You are here

Ξεκίνησαν τα rapid test και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις

12/02/2021 07:24

Πέραν των 400 επιχειρήσεων επέδειξαν ενδιαφέρον για τη διενέργεια ενδοεπιχειρησιακού rapid test στο προσωπικό τους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.

Σε δηλώσεις στη StockWatch διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις απέστειλαν στο Υπουργείο Υγείας τα στοιχεία τους για να συμπεριληφθούν στο μακρύ κατάλογο των εταιρειών που επέδειξαν ενδιαφέρον για τη διενέργεια των τεστ στο χώρο εργασίας τους.

«Ήδη 50 επιχειρήσεις που απασχολούν η κάθε μια πέραν των 250 υπαλλήλων έχουν ενταχθεί στο σχέδιο και διενέργησαν πέραν των 20.000 τεστ στον εργασιακό τους χώρο», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Εξήγησε επίσης ότι «στο πλαίσιο της συμφωνίας της ΟΕΒ με το Υπουργείο Υγείας έχουν εκπαιδευτεί ήδη 50 άτομα, ένα από κάθε επιχείρηση, για τη λήψη δειγμάτων των τεστ. Είναι κυρίως οι «πρώτοι βοηθοί» στις επιχειρήσεις ή ανάλογα με τη φύση της επιχείρησης μπορεί να είναι φαρμακοποιός, βιολόγος, εργαστηριακός ή άλλος επαγγελματίας που εργοδοτείται στην επιχείρηση».

Πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση γίνεται δωρεάν στα ιατρεία Δημόσιας Υγείας τα οποία λειτουργούν σε όλες τις πόλεις από τις 8.00 η ώρα το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ο κ. Αντωνίου, είπε ότι επειδή όπως φαίνεται θα ζούμε για αρκετό καιρό ακόμη με τα τεστ υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και από επιχειρήσεις με μικρότερο αριθμό εργαζομένων.

Διευκρίνισε ακόμη ότι τα τεστ (αναλώσιμα υλικά) παραχωρούνται δωρεάν προς όλες τις επιχειρήσεις κάθε εβδομάδα όπως προνοείται από το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας. Υπενθύμισε ότι κάθε εβδομάδα θα πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ το 20% του συνόλου των εργαζομένων σε μια επιχείρηση.

«Στόχος είναι σιγά σιγά να παραχωρούνται αναλώσιμα σε όλες τις επιχειρήσεις και με μικρότερο αριθμό εργαζομένων, διότι με αυτό τον τρόπο δεν χάνεται εργάσιμος χρόνος, υπάρχει πραγματικός έλεγχος και διαπιστώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι έγινε έλεγχος στο σωστό αριθμό εργαζομένων ίσως και μεγαλυτέρου αριθμού».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου με την εισήγηση της ΟΕΒ την οποία υιοθέτησε το Υπουργείο Υγείας αποφορτίζεται και το πρόγραμμα των κινητών μονάδων.

Της Ηρώς Ευθυμίου