You are here

Σε αναμονή για επέκταση του Safe Pass η αγορά

23/07/2021 07:34

Διευκρινήσεις από τον αρμόδιο υπουργό και αλλαγές στην εφαρμογή του Safe Pass ζητούν φορείς της αγοράς. Το μέτρο διχάζει την αγορά αφού ορισμένοι διαφωνούν με την επέκταση της χρήσης του, ενώ άλλοι ζητούν την παράταση και επέκταση της ισχύς του.

Η εφαρμογή του μέτρου εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ωστόσο να έχουν αρθεί οι διαφωνίες όσον αφορά την ευρύτητα της χρήσης του.

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου λιανικού εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, δήλωσε στη StockWatch ότι «η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί την προσκόμιση του Safe Pass ως ένα πολύ καλό μέτρο που προστατεύει την υγεία όλων γι’ αυτό ελπίζουμε με το νέο διάταγμα, αφού το υφιστάμενο λήγει στις 31 Ιουλίου, να διατηρηθεί το μέτρο και να επεκταθεί παντού σε όλα τα υποστατικά ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα ώστε να αποφεύγεται και η πιο μικρή παρεξήγηση».

«Αυτό που ζητούμε είναι το συγκεκριμένο μέτρο να εφαρμοσθεί σε όλα τα υποστατικά είτε είναι 150 τ.μ., είτε 300 τ.μ., είτε μικρότερα είτε μεγαλύτερα», είπε.

Eξέφρασε ικανοποίηση διότι όπως είπε, εκτός από μονωμένες περιπτώσεις το μέτρο της εφαρμογής του Safe Pass, εξελίσσεται ομαλά. Αναφερόμενος ωστόσο, στην κίνηση στην αγορά ανέφερε ότι είναι περιορισμένη και οι καταναλωτές συγκρατημένοι.

«Τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και ηλεκτρονικών συστημάτων εδώ και αρκετό καιρό προσφέρουν τα προϊόντα τους σε πολύ χαμηλές τιμές με στόχο να προσελκύσουν πελάτες και να αυξήσουν τη ρευστότητα τους, κάτι που θα τους βοηθήσει να διατηρηθούν στην αγορά, εντούτοις όμως η αβεβαιότητα λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων είναι διάχυτη παντού, ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει».

Διαφωνία για το κόστος ιδιοκτήτη

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «οι αποφάσεις της επιστημονικής ομάδας πρέπει να γίνονται απόλυτα σεβαστές και να εφαρμόζοντα με ευλάβεια και ατομικά και συλλογικά».

«Στο σημείο που διαφωνούμε» είπε, «είναι να έχει κόστος ο ιδιοκτήτης υποστατικού και να απειλείται με ποινές σε περίπτωση που κάποιος πολίτης παραβιάσει το διάταγμα και εισέλθει στο κατάστημα παρά την αντίρρηση που προέβαλε ο ιδιοκτήτης», είπε.

Συμφώνησε στο να έχει την ευθύνη του ελέγχου του Safe Pass ο επιχειρηματίας όχι όμως να καταγγέλλεται αν κάποιοι δεν συμμορφώνονται.

Ο κ. Κουρσάρης αναφέρθηκε σε κάθετη πτώση στις πωλήσεις του λιανικού εμπορίου λόγω της αβεβαιότητας και ανασφάλειας που δημιούργησε σχεδόν εδώ και ένα μήνα η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε ο κ. Κουρσάρης.

Σημείωσε ότι οι εκπτώσεις στα καταστήματα ανέρχονται μέχρι και 70%, αλλά η κίνηση στην αγορά είναι κάτω από την αναμενόμενη, ενώ στις τουριστικές περιοχές οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε απόγνωση, όπως είπε.

Διαφωνία για το safe pass στις υπεραγορές

Την αντίθεση του στο μέτρο του Safe Pass, κατέθεσε ο εκτελεστικός διευθυντής του συνδέσμου υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, μιλώντας στη StockWatch.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τους πολίτες οι οποίες καμία φορά είναι και ακραίες σημειώνοντας ότι «από την αρχή είχαμε δηλώσει ότι δεν είναι σωστό το μέτρο για υποχρεωτική επίδειξη Safe Pass».

Πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε να εξαιρεθεί το λιανικό εμπόριο τροφίμων όπως γινόταν τόσους μήνες ακόμη και σε σκληρά lockdown».

Παρόλα αυτά όμως επεσήμανε ότι οι ιδιοκτήτες των υπεραγορών θα διασφαλίσουν τη σωστή εφαρμογή του μέτρου όπως πράττουν εδώ και καιρό.

Επεσήμανε ότι «είναι γνωστό σε ποιους χώρους γίνεται η διασπορά του ιού γι’ αυτό ζητούμε την εξαίρεση των υπεραγορών χθες όχι σήμερα, διότι οι υπεραγορές δεν είναι χώροι ψυχαγωγίας, διασκέδασης ή χορού».

Αναμένεται συνάντηση με υπουργό

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συνδέσμων ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), Νεόφυτος Θρασυβούλου, δήλωσε στη StockWatch ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας για να τους ενημερώσει για τα νέα μέτρα και εάν θα συνεχιστεί το μέτρο του Safe Pass ώστε να μην έρχονται προ τελεσμένων γεγονότων.

«Αν και συνεχίζουμε να έχουμε κάποιες επιφυλάξεις για τον έλεγχο του Safe Pass από τους ιδιοκτήτες, πάνω από όλα θέτουμε την υγεία των υπαλλήλων μας, των πελατών και της οικογένειας μας, γι’ αυτό ζητούμε από τα μέλη μας να εφαρμόζουν τα μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα».

Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη με την υπουργό Εργασίας η οποία τους ενημέρωσε ότι τα επιδόματα των μισθών των εργαζομένων (60%-40%) στα κέντρα αναψυχής θα συνεχιστούν και κατά το μήνα Ιούλιο 2021, κάτι το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα, εντός των ημερών από το υπουργείο Εργασίας.

Διαβεβαιώσεις όπως είπε, είχαν και από τον υφυπουργό Τουρισμού ότι «θα γίνει προσπάθεια να συνεχιστεί η επιχορήγηση διακοπών σε εμβολιασμένους με διαμονές σε ξενοδοχεία και γενικά τουριστικά καταλύματα, μέχρι και τον ερχόμενο Μάρτιο ούτως ώστε να υπάρχει και έμμεση στήριξη στα κέντρα αναψυχής, διότι το μέτρο προνοεί ημιδιατροφή έτσι δημιουργείται κινητικότητα και στα υπόλοιπα κέντρα εστίασης.

Της Ηρώς Ευθυμίου