδευση διαρκεί δύο ώρες και θα γίνεται χωρίς χρέωση ή άλλη οικονομική επιβάρυνση της επιχείρησης.

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης η επιχείρηση θα μπορεί να διενεργεί με αυτά τα εκπαιδευμένα πρόσωπα, τους αναγκαίους ελέγχους στο προσωπικό της στα τακτά διαστήματα όπως θα καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 1/2/2021, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να ελέγχεται κάθε εβδομάδα το προσωπικό τους ως ακολούθως:

-Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.

-Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους.

-Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.

Το Υπουργείο θα αποστέλλει το σύνολο των αναγκαίων rapid tests για ολόκληρο τον μήνα σε κάθε επιχείρηση.

Η επιχείρηση θα αναρτά σε λογισμικό του Υπουργείου Υγείας, τα δεδομένα (ονόματα ελεγμένων προσώπων, ημερομηνίες και αποτέλεσμα) για να μπορεί να τηρείται αρχείο με τα στατιστικά, να γίνονται οι ιχνηλατήσεις και όλα τα άλλα που επιβάλλονται από τις συνθήκες.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια εργασιακών σχέσεων της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου, 300 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση μέσω της διαδικασίας που κάνει η ΟΕΒ. Εργοδοτούν γύρω στις 22 χιλ. άτομα. Οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση είναι όλων των μεγεθών, μικρές, μεσαίες και μεγάλες.

«Το ενδιαφέρον είναι συνεχόμενο, υπάρχουν πολλές κλήσεις για διευκρινιστικές ερωτήσεις για να δουν τι πρέπει να κάνουν για να αξιολογήσουν εάν θα ζητήσουν να κάνουν τα test οι ίδιοι», σημειώνει.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείου Υγείας, το αποτέλεσμα του rapid test θα έχει χρονική ισχύ εφτά ημερών, εκτός αν στο μεσοδιάστημα το άτομο εκδηλώσει συμπτώματα ή χαρακτηριστεί επαφή.

Ο εργοδότης/επιχείρηση έχει την ευθύνη για τον συντονισμό επανάληψης του ελέγχου των εργαζομένων.

Εξάλλου από σήμερα και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα λειτουργούν 51 σημεία διενέργειας rapid test για εξυπηρέτηση τόσο των εργαζομένων όσο και του γενικού πληθυσμού.