You are here

Τρία τα sms, το ένα για τα κέντρα εστίασης

09/03/2021 15:17

Οι χώροι εστίασης αναμένεται πως θα πάρουν αύριο το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο για επαναλειτουργία στις 16 Μαρτίου, με διευρυμένο ωράριο και αυστηρά πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η επιστημονική ομάδα τάχθηκε σήμερα υπέρ της επαναλειτουργίας των κέντρων εστίασης και της επιστροφής στις τάξεις των μαθητών των γυμνασίων, εκτιμώντας ότι τα κρούσματα κορωνοϊού άρχισαν να σταθεροποιούνται. Τα μέλη της ομάδας κατέθεσαν τις απόψεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σύσκεψη στο Προεδρικό.

Όσον αφορά εντούτοις την επιστροφή των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης στα θρανία, στο τραπέζι τέθηκε και η εισήγηση για παράταση ακόμη μια εβδομάδα στην επιστροφή τους ώστε να διαφανούν τα αποτελέσματα από τα rapid test στα οποία υποβάλλονται οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών που ήδη επέστεψαν στα θρανία.

Αρνητική εξέλιξη αποτελούν τα χθεσινά κρούσματα τα οποία ξεπέρασαν τα 350, δήλωσε στη StockWatch o καθηγητής μοριακής ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, εκφράζοντας την προσδοκία ότι σήμερα θα είναι μειωμένος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.

Τα sms όπως φαίνεται θα μας συνοδεύουν για ακόμη μερικές εβδομάδες ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, διότι οι απόψεις συγκλίνουν ότι η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να γίνεται σταδιακά.

Όσον αφορά τη λειτουργία όμως των κέντρων εστίασης τα οποία θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, η χρυσή τομή είναι να προστεθεί στη λίστα ακόμη ένα sms για τους συγκεκριμένους χώρους με περισσότερες από τρεις ώρες, οι οποίες θα ανακοινωθούν μετά τη σύνεδρία αύριο του Υπουργικού Συμβουλίου

Ένα χρόνο ακριβώς από την ημέρα που εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, η κυβέρνηση αποφασίζει αύριο για το επόμενο βήμα προς την κανονικότητα. Αύριο μετά τη συνεδρία του Υπουργικού  θα ανακοινωθεί εάν το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης θα είναι μέχρι τις 11 η ώρα το βράδυ ή στις 12 η ώρα, όπως ζητούν επίμονα οι ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης.

Παράταση στην απαγόρευση θα πάρουν οι επισκέψεις σε πάρκα και πλατείες και οι τελετές γάμου και βαφτίσεων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος συμμετέχει στις συγκεκριμένες συσκέψεις, ανέλυσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία σχετικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού η οποία δεν είναι και τόσο ρόδινη διότι υπάρχει μετάδοση και από εκπαιδευτικούς προς τους μαθητές και από τους μαθητές προς τους εκπαιδευτικούς και στα σπίτια τους αλλά και αντίστροφα.

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, δήλωσε στη StockWatch, ότι οι επιστήμονες τάσσονται υπέρ της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων διότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της εμβολιαστικής κάλυψης των εμπαθών ομάδων.

Της Ηρώς Ευθυμίου