You are here

Η επιδημιολογική εικόνα στο μικροσκόπιο επιστημόνων

13/07/2022 09:21

Μετά από δύο μήνες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα θα έχει σήμερα ξανά τετ α τετ συνάντηση με τα μέλη της επιστημονικής επιδημιολογικής ομάδας.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργού υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου, στη σύσκεψη θα γίνει αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης ενώ ο υπουργός Υγείας θα ακούσει τις απόψεις των επιστημόνων ώστε να αποφασίσει εάν θα πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα.

Επεσήμανε ότι «αν και δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο, εντούτοις τη δεδομένη στιγμή δεν προκρίνεται η λήψη αυστηρότερων μέτρων πέραν των μέτρων αυτοπροστασίας».

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, δήλωσε ότι το Υπουργείο δεν θα διστάσει να επαναφέρει μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις για περαιτέρω μέτρα θα ξεκαθαρίσουν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Από την άλλη, δεν απέκλεισε την αύξηση των σημείων δειγματοληψίας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), λόγω της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν τα κρούσματα στην κοινότητα.

Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο εντοπίστηκαν περισσότερα από 3,300 θετικά περιστατικά κορωνοϊού και οι νοσηλευόμενοι ξεπέρασαν τους 100. Την χρονική περίοδο 2 έως 8 Ιουλίου εντοπίστηκαν 14,716 θετικά περιστατικά με τα περισσότερα να αφορούν τις ηλικίες 35 με 39 ετών και το ποσοστό θετικότητας να ξεπερνά το 13%.

 Σε αναμμένα κάρβουνα τα κέντρα αναψυχής 

Το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων προβληματίζει τους επαγγελματίες του κλάδου κέντρων αναψυχής τονίζοντας ότι θα πλήξουν καίρια τις επιχειρήσεις τους στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, όπως δηλώνουν.

Αναμένουμε αυξημένη προσέλευση από εγχώρια αγορά

Ο πρόεδρος της παγκύπριας ομοσπονδίας συνδέσμων  ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτος Θρασυβούλου, δήλωσε στη StockWatch ότι «ανησυχούμε για την εφαρμογή νέων πιο αυστηρών μέτρων τώρα που αναμένουμε να δουλέψουν στο φουλ οι επιχειρήσεις μας».

«Αναμένουμε επίσης», όπως είπε ότι «θα είναι αυξημένη η προσέλευση κυπρίων διότι φαίνεται ότι κάνουν δεύτερες σκέψεις για το εξωτερικό λόγω της έξαρσης διεθνώς της επιδημίας».

Σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεροποιηθεί η δουλειά μας διότι η οικονομική κρίση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία επηρεάζει την αγοραστική δύναμη του κόσμου. Στην επαρχία Λεμεσού και στην επαρχία Αμμοχώστου η κίνηση είναι μειωμένη. Στην επαρχία Λάρνακας η κίνηση είναι σταθερή χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ενώ στην επαρχία Πάφου μετά την άνοδο του Απριλίου και Μαΐου σημειώθηκε μια πτώση στον κύκλο εργασιών μας τον Ιούνιο ενώ τώρα επικρατεί μια μέση κατάσταση γι’ αυτό αναμένουμε με αγωνία το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου και τον Αύγουστο διότι διαχρονικά οι κύπριοι κάνουν τις διακοπές τους».

Όσον αφορά τη χρήση της μάσκας είπε ότι «δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στους θαμώνες διότι τα πλείστα κέντρα διαθέτουν εξωτερικούς χώρους με μια μικρή εξαίρεση τη δυσφορία που εκφράζουν οι υπάλληλοι οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να φέρουν τη μάσκα διότι πηγαινοέρχονται μέσα έξω στο υποστατικό».

Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) Φάνος Λεβέντης σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι η χρήση της μάσκας δεν επηρέασε την εργασία τους επειδή σχεδόν όλα τα υποστατικά διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.

Σημείωσε ότι «επικρατεί αγωνία ανάμεσα στους επιχειρηματίες για το ενδεχόμενο επιβολής πιο αυστηρών μέτρων τις επόμενες εβδομάδες ή τον Αύγουστο διότι αποτελούν τους πιο παραγωγικούς  μήνες για τις επιχειρήσεις μας».

Σχετικά με την επαναφορά του μέτρου της χρήσης της προστατευτικής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους είπε ότι «δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα πέραν του ότι επηρεάζει κάπως την ψυχολογία του κόσμου».

Σημείωσε ότι «προκαλεί μόνο κάποια προβλήματα στους εργαζομένους επειδή πηγαινοέρχονται μέσα έξω για να εκτελέσουν την παραγγελία τους και έτσι είναι αναγκασμένοι να τη φέρουν συνεχώς».

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει τη βιομηχανία αλλά και τους πολίτες είναι η ακρίβεια διότι από τη μία αυξάνει σημαντικά τα έξοδα των επιχειρήσεων λόγω της εκτόξευσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ από την άλλη μειώνει δραστικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Της Ηρώς Ευθυμίου