You are here

Κλειδί τα κρούσματα για αλλαγή του 15%

13/01/2021 15:29

Στα χέρια του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου βρίσκεται η μπάλα για τις χαλαρώσεις των μέτρων που ζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι εκπρόσωποι μεγάλων επαγγελματικών κλάδων, αν και δεν αναμένουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από το μέτρο της κυβέρνησης.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη χθες στο προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία και του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τους αρμόδιους υπουργούς κατά την οποία όμως δεν λήφθηκε καμία απόφαση λόγω των σοβαρών ενστάσεων που προβάλλει ο Υπουργός Υγείας, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων θα έχουν αύριο τηλεδιάσκεψη με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου για να επανεξετάσουν το θέμα.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου απέστειλαν επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  η ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, με την παράκληση να αυξηθεί άμεσα ο αριθμός του προσωπικού στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα μέχρι το 25% των εργαζομένων που στεγάζονται σε αυτές, χωρίς καθορισμό ανώτατου αριθμού.

Το διάταγμα της Κυβέρνησης καθορίζει στο 15% του συνόλου των εργαζομένων κάθε επιχείρησης, με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ο Υπουργός Υγείας δεν αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο για μικρές χαλαρώσεις παρά το γεγονός όπως σημειώνει  ότι τον τελευταίο μήνα εντοπίστηκαν κάποια κρούσματα σε δικηγορικά, λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων παρουσιάζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι όπως δήλωσε στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.

Το επικρατέστερο συνέριο είναι να διατηρηθεί το 15% του ποσοστού του συνόλου των εργαζομένων αλλά να καταργηθεί το πλαφόν των 20 ατόμων, κάτι το οποίο όπως είπε και ο κ. Αντωνίου θα εξαρτηθεί και πάλι από την πορεία των κρουσμάτων σήμερα και αύριο.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, διευκρίνισε ότι για τις εταιρείες η πιο ουσιαστική ρύθμιση που πρέπει να γίνει είναι η κατάργηση του πλαφόν σε 20  εργαζομένους που μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στις εταιρείες. 

Της Ηρώς Ευθυμίου