You are here

Μεγαλώνει το πλήγμα στις επιχειρήσεις

23/10/2020 07:04

Μεγαλώνει το πλήγμα στις επιχειρήσεις από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενισχύοντας την οικονομική αβεβαιότητα σε μια περίοδο που πολλοί επιχειρηματίες θέτουν θέμα βιωσιμότητας λόγω της απότομης κατάργησης του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος.

Η εξάπλωση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η αυστηροποίηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας που ανακοινώθηκαν χθες, προκαλούν νέα αβεβαιότητα στην οικονομία, κυρίως λόγω της μείωσης που αναμένεται να επέλθει στην κατανάλωση.

ΚΕΒΕ και ΟΕΒ αναγνωρίζουν ότι με την επέκταση και αυστηροποίηση των μέτρων επηρεάζονται αρκετές επιχειρηματικές δραστηριότητες, με το κύριο πλήγμα να δέχεται ο τομέας των χώρων εστίασης. 

Ωστόσο τονίζουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων και των πρωτοκόλλων, ως τον μόνο τρόπο να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία.

Το μόνο εμβόλιο οι περιορισμοί

«Δεδομένης της μεγάλης έξαρσης του ιού, θα πρέπει να τεθούν περιορισμοί. Δυστυχώς είναι ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η πανδημία και στην απουσία του εμβολίου, η τήρηση των περιορισμών είναι το καλύτερο εμβόλιο», υπέδειξε μιλώντας στη StockWatch, ο γγ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής.

Σημείωσε ότι από τα νέα μέτρα θα επηρεαστούν όλες οι δραστηριότητες σε σχέση με τις οποίες επιβάλλονται περιορισμοί, όπως τα εστιατόρια και οι απογευματινές δραστηριότητες για άτομα κάτω των 18 ετών.

Απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα προς όλες τις επιχειρήσεις, σύνολα και άτομα, «να πειθαρχήσουμε, και όπου μπορούμε να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις και αχρείαστες συναντήσεις και να το κάνουμε ως μόνη επιλογή για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού».

Θα προκύψουν ζητήματα

Το κλείσιμο επιχειρήσεων εστίασης στις 10:30 χαρακτηρίζει ως το δυσκολότερο μέτρο που υπάρχει σε ισχύ με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου. Μιλώντας στη StockWatch, σημείωσε ότι με βάση τους πρώτους υπολογισμούς από την ισχύ του εν λόγω μέτρου τις προηγούμενες εβδομάδες, ο τομέας χάνει ήδη το 40% του κύκλου εργασιών του.

Η τήρηση αυστηρότερων μέτρων και πρωτοκόλλων, δημιουργεί την ελπίδα ότι θα καταστεί δυσκολότερη η διασπορά του ιού, ανέφερε ο κ. Αντωνίου. Σημείωσε ωστόσο, ότι χωρίς καμιά αμφιβολία θα προκύψουν ζητήματα. Ένα από τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε είναι η ανάγκη να επανέλθει σε λειτουργία ο τομέας της διασκέδασης.

Πρόσθεσε ότι εισήγηση της ΟΕΒ είναι το κλείσιμο των εστιατορίων να γίνεται στις 11:30 μ.μ. και κάποια στιγμή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης.

Δύσκολα τα πράγματα για την οικονομία

Ο κ. Τσιακκής τόνισε ότι τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για την οικονομία και ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε ποιο βαθμό οι επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν, απευθύνοντας έκκληση για πειθαρχία στα μέτρα για περιορισμό του ιού. «Διαφορετικά οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές», όπως είπε.

Αναφέρθηκε σε τρεις κινδύνους που επιφέρει το ενδεχόμενο να ξεφύγει η πορεία του ιού σημειώνοντας πως αυτοί αφορούν το κλείσιμο επιχειρήσεων, την απώλεια ανθρώπινων ζωών και ένα νέο κλείσιμο της οικονομίας.

Ο κ. Αντωνίου επεσήμανε ότι η αρνητική ψυχολογία και ο φόβος για το άγνωστο προκαλούν «μάζεμα» σε όλους τους τομείς της κατανάλωσης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «θα δούμε γενικότερα πιο συντηρητική συμπεριφορά στην κατανάλωση».

Εντοπίζουν παραδοξότητες στα μέτρα

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, το ΚΕΒΕ θα επιδιώξει να έρθει σε επικοινωνία με το υπουργείο υγείας σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, καθώς εντοπίστηκαν «κάποιες παραδοξότητες», όπως είπε, για τις οποίες θα αναζητηθούν διευκρινήσεις.

Ο κ. Τσιακκής ανέφερε πως οι παραδοξότητες αφορούν στους περιορισμούς που τίθενται στον αριθμό των επαφών σε σπίτια (10) ή σε κοινό τραπέζι εστιατόρια (6), ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπεται μεγαλύτερος αριθμός παρευρισκομένων σε δεξιώσεις γάμων κτλ. Εξέφρασε την άποψη ότι ορισμένα σημεία δεν φαίνεται να δένουν μεταξύ τους, και ότι τα μέτρα θα πρέπει να έχουν λογική τεκμηρίωση.

Ανάμεσα στα μέτρα που επεκτάθηκαν σε όλες τις πόλεις, επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων εξαιρουμένων των χώρων εστίασης με μέγιστο αριθμό συναθροισμένων τα 10 άτομα, ενώ ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης ορίζεται στα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 σε εξωτερικούς, ενώ ισχύουν οι ρυθμίσεις για 3 τετραγωνικά σε εσωτερικούς και 2 τετ. μέτρα σε εξωτερικούς χώρους.

Ταυτόχρονα, ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά κράτηση σε τραπέζι σε χώρο εστίασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι άτομα, και επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα το 50% της χωρητικότητας.

Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις και επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 350 άτομα.

Σε ότι αφορά την Λεμεσό και την Πάφο, αποφασίστηκε εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων με βάση τα οποία επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες πιτσαρίες σνακ μπαρ κ.λπ.) μέχρι τις 10:30 το βράδυ. Επιτρέπονται όμως οι υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης μετά τις 10:30.

Παράλληλα, ανάμεσα σε άλλα, περιορίζονται οι μετακινήσεις και αναστέλλονται όλες οι απογευματινές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών, όπως ποδόσφαιρο, χορός, μαθήματα κολύμβησης, πολεμικές τέχνες, θέατρο κλπ και οι αγώνες πρωταθλημάτων όλων των αθλημάτων κάτω των 18 ετών.

Της Μαρίας Χαμπή