You are here

Στη ζυγαριά οι περιορισμοί μετά τις 15 Δεκεμβρίου

06/12/2021 07:23

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται ότι κάνει ο υπουργός Υγείας μετά τις επαφές που είχε με οργανωμένα σύνολα τα οποία αντιδρούν σε περιορισμούς που αφορούν την πρόσβαση ατόμων 12 ετών και άνω σε διάφορούς χώρους, από τις 15 Δεκεμβρίου.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σύμφωνα με τις οδηγίες, η πρόσβαση σε όλα τα άτομα άνω των 12 ετών θα επιτρέπεται μόνο εάν έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα PCR ή rapid test.

Το μέτρο αφορά τα κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, τα θέατρα, τα αμφιθέατρα, τους κινηματογράφους, τις αίθουσες θεαμάτων, νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης (συμπεριλαμβανομένων των χώρων εστίασης σε εμπορικά κέντρα). Εξαιρούνται τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών, νοουμένου ότι κατέχουν SafePass, ενώ για τα παιδιά κάτω των 6 ετών δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου σε δηλώσεις στη StockWatch, επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Μιχάλης Χαζηπαντέλας, αφού άκουσε τους εκπροσώπους των επηρεαζόμενων υποστατικών, προβληματίζεται και θα ζυγίσει τα δεδομένα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός, τόνισε, θα αποφασίσει ανάλογα και με τη διασπορά του ιού, καθώς όπως επεσήμανε, «δεν θα πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών και το ενδεχόμενο να κλείσει ξανά η οικονομία εάν δεν καταφέρουμε όλοι μαζί να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού».

Σε ανοικτή γραμμή με υπουργό Υγείας

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας στη StockWatch είπε ότι «από την πρώτη ημέρα που εξαγγέλθηκε το συγκεκριμένο μέτρο αποστείλαμε επιστολή στον υπουργό Υγείας στην οποία καταγράφουμε την αντίθεση μας, ενώ βρισκόμαστε σε ανοικτή γραμμή μαζί του σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί η χρυσή τομή».

Διευκρίνισε ότι «αυτό που ζητούμε, είναι όπως στους εξωτερικούς χώρους των κέντρων εστίασης επιτραπεί η πρόσβαση και σε ανεμβολίαστους, αρκεί να προσκομίζουν SafePass, το οποίο περιλαμβάνει το rapid test δυο ημερών ή το PCR τριών ημερών».

«Απαράδεκτο» το μέτρο

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής Φάνος Λεβέντης σε δηλώσεις στη StockWatch, χαρακτήρισε απαράδεκτο το μέτρο, το οποίο όπως είπε, «θα επιφέρει τεράστιο οικονομικό πλήγμα σε όλες γενικά τις επιχειρήσεις και πολύ περισσότερο σε αυτές που φιλοξενούν οικογένειες». Γι’ αυτό, σημείωσε ότι ζητούν την άρση του μέτρου.

Ο κ. Λεβέντης, ανέφερε επίσης, ότι «κατά τη διάρκεια συνάντησης μας με τον υπουργό Υγείας παραθέσαμε τεκμηριωμένα τις θέσεις μας και το ξεκάθαρο αίτημα μας να αρθεί το μέτρο, διότι δεν μπορούν να ισχύουν διαφορετικές πρόνοιες για επιχειρήσεις με συγγενική δραστηριότητα».

Εξήγησε ότι «στα κέντρα διασκέδασης και τα νυκτερινά κέντρα παρέχεται το δικαίωμα επιλογής νοουμένου ότι επιτρέπουν την είσοδο είτε μόνο σε εμβολιασμένους, είτε και σε ανεμβολίαστους με SafePass».

Σημείωσε ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα.

Αντιδράσεις και για 20% τηλεργασίας

Αντιδράσεις προκαλεί και το μέτρο που αφορά την τηλεργασία, με βάση το οποίο από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, μέχρι 31 Δεκεμβρίου, ποσοστό 20% του προσωπικού κάθε εταιρείας ή οργανισμού στον τομέα παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να εργάζεται μέσω τηλεργασίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ανέφερε στη StockWatch ότι «σίγουρα δεν μας χαροποιεί το γεγονός ότι μπαίνουν περιορισμοί στον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, θέλουμε να παραμείνει ανοικτή η οικονομία ώστε να λειτουργούν ομαλά οι επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι απ’ εκεί και πέρα «αντιλαμβανόμαστε ότι λαμβάνονται κάποια μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες περιπέτειες και lockdown».

Σύμφωνα με το κ. Τσιακκή το μέτρο του 20% μπορεί να λειτουργήσει στις μεγάλες οργανωμένες επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν την απαιτούμενη υποδομή και μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Αντίθετα στις μικρές επιχειρήσεις, ενδεχομένως όπως είπε, να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία.

«Αν και δεν πιστεύουμε ότι με το συγκεκριμένο μέτρο θα παραλύσει η οικονομία καλούμε τον κόσμο να προχωρήσει στον εμβολιασμό ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα», σημείωσε.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την άποψη ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη όπως διαμορφώνεται στις επιχειρήσεις, καθότι τίθενται δικλίδες ασφαλείας.

Εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση «βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση και καταφέρνει να βρίσκει τη γραμμή ισορροπίας ανάμεσα στο κομμάτι της προστασίας της υγείας και της οικονομίας». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα «τα νέα μέτρα να αποδειχθούν αποτελεσματικά για τον περιορισμό της διασποράς του ιού».

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι τα ασφαλιστικά και δικηγορικά γραφεία εντάσσονται στις ουσιώδεις υπηρεσίες συνεπώς εξαιρούνται από το μέτρο του 20% τηλεργασίας.

Διευκρινίζεται, πως το ποσοστό συμπεριλαμβάνει άτομα τα οποία λόγω νόσησης ή δήλωσης ως στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τίθενται σε αυτοπεριορισμό και εργάζονται από το σπίτι και άτομα που κάνουν χρήση της άδειας ανάπαυσης τους.

Της Ηρώς Ευθυμίου