You are here

Θύελλα αντιδράσεων από επιχειρηματίες για τα νέα μέτρα

08/07/2021 07:21

Οι χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου προκάλεσαν για άλλη μια φορά τις αντιδράσεις επαγγελματικών κλάδων που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας.

Η μετακύλιση της ευθύνης του ελέγχου του Safe Pass στους επιχειρηματίες και το πλαφόν που τίθεται στους χώρους συγχρωτισμού, προκαλεί έντονες αντιδράσεις των επιχειρηματιών οι οποίοι ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις από τον υπουργό Υγείας.

Την ίδια ώρα, επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι τα νέα μέτρα είναι ήπια και δεν θα έχουν άμεση απόδοση και καλούν τους πολίτες να τα εφαρμόσουν πιστά για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τα λένε την Παρασκευή με τον υπουργό Υγείας

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής Φάνος Λεβέντης εξέφρασε την αντίθεση των μελών του Συνδέσμου για το μέτρο, σύμφωνα με το οποίο ανατίθεται στους ίδιους τους επιχειρηματίες η ευθύνη ελέγχου του Safe Pass.

Τόνισε ότι «δεν είμαστε σε θέση εμείς να ασκήσουμε αυτό τον έλεγχο γι’ αυτό αναμένουμε από την κυβέρνηση να αναστείλει την ημερομηνία της έναρξης του διατάγματος μέχρι να γίνει η διαβούλευση με τον υπουργό Υγείας την ερχόμενη Παρασκευή, διότι δεν μπορούμε να κάνουμε διαβούλευση κάτω από την απειλή της εφαρμογής του διατάγματος».

Ο κ. Λεβέντης απέδωσε την ανατροπή των δεδομένων στη αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει την εφαρμογή και τήρηση των πρωτοκόλλων, λέγοντας ότι «προσπαθούμε εδώ και ημέρες να εξηγήσουμε ότι πρακτικά και τεχνικά είναι αδύνατον να εφαρμοσθεί αυτό το μέτρο από την πλειοψηφία των κέντρων εστίασης».

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά θυματοποιούνται οι πολλοί επειδή η πολιτεία έχει αποτύχει να ελέγξει την εφαρμογή των πρωτοκόλλων», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος εισηγείται τον διαχωρισμό των μεγάλων επιχειρήσεων που μπορούν να εφαρμόσουν το μέτρο, από τις πιο μικρές που δεν μπορούν να το εφαρμόσουν, υποδεικνύοντας ότι «υπάρχει η αστυνομία, το υγειονομείο, άνεργοι οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτό το σκοπό και σωρεία άλλων λειτουργών που είναι ταγμένοι να εξυπηρετήσουν το συγκεκριμένο σκοπό, γι’ αυτό η πολιτεία δεν πρέπει να μεταφέρει αυτή την ευθύνη του ελέγχου του Safe Pass στις πλάτες των επιχειρηματιών».

Θυματοποιούνται οι μικρές επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συνδέσμων ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής, Νεόφυτος Θρασυβούλου, σε δηλώσεις στη StockWatch εξέφρασε επίσης την αντίθεση του στη διενέργεια του ελέγχου των Safe Pass από τους ιδιοκτήτες των υποστατικών εστίασης.

«Δεν υπάρχει η οικονομική ευχέρεια για να προσλάβουμε άτομα να διενεργούν τον έλεγχο. Οι επιχειρήσεις δουλεύουν Παρασκευή και Σάββατο, ενώ η στήριξη από το κράτος ήταν μηδαμινή», ανέφερε.

Ο κ. Θρασυβούλου, είπε ότι «θα ζητήσουμε άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, ειδάλλως θα εξετάσουμε τρόπους αντίδρασης. Δυστυχώς δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή, μας θυματοποιούν για άλλη μια φορά, οδηγώντας τις μικρές επιχειρήσεις στην καταστροφή», είπε.

Δεν επιβιώνουμε με 350 πελάτες

Ο πρόεδρος του συνδέσμου κέντρων διασκέδασης Νίκος Βασιλείου, σε δηλώσεις στη StockWatch εξέφρασε τη διαφωνία του Συνδέσμου στο μέτρο σύμφωνα με το οποίο στους εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπονται 350 άτομα με απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση Safe Pass. Με βάση το μέτρο, ο αριθμός αυξάνεται στα 500 άτομα αν είναι όλοι εμβολιασμένοι, τουλάχιστον με την πρώτη δόση και έχει παρέλθει περίοδος τριών βδομάδων, ή εάν έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

Εξήγησε ότι «οι μουσικοχορευτικοί χώροι δεν μπορεί να είναι εξωτερικοί λόγω της μουσικής. Εκ των πραγμάτων πρέπει να είμαστε σε κλειστούς χώρους, σε αντίθετη περίπτωση θα μας καταγγέλλει η αστυνομία λόγω της μουσικής. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι ιθύνοντες πριν εξαγγείλουν τα συγκεκριμένα μέτρα».

Τόνισε ότι «με 350 άτομα δεν μπορεί να επιβιώσει κανένα κέντρο διασκέδασης».

O κ. Θρασυβούλου είπε ότι έχει αποσταλεί συγκεκριμένη εισήγηση στον υπουργό Υγείας ώστε να επιτραπεί ο διαχωρισμός του χώρου για 300 άτομα εμβολιασμένα ή που έχουν νοσήσει και για άλλα 250 άτομα με την προσκόμιση του Safe Pass. Σήμερα το πρωί αναμένεται, όπως είπε, η απάντηση του υπουργού Υγείας.

Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των χώρων εστίασης χαιρέτισε το μέτρο που αναθέτει στους ίδιους τους επιχειρηματίες την ευθύνη του ελέγχου του Safe Pass.

Σε βάθος χρόνου θα αποδώσουν τα μέτρα

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ληφθεί το μήνυμα από τους πολίτες, ειδικά από αυτούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ώστε να αποδώσουν τα μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα, προειδοποιώντας ότι η οικονομία του τόπου δεν μπορεί να αντέξει νέα περιοριστικά μέτρα και lockdown.

Σημείωσε ότι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα από τα μέτρα.

Ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελάττωση του αριθμού των ατόμων στους διάφορους χώρους συγχρωτισμού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι πρέπει ο κόσμος να τηρεί πιστά τα μέτρα και πρωτοκόλλα και να γίνεται αυστηρός έλεγχος για την τήρηση τους, καθώς μετά, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από την εφαρμογή πολύ πιο αυστηρών μέτρων».

Χρειάζονται πιο ευέλικτα μέτρα

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, χαρακτήρισε τα νέα μέτρα ήπια, λέγοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να αποδώσουν.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, χαρακτήρισε σημαντικό το μέτρο που αναθέτει την ευθύνη ελέγχου του Safe Pass στους επιχειρηματίες, καθώς όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομία ή κρατικοί λειτουργοί παντού. «Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στη δημόσια υγεία», υπέδειξε.

Σημείωσε εντούτοις ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να ήταν πιο ευέλικτα και να επέτρεπαν τη λειτουργία των μικτών εσωτερικών χώρων, όπως ζητούν κάποιοι επιχειρηματίες. Δηλαδή να διαχωριστεί ένας χώρος για τους εμβολιασμένους με 100% πληρότητα και ένα χώρος ξεχωριστός με χαμηλότερη πληρότητα με άτομα που θα προσκομίσουν Safe Pass. Κάτι ανάλογο, όπως είπε, εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Η κ. Κολιού εξέφρασε την αντίθεση της στο μέτρο που προνοεί τον τερματισμό των rapid test από την 1η Αυγούστου, εκτιμώντας ότι αυτό «θα οδηγήσει στο σταδιακό τερματισμό των τεστ».

«Έτσι δεν θα έχουμε μια σφαιρική εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης», είπε.

Εξέφρασε ωστόσο, την πλήρη στήριξη της προς τα μέτρα ενθάρρυνσης εμβολιασμού των μη εμβολιασμένων, μεταξύ των οποίων είναι η παραχώρηση επιδόματος διακοπών σε εμβολιασμένους από τις 15 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου, η παραχώρηση πενθήμερης τιμητικής άδειας σε όσους εθνοφρουρούς εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν μέχρι την 31η Αυγούστου 2021 και η παραχώρηση άδειας στους εργαζόμενους του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την ημέρα του εμβολιασμού τους. Εάν πρόκειται για εμβολιασμό με εμβόλιο δύο δόσεων, η άδεια ισχύει και για τις δύο μέρες.

Της Ηρώς Ευθυμίου