You are here

Στο Προεδρικό οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής

16/07/2021 12:25

Πορεία διαμαρτυρίας από την είσοδο της Λευκωσίας στο προεδρικό πραγματοποίησαν σήμερα οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης, μέλη του Παγκύπριου Σύνδεσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), με αφορμή τα μέτρα της κυβέρνησης για αναχαίτηση της πανδημίας της Covid-19, που τέθηκαν σε ισχύ από τις 9 Ιουλίου.

Τα μέλη του ΠΑΣΙΚΑ, πορεύθηκαν από την είσοδο της Λευκωσίας προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου και διαδηλώνουν, την ίδια ώρα που πραγματοποιείται Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να λάβει νέα μέτρα αναχαίτισης της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα και του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής διαμαρτύρονται καθώς τα νέα μέτρα τους φέρουν υπεύθυνους για τους ελέγχους των πελατών τους, κατά πόσον κατέχουν safe pass.

 Σε δηλώσεις έξω από το Προεδρικό ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ Φάνος Λεβέντης ανέφερε ότι θα συνεχίσουν τα μέτρα σε παγκύπρια βάση, έως ότου δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του χώρου εστίασης, με τη μεταφορά της ευθύνης του ελέγχου των πελατών τους για την κατοχή Safe Pass.

Επιφυλάσσονται για συνέχιση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας

Ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι στους σχεδιασμούς ήταν και η πορεία διαμαρτυρίας με αυτοκίνητα από την είσοδο της Λευκωσίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κάτι που όμως δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αλλά μέσα στις επόμενες μέρες, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα του ελέγχου Safe Pass από την κυβέρνηση.

Τόνισε ότι είναι έτοιμoι να προβαίνουν καθημερινά και σε παγκύπρια βάση σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ως ότου επιλυθεί το πρόβλημα τους.

Με χθεσινή ανακοίνωση, τρεις σύνδεσμοι επαγγελματιών στο χώρο των κέντρων αναψυχής, μέλη της ΟΕΒ, διαχώρισαν τη θέση τους, δηλώνοντας ότι το Safe Pass αποτελεί ίσως το μοναδικό εργαλείο που διαθέτει η πολιτεία και κοινωνία για τη διαφύλαξη της υγειονομικής ασφάλειας, όταν μεγάλος αριθμός ατόμων μαζεύονται και συγχρωτίζονται σε εσωτερικούς κυρίως χώρους, αλλά και εξωτερικούς.

Σημείωσαν ότι «τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, οι δισκοθήκες και οι αίθουσες δεξιώσεων έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του Safe Pass των θαμώνων τους αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία εργοδοτούν ήδη λειτουργούς υγείας και ασφαλείας».

Ωστόσο, ανέφεραν ότι «τα κέντρα εστίασης, αδυνατούν να προβαίνουν στους σχετικούς ελέγχους, καθώς δεν διαθέτουν κατάλληλο προσωπικό και λόγω της γενικής έλλειψης προσωπικού που παρατηρείται δεν μπορούν να διαθέσουν άτομο από το προσωπικό τους για τη συγκεκριμένη εργασία, ιδιαίτερα σε ημέρες και ώρες αιχμής».

«Ως εκ τούτου έχουμε την άποψη ότι η ευθύνη για κατοχή Safe Pass στους χώρους εστίασης θα πρέπει να βαραίνει τους ίδιους τους πελάτες και όχι τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων και η πολιτεία θα πρέπει να έχει την ευθύνη για την εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Ε.Χ.