You are here

Α. Πίττας, Medochemie: Ψηλό το κόστος για φαρμακοβιομηχανίες

04/12/2021 06:00

Η Κύπρος ως χώρος παραμένει μικρός και περιορισμένος, με το κόστος από κάθε άποψη, να είναι υψηλό για φαρμακοβιομηχανίες ομοιοδραστικών προϊόντων, επισημαίνει ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Medochemie Ανδρέας Πίττας.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, σημειώνει πως ήδη υπάρχουν μερικές φαρμακοβιομηχανίες στην Κύπρο και πως «δεν πιστεύω, ότι υπάρχουν πρόσφορες δυνατότητες για νέους παίχτες», όπως αναφέρει.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως «δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί εχέφρονες επιχειρηματίες που θα ήθελαν να επενδύσουν στον κλάδο αυτό». Ωστόσο, επισημαίνει πως οι επενδύσεις μπορούν να στραφούν γενικά σε βιομηχανίες στην Κύπρο, όπου οι πόροι και το προσωπικό είναι περιορισμένα.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στους τομείς της τεχνολογίας, της ιατρικής και σε ερευνητικές μονάδες.

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και τη βιομηχανία φαρμάκων, ο κ. Πίττας σημειώνει ότι δεν εντοπίζει θετικά στοιχεία, υποδεικνύοντας ότι η κρίση δοκιμάζει τις αντοχές και προκαλεί συνεχείς αναταράξεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ως «έμμεσο καλό που προέκυψε εξ’ ανάγκης», χαρακτηρίζει την αναβάθμιση στον τομέα της πληροφορικής. «Οι εταιρείες επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην τεχνολογική αναβάθμιση», για να βελτιώσουν το ρυθμό ανάπτυξής τους, όπως αναφέρει.

Σχολιάζει επίσης, το πλήγμα που δέχεται η Κύπρος σε ότι αφορά την εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών, αναδεικνύοντας την εξάρτηση της Κύπρου ως νησί, από την αεροπορική και θαλάσσια σύνδεση με άλλες χώρες.

Επιπρόσθετα, επισημαίνει πως η Κύπρος θεωρείται ακριβός αεροπορικός προορισμός, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των τοπικών φαρμακευτικών εταιρειών.

«Η Κύπρος είναι ένας ακριβός προορισμός για τις αεροπορικές εταιρείες, παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των τοπικών φαρμακευτικών εταιρειών που εξάγουν», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «αρκεί να αναφέρω ότι τα παράβολα κάποιων αεροπορικών δρομολογίων έχουν πενταπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα».

Το μερίδιο της Medochemie στην κυπριακή αγορά ανέρχεται στο 5.5%, όπως αναφέρει ο κ. Πίττας.

Αναφερόμενος στα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας, είπε ότι επικεντρώνονται στη συνέχιση της στρατηγικής για προσφορά υψηλής ποιότητας και χαμηλότερης τιμής φαρμάκων, καθώς και στην ενδυνάμωση του τμήματος έρευνας και καινοτομίας, το οποίο αντιπροσωπεύει το 7% του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου