You are here

Εξέπληξαν επιδημιολόγους, δίχασαν επιχειρήσεις τα μέτρα

25/11/2021 07:29

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλούν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου για την αναχαίτιση νέας έξαρσης της πανδημίας.

Πηγές της StockWatch υποστηρίζουν ότι τα μέτρα δεν συνάδουν με τις εισηγήσεις που κατέθεσαν τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής κατά τη σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας την περασμένη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των κλάδων αναψυχής και διοργάνωσης εκδηλώσεων παρουσιάζονται διχασμένοι σε ότι αφορά τις πρώτες τους αντιδράσεις στα μέτρα, με ορισμένους να τα επικροτούν και άλλους, να τα επικρίνουν.

Άλλα συζητήθηκαν στη σύσκεψη Δευτέρας

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, μετά από τις χθεσινές ανακοινώσεις, ορισμένα από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής θεωρούν ότι η ατζέντα των μέτρων προϋπήρχε της κατάθεσης εισηγήσεων τους.

Όπως επισημαίνουν μέλη της επιτροπής, ορισμένα από τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας ουσιαστικά αποκλείουν τους ανεμβολίαστους σχεδόν από όλους τους χώρους και τις κοινωνικές δραστηριότητες, σε αντίθεση με την εισήγηση των μελών της επιστημονικής επιτροπής να μην αποκλειστούν, αλλά να απαιτείται η διενέργεια rapid test δύο ημέρες πριν την προσέλευση τους σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, κινηματογράφους, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης, χώρους εστίασης και άλλα.

Σημειώνουν ότι ανάμεσα στις εισηγήσεις, ήταν η διενέργεια rapid test και από εμβολιασμένους που εισέρχονται σε χώρους υψηλού κινδύνου.

Έκπληξη προκάλεσε επίσης το μέτρο για χρήση μάσκας στα παιδιά από 6 ετών και άνω, παρόλο που όπως υποστηρίζεται, η πλειοψηφία των επιδημιολόγων εισηγήθηκε τη χρήση μάσκας στα παιδιά από τη Δ’ δημοτικού και άνω λόγω της δυσκολίας διαχείρισής της στις μικρότερες ηλικίες.

Οι επιστήμονες είχαν συμφωνήσει στο μέτρο των rapid test στα σχολεία μια φορά την εβδομάδα και στην ακύρωση των χριστουγεννιάτικων σχολικών εκδηλώσεων λόγω του κινδύνου δημιουργίας αλυσίδων μετάδοσης του ιού στα σχολεία.

Ωστόσο, απρόσμενο φαίνεται πως ήταν το μέτρο που προνοεί ότι από τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, χώρους εστίασης και άλλους, μόνο άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Όπως πληροφορείται η StockWatch, οι επιδημιολόγοι είχαν εκφράσει αμφιβολίες κατά τη σύσκεψη, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του μέτρου των self-tests εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα δηλώνει τα θετικά αποτελέσματα και ότι θα μειωθεί ο αριθμός όσων υποβάλλονται σε τεστ στα φαρμακεία, τα οποία θεωρούνται πιο ενδεικτικά.

Διχάζουν τους επιχειρηματίες τα νέα μέτρα

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες τίθενται σε ισχύ από τις 29 Νοεμβρίου, με ισχύ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, ως ένα πρώτο βήμα συγκράτησης της διασποράς του κορωνοϊού ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Οι επιχειρηματίες του επισιτιστικού κλάδου καταγγέλλουν τον υπουργό Υγείας ότι για άλλη μια φορά τους στοχοποιεί και τους χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης για τους ανεμβολίαστους, αδιαφορώντας για το αν θα καταστραφούν επιχειρήσεις.

Αντίθετα, εκπρόσωποι των επιχειρηματιών μουσικοχορευτικών κέντρων και κέντρων διασκέδασης εκτιμούν ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) Φάνος Λεβέντης δήλωσε στη StockWatch ότι, «είναι απαράδεκτο το μέτρο με βάση το οποίο από τις 15 Δεκεμβρίου που αναμένουν να δουλέψουν τα εστιατόρια, καφετέριες και κέντρα αναψυχής, θα απαγορεύεται η είσοδος στα συγκεκριμένα υποστατικά, σε άτομα άνω των 12 ετών, αν δεν έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση».

Υποστήριξε πως «ενώ είναι γνωστό ότι είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες, η κυβέρνηση έχει υποκύψει σε πιέσεις, εισάγοντας αυτή την πρόνοια με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην καταστροφή δεκάδες επιχειρήσεις».

Υπέδειξε ότι τα μέλη του συνδέσμου είναι έτοιμα να λάβουν δραστικά μέτρα και κάλεσε τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα να προβεί σε δεύτερες σκέψεις και να αποσύρει το συγκεκριμένο μέτρο.

Μέτωπο υπέρ των μέτρων

Στην αντίπερα όχθη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Γάμων και Δεξιώσεων, Κωνσταντίνος Μωσαϊκός, μιλώντας στη StockWatch εξέφρασε τη σύμφωνο γνώμη του κλάδου στις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση.

Σημείωσε ωστόσο, ότι θα αναμένονται περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το μέτρο το οποίο προνοεί ότι από τις 29 Νοεμβρίου θα πρέπει να εξασφαλίζεται άδεια έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας, για τη διεξαγωγή χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από διάφορους φορείς.

«Ίσως να είναι κάπως υπερβολική αυτή η πρόνοια διότι εμείς έχουμε καταθέσει πρωτόκολλο όσον αφορά τις εκδηλώσεις, ενώ οι μικρές εκδηλώσεις δεν διαφέρουν από τη συνάθροιση του κόσμου σε ένα εστιατόριο», είπε.

Σημείωσε ότι «θα αναμένουμε διευκρινίσεις καθώς το μέτρο ίσως να αφορά μεγάλες εκδηλώσεις και όχι εταιρικά πάρτι που διοργανώνουν διάφορες εταιρείες την περίοδο των Χριστουγέννων, στα οποία συμμετέχουν 80 - 100 άτομα».

Ο κ. Μωσαϊκός, υποστήριξε επίσης, ότι «η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να σφίξει τον κλοιό γύρω από τους ανεμβολίαστους, μετά τις 15 Δεκεμβρίου».

Ανάλογες θέσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Διασκέδασης Νίκος Βασιλείου, ο οποίος δήλωσε στη StockWatch ότι «εδώ και τέσσερις μήνες τα κέντρα διασκέδασης εργάζονται με βάση το προηγούμενο πρωτόκολλο, επιτρέποντας να εισέρχονται στα υποστατικά τους μόνο εμβολιασμένοι».

Εξέφρασε παράλληλα δυσαρέσκεια, καθώς όπως ανέφερε, «η πολιτεία γενικά αναμένει να κτυπήσει το καμπανάκι κινδύνου και να φθάσουμε στα πρόθυρα ενός νέου lockdown, προκειμένου να λάβει μέτρα συγκράτησης του αριθμού των κρουσμάτων».

Της Ηρώς Ευθυμίου