You are here

Κατευθυντήριες οδηγίες για λειτουργία χώρων εστίασης

03/12/2021 11:20

Επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τη λειτουργία των χώρων εστίασης εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία, χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων κλπ.), υπό τους ακόλουθους όρους:

Εσωτερικοί χώροι:

• 300 άτομα με απαραίτητη την προσκόμιση SafePass, ως οι διατάξεις του εκάστοτε Διατάγματος, είτε

• 500 άτομα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες και κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης ως οι διατάξεις του εκάστοτε Διατάγματος.

Εξωτερικοί χώροι:

• 350 άτομα με απαραίτητη την προσκόμιση SafePass, ως οι διατάξεις του εκάστοτε Διατάγματος, είτε

• 500 άτομα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες και κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης ως οι διατάξεις του εκάστοτε Διατάγματος.

Σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ή/και οργανισμούς ή/και επιχειρήσεις ή/και υποστατικά όπου, τηρουμένων των μέτρων αποστασιοποίησης, υπάρχει η δυνατότητα συνάθροισης πέραν των 10 προσώπων, περιλαμβανομένων των εργαζομένων, απαιτείται:

(α) για πρόσωπα ηλικίας 6 έως 11 ετών η επίδειξη είτε αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 7 ημερών, είτε πιστοποιητικού ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης,

(β) για πρόσωπα ηλικίας 12 έως 17 ετών η επίδειξη είτε αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε πιστοποιητικού ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος για την ασθένεια του COVID-19, είτε πιστοποιητικού ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19, με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης,

(γ) για πρόσωπα ηλικίας 18 ετών και άνω η επίδειξη είτε πιστοποιητικού ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος για την ασθένεια του COVID-19, είτε πιστοποιητικού ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19, με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης, είτε αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε αρνητικής εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών και από την 1η Δεκεμβρίου 2021 εντός 48 ωρών:

Από τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να εισέρχονται μόνο άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι προσκομίζοντας αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), οι ένοικοι των ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίοι θα μπορούν να επισκέπτονται τους χώρους εστίασης εντός των ξενοδοχείων, νοουμένου ότι κατέχουν έγκυρο SafePass και τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών, νοουμένου ότι κατέχουν SafePass ενώ για τα παιδιά κάτω των 6 ετών δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός.

Οι επιχειρήσεις/υποστατικά που θα επιλέξουν να φιλοξενούν στα υποστατικά τους μόνο πολίτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες, θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να αναγράφουν σε περίοπτο χώρο στην επιχείρηση/υποστατικό τους, καθώς και να ενημερώνουν τους πολίτες, για την απόφασή τους. Η εν λόγω ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται τηλεφωνικά κατά την κράτηση, ανεξάρτητα αν η επιχείρηση επιλέξει να ενημερώσει το κοινό μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού/επιχείρησης οφείλει να ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας με ενυπόγραφη γραπτή υπεύθυνη δήλωση (επισυνάπτεται ως παράρτημα 1), ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Η ενημέρωση αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] Διευκρινίζεται ότι η απόφαση του κάθε υποστατικού να δέχεται SafePass ή μόνο εμβολιασμένους/νοσήσαντες, αφορά ολόκληρο το υποστατικό και ΔΕΝ μπορεί να ισχύει διαφορετική πρόνοια για τον εσωτερικό χώρο και διαφορετική για τον εξωτερικό.

Διευκρινίζεται επίσης ότι στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση/υποστατικό επιθυμεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό της χώρο, θα πρέπει να το πράττει κατ’ αναλογία και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται πιο πάνω, ώστε ο μέγιστος αριθμός ατόμων που θα παρευρίσκονται ταυτόχρονα στην επιχείρηση/υποστατικό (εσωτερικός και εξωτερικός χώρος), να μην υπερβαίνει τα 500 άτομα στο σύνολο. Για παράδειγμα, νοουμένου ότι μια επιχείρηση λειτουργεί με SafePass, μπορεί να φιλοξενήσει θαμώνες και στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο, νοουμένου ότι τηρείται ο μέγιστος αριθμός των 250 ατόμων εσωτερικά και των 350 ατόμων εξωτερικά, με τον συνολικό αριθμό προσώπων να μην υπερβαίνει τα 500.

Ο ιδιοκτήτης ή/και διευθυντής ή/και διαχειριστής που έχει υπό τον έλεγχό του την επιχείρηση ή/και υποστατικό φέρει ευθύνη για την τήρηση των Κανονισμών που προνοούνται στο εκάστοτε Διάταγμα καθώς και το πρωτόκολλο, δύναται δε, να αναθέσει εγγράφως τον έλεγχο σε εξουσιοδοτημένο από τον ίδιο εργαζόμενο/λειτουργό του ή σε Ιδιωτικό Γραφείο Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας ή και Ιδιώτη Φύλακα ως οι διατάξεις του εκάστοτε Διατάγματος.

Η εξυπηρέτηση των θαμώνων γίνεται αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα και οι θαμώνες πρέπει να είναι καθήμενοι. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά τραπέζι καθορίζεται στα 12 άτομα.

Κατά τη χωροθέτηση των τραπεζιών πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια ώστε από τραπέζι σε τραπέζι σε όλες τις κατευθύνσεις να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων (2).

Η λειτουργία και χρήση των μπαρ εντός και εκτός των χώρων εστίασης, περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την προπαρασκευή φαγητών ή ποτών από τους εργαζόμενους και απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση από το μπαρ, με εξαίρεση τα καφέ που σύμφωνα με τη λειτουργία τους το κοινό εξυπηρετείται άμεσα από το χώρο παρασκευής των ροφημάτων. Νοείται ότι θα πρέπει να τηρείται η σήμανση στο έδαφος απόστασης των δύο μέτρων, χρήση μάσκας κατά την αναμονή. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στη γραμμή αναμονής /εξυπηρέτησης στον εσωτερικό χώρο να μην υπερβαίνει τα 10 άτομα.

Περαιτέρω με  εξαίρεση τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους/ νοσήσαντες όπου  επιτρέπεται η λειτουργία των μπαρ που είναι μέρος της υπηρεσίας ενός χώρου εστίασης για να κάθονται η να στέκονται 5 άτομα με απόσταση 1μ από την επόμενη παρέα με ανάλογη δυνατότητα και με ενδιάμεση απόσταση 1.μ . Π.Χ. αν κάποιος είναι μόνος του το κάθισμα δίπλα του θα έχει 1  μέτρο απόσταση  το ίδιο θα ισχύει από το τελευταίο άτομο μιας παρέας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται ο χορός, ανεξαρτήτως με το είδος της προσφερόμενης μουσικής. Εξαιρούνται από την απαγόρευση για χορό τα υποστατικά/επιχειρήσεις που φιλοξενούν μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού/επιχείρησης οφείλει να ενημερώνει και να εξασφαλίζει έγκριση από το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Η ενημέρωση αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Πρέπει να αναρτάται στην είσοδο του κάθε υποστατικού έντυπο που να αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται στον εσωτερικό/εξωτερικό χώρο, η ευθύνη τήρησης του μέγιστου αριθμού ατόμων βαραίνει τον υπεύθυνο της επιχείρησης. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων αναφέρεται πιο πάνω για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και σύμφωνα με την επιλογή για χρήση του χώρου μόνο για εμβολιασμένους.

Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και όπου εφαρμόζεται στις εξόδους όλων των υποστατικών, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.

Υποχρεωτική ορθή χρήση μάσκας από όλους τους εργαζόμενους  καθ’ όλη τη διάρκεια εργασίας (με  εξαίρεση τους ψήστες ) - Σύσταση για κατά το δυνατό χρήση απλής χειρουργικής μάσκας. Απαγορεύεται η χρήση προσωπίδων (ασπίδων προσώπου) χωρίς τη χρήση μάσκας προσώπου. Κατά τη λήψη της παραγγελίας ο σερβιτόρος να βρίσκεται κατά το δυνατό σε απόσταση τουλάχιστο ενός μέτρου από το τραπέζι, το δε σερβίρισμα να γίνεται γρήγορα ώστε να μειώνεται ο χρόνος έκθεσης σε στενή επαφή του σερβιτόρου με τους πελάτες.

Η χρήση της  μάσκας επιβάλλεται κατά την προσέλευση  σε ένα χώρο αναψυχής αλλά και κατά την όποια μετακίνηση τους εντός του  χώρου  αλλά και κατά την αποχώρηση του.

Συστήνεται όπου είναι εφικτό η χρήση μενού/καταλόγου τιμών μιας χρήσης ή αναρτημένος σε περίοπτα σημεία εντός και εκτός του υποστατικού ή διαθέσιμος ηλεκτρονικά. Σε αντίθετη περίπτωση ο κατάλογος θα πρέπει να απολυμαίνεται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση (π.χ. πλαστικοποιημένος, αδιάβροχος).

Η λειτουργία των παιδότοπων επιτρέπεται σύμφωνα με τις πρόνοιες και όρους που αναφέρονται στο εκάστοτε Διάταγμα.

Επιτρέπεται η παροχή και η χρήση ναργιλέ σε εξωτερικούς χώρους εστίασης ως αυτοί ορίζονται στον περί της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμου του 2017 υπό τους ακόλουθους όρους.

1. Το σερβίρισμα του ναργιλέ θα είναι αυστηρά ατομικό. Θα απαγορεύεται ρητά να μοιράζεται κάποιος τον ναργιλέ του με οποιοδήποτε άλλο άτομο στην παρέα του.

2.  Η ετοιμασία του ναργιλέ θα γίνεται από τον ειδικό σε ξεχωριστή συσκευή ναργιλέ με δικό του λάστιχο και ακολούθως θα τοποθετείται το έτοιμο μπολ με τον καπνό και τα κάρβουνα στον ναργιλέ του πελάτη.

3. Όλα τα εσωτερικά μέρη του ναργιλέ και το λάστιχο θα απολυμαίνονται διεξοδικά με εξειδικευμένες μηχανές ατμού πριν και μετά την οποιαδήποτε χρήση. (ευθύνη προμήθειας μηχανής σε κατάστημα πάροχο υπηρεσίας).

Σε περίπτωση σερβιρίσματος σε μπουφέ:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου.

Ο χώρος έκθεσης των φαγητών αποκόπτεται με εμφανή και ικανοποιητικό τρόπο και ρυθμίζεται η είσοδος - έξοδος ατόμων. Σε ώρες αιχμής, όπου ο αριθμός πελατών υπερβαίνει τον μέγιστο αριθμό διαθέσιμων θέσεων, η ρύθμιση εισόδου – εξόδου και γραμμής αναμονής ελέγχεται από καταρτισμένο άτομο.

Προτείνεται η τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού (από plexiglass) μεταξύ πελάτη και φαγητού όπου αυτό είναι εφικτό.

Κατά την είσοδο στον χώρο έκθεσης φαγητών, σε περιπτώσεις όπου ο πελάτης σερβίρεται από το μπουφέ μόνος του, διασφαλίζεται η σωστή  χρήση του αντισηπτικού σταθμού και της μάσκας από τους πελάτες, πριν να έρθουν σε επαφή με εξοπλισμό (πιάτα, λαβίδες) ή τρόφιμα και στις περιπτώσεις που το σερβίρισμα στο μπουφέ πραγματοποιείται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το προσωπικό θα φέρει τα ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας και θα τηρεί αυστηρούς κανόνες υγιεινής.

Διευκολύνεται η γρήγορη εξυπηρέτηση των πελατών, παρέχοντας ανάλογα μέσα σερβιρίσματος για γρήγορη διέλευση. Στόχος είναι να μειώνεται ο χρόνος παραμονής του εκεί μεταξύ 1-2 λεπτών. Εννοείται ότι κάθε φορά που επιστρέφει στο μπουφέ θα γίνεται εξ αρχής η απολύμανση και γραμμή αναμονής, εκτός και αν βρεθούν καλύτερες λύσεις. Χρήση πάνω της μιας γραμμής μπουφέ για γρηγορότερη εξυπηρέτηση, εφόσον αυτό θεωρηθεί απαραίτητο, σύμφωνα με τον αριθμό καλεσμένων.

Συστήνεται όπου είναι εφικτό να παρέχονται ετοιμασμένες μερίδες ή εύκολα αυτοεξυπηρετούμενα φαγητά ή ποτά. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα μεριδοποιημένα ψωμιά ή ατομικά ψωμάκια/γλυκά. Συστήνεται να λαμβάνεται  υπόψη η περιβαλλοντική πτυχή, στη χρήση υλικών μεριδοποίησης ή περιτυλίγματος.

Οι λαβίδες σερβιρίσματος είναι σημείο κρίσιμης σημασίας. Εάν για κάποιο είδος τροφίμου είναι αναπόφευκτη η κοινή χρήση λαβίδας από τους πελάτες, τότε οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει πλησίον σταθμός απολύμανσης χεριών, ή/και γάντια μιας χρήσης για υποχρεωτική χρήση από τον πελάτη πριν τον χειρισμό της λαβίδας, αλλά και η διεύθυνση του ξενοδοχείου/τουριστικού καταλύματος να μεριμνά για συχνή αλλαγή της λαβίδας.

Η εκτέλεση εργασιών στο μπουφέ από το προσωπικό περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας, απολύμανση χεριών κάθε φορά, χρήση γαντιών χειριστή τροφίμων μιας χρήσης, προστατευτική μάσκα. Αυτό ισχύει π.χ. όταν αναπληρώνονται φαγητά στο μπουφέ , όταν παρασκευάζονται φαγητά στο μπουφέ, όταν συμπληρώνονται πιατικά, ασημικά, γυαλικά κλπ., όταν αλλάζονται οι λαβίδες σερβιρίσματος, όταν πρέπει να καθαριστεί ο χώρος και οτιδήποτε άλλη εργασία.

Συστήνεται όπως αποφεύγεται η χρήση τραπεζομάντηλων πολλαπλής χρήσης.

Μετά από κάθε αποχώρηση πελατών, τα τραπέζια θα πρέπει να καθαρίζονται και απολυμαίνονται.

Μείωση στο βαθμό που είναι εφικτό των συναλλαγών σε μετρητά και αντί αυτού προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών.

Οδηγίες ατομικής υγιεινής προς τους εργαζόμενους/προμηθευτές σε χώρους εστίασης

- Άτομα με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού να μην προσέρχονται στην εργασία τους και να απευθύνονται στον προσωπικό τους γιατρό για περαιτέρω οδηγίες.

-Σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού (εργαζόμενου/πελάτη), εφαρμόζονται οι οδηγίες του Παραρτήματος 2 Οδηγός διαχείρισης ύποπτου κρούσματος Covid-19 στον χώρο εργασίας που βρίσκεται στη πιο κάτω διεύθυνση.

https://www.pio.gov.cy/coronavirus/pdf/erg20.pdf

- Οι προμηθευτές θα λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας, χρήση μάσκας απολύμανση χεριών, αποστάσεις και θα ακολουθούν τις οδηγίες του Υπεύθυνου Ασφαλείας του υποστατικού.

- Απαγορεύεται το κοινό διάλειμμα μεταξύ εργαζομένων. Το πρόγραμμα εργασίας να οργανώνεται με τρόπο ώστε ο/η κάθε εργαζόμενος/η να κάνει διάλειμμα μόνος/μόνη και προτιμότερο σε εξωτερικό χώρο.

- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

- Αποφεύγουν να ομιλούν, να βήχουν ή να εισπνέουν-εκπνέουν βαθιά κατά τον χειρισμό των τροφίμων ανοιχτών τροφίμων.

- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.

- Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται απαραίτητα μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης για το προσωπικό καθαριότητος εντός του υποστατικού.

- Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.

- Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή φυσικό αερισμό όλων των χώρων και με ιδιαίτερη έμφαση στους χώρους που εργάζεται το προσωπικό (κουζίνα).

- Όλες οι επιφάνειες δάπεδα, πάγκοι, ταμεία, χώροι υγιεινής (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες, κλπ) πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες, κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).

Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών.

- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών, με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα ίωσης.

- Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, π.χ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

Εφοδιασμός των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), και αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).

Στην ανακοίνωση επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση επιχειρηματία για χρήση του υποστατικού του από μόνο εμβολιασμένους ή άτομα που έχουν νοσήσει.