You are here

Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν και ποιες όχι

08/01/2021 16:29

Αρκετές επιχειρήσεις και χώροι εστίασης αναστέλλουν τη λειτουργία τους, στη βάση του νέου Διατάγματος του Υπουργείου Υγείας που θα ισχύσει από τις 10 έως 31 Ιανουαρίου. Για κάποιες άλλες η λειτουργία θα συνεχίσει κανονικά.

Επιχειρήσεις

Αναλυτικά οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι:

-Κουρεία και κομμωτήρια,

-Ινστιτούτα αισθητικής,

-Κέντρα δερματοστηξίας,

-Θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες θεαμάτων, υπαίθρια και ανοικτά αμφιθέατρα,

-Χώροι εστίασης, (μπορούν να προσφέρουν μόνο υπηρεσίες delivery στο ωράριο που καθορίζουν τα ίδια τα υποστατικά και take-away και drive-through μέχρι τις 9 το βράδυ).

-Κέντρα διασκέδασης,

-Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, (καταστήματα λιανικού εμπορίου εντός των εμπορικών κέντρων δύναται να πωλούν προϊόντα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου με κατ’ οίκον αποστολή/παράδοση).

-Παιδότοποι,

Χώροι, πάρκα κλπ

Οι χώροι των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, είναι:

-Θεματικά πάρκα, λούνα παρκ, πίστες καρτ, πίστες paintball,

-Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, ιστορικοί χώροι,

-Ζωολογικοί κήποι και φυσικοί βιότοποι,

-Πρακτορεία στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών,

-Καζίνο,

-Σχολές ερασιτεχνών οδηγών, σχολές οδηγών αυτοκινήτων, σχολές επαγγελματιών οδηγών αυτοκινήτων (Σχολές/Κέντρα Πιστοποίησης Επαγγελματικής ικανότητας), σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων και Σχολές Επαγγελματικής κατάρτισης οδηγών οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων,

-Αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, (στην περίπτωση των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων, επιτρέπεται μόνο η λειτουργία των συνεργείων για διορθώσεις. Παράλληλα, παραμένουν σε λειτουργία τα συνεργεία αυτοκινήτων και οι άλλες συναφείς επιχειρήσεις, καθώς και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών (ΜΟΤ).

-Γυμναστήρια, σχολές χορού, άλλες σχετικές σχολές.

Παραμένουν ανοιχτές

Οι επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να λειτουργούν είναι:

-Τα εργοτάξια και οι άλλες επιχειρήσεις με συναφή δραστηριοποίηση συνεχίζουν τη λειτουργία τους τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

-Επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων, όπως υπεραγορές, μίνι-μάρκετ, φρουταρίες, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, παντοπωλεία.

Διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται η πώληση ειδών λιανικού εμπορίου (π.χ. ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά, ηλεκτρικές συσκευές, λευκά είδη, παιχνίδια, κοκ) στις πιο πάνω επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων.

-Τα φαρμακεία, οι υπεραγορές, τα μίνι-μάρκετ, οι φρουταρίες, τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία και τα παντοπωλεία, από την ώρα έναρξης της λειτουργίας τους μέχρι τις 10 το πρωί, εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες.

-Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν με πληρότητα 50% της χωρητικότητάς τους. Απαγορεύεται η λειτουργία λαϊκών αγορών που πωλούν ρούχα, λευκά είδη ή/και άλλα προϊόντα, καθώς και η πλανοδιοπώληση.

-Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα παραμένουν σε λειτουργία.

-Τα ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για τη φιλοξενία ατόμων που δεν έχουν τη μόνιμη διαμονή τους στην Κύπρο και εμπίπτουν στις πρόνοιες του Διατάγματος.

Της Ηρώς Ευθυμίου