You are here

Χαλαρώσεις με το σταγονόμετρο

27/01/2021 06:46

Το τελικό λόγο για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων αναχαίτισης του κορωνοϊού θα τον πει σήμερα η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Υγείας σε διάσκεψη Τύπου, ο οποίος θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβούλιου που θα συνεδριάσει το πρωί.

Αν και μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως δηλώνουν οι επιδημιολόγοι, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά σε σχέση με τις εισηγήσεις που έθεσαν ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη, το σίγουρο είναι ότι έχει κλειδώσει η συνέχιση της αποστολής των sms στο 8998. Τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ενώ αρχικά φαινόταν ότι τα sms θα αυξηθούν από δύο σε τρία, μάλλον αυτό αφήνεται για αργότερα. Θα είναι έκπληξη, όπως αναφέρεται, εάν αυξηθούν τα sms. Στο συγκεκριμένο βαρύνουσα θα είναι η εκτίμηση για την ψυχολογική κόπωση του κόσμου.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες της StockWatch, μεγάλη συζήτηση διεξήχθη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των επιδημιολόγων για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, κατά την οποία κατέληξαν σε μια ισοζυγισμένη πρόταση η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των επιδημιολόγων. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, στα γυμναστήρια ευνοείται η μετάδοση του ιού. Από την άλλη η κυβέρνηση επεσήμανε ότι η γύμναση συμβάλλει θετικά όχι μόνο στη σωματική αλλά και στη ψυχική υγεία.

Η εισήγηση στην οποία κατέληξαν είναι όλοι όσοι εισέρχονται στα γυμναστήρια πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test των τελευταίων τριών ημερών και ταυτόχρονα να ελέγχεται αυστηρά το προσωπικό των γυμναστηρίων.

Οι επιδημιολόγοι συστήνουν επίσης συστηματικό έλεγχο με rapid test σε όλο το προσωπικό των επιχειρήσεων και υπηρεσιών που θα επαναλειτουργήσουν.

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές 

Σε πρώτη φάση θα συνεχίσουν να ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που αφορούν την απαγόρευση των μετακινήσεων από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 η ώρα το πρωί.

Κλειστοί θα διατηρηθούν επίσης οι χώροι εστίασης, οι καφετέριες, τα εστιατόρια, οι σχολές χορού και τα malls, έχοντας την παράλληλη οικονομική στήριξη της κυβέρνησης μέσω των διαφόρων μέτρων που ήδη τρέχουν. Μεγάλες πιέσεις έχουν ασκηθεί για άνοιγμα των καταστημάτων στα malls και δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή να διαφοροποιηθεί η κατάσταση εάν η Κυβέρνηση πεισθεί ότι υπάρχουν τρόποι ελέγχου αποφυγής συνωστισμών. 

Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν από 1 Φεβρουαρίου

Στην πρώτη φάση θα ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις και τα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Τα κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής και κέντρα δερματοστιξίας.

Δύο σενάρια για τα σχολεία

Όσον αφορά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία δύο είναι τα σενάρια αν και την τελική απόφαση θα την καταθέσει σήμερα ο Υπουργός Παιδείας ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το πρώτο σενάριο προκρίνει τη σταδιακή επιστροφή των μαθητών, με αρχή τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου και το δεύτερο την επιστροφή των τελειόφοιτων μαθητών της Γ’ Λυκείου, για σωστή προετοιμασία των εξετάσεων τους.

Βελτιωμένη η εικόνα αλλά…

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους ιθύνοντες παραμένουν οι εισαγωγές στις εντατικές μονάδες των νοσηλευτηρίων διότι ακόμη κατά μέσο όρο καθημερινά διασωληνώνεται ένας ασθενής της νόσου Covid – 19 ενώ από την άλλη γίνεται ένας αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών, η οποία θα αποτελέσει το μοναδικό όπλο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Της Ηρώς Ευθυμίου