You are here

Ζητούν μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους

24/11/2021 07:28

Μερικές ώρες πριν κλειδώσουν τα νέα μέτρα από το Υπουργικό Συμβούλιο τα οποία στόχο έχουν να αποφευχθεί ένα νέο Χριστουγεννιάτικο lockdown, οργανωμένοι φορείς ζητούν μέτρα που να περιορίζονται μόνο κατά των ανεμβολίαστων, ώστε να μην δεχθούν μεγαλύτερο πλήγμα οι επιχειρήσεις.

Οι απόψεις των παραγόντων της αγοράς για τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ποικίλουν, ωστόσο συγκλίνουν στο ότι κανένας δεν επιθυμεί περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων που θα περιορίσει τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας ευρύτερα.

Προειδοποιούν για κύμα ανεργίας

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών κέντρων διασκέδασης Νίκος Βασιλείου, μιλώντας στη StockWatch τάχθηκε υπέρ της επιβολής μέτρων κατά των ανεμβολίαστων, υποδεικνύοντας ότι «τα μέτρα προς τη μεριά των μη εμβολιασμένων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μάλιστα θα πρέπει να είναι αυστηρά».

Υποστήριξε ότι «τυχόν αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων ή επιβολή νέων μέτρων που θα δυσκολέψουν την είσοδο των πελατών στα υποστατικά μας, αυτόματα θα σημαίνει κλείσιμο των κέντρων που ακροβατούν στη γραμμή επιβίωσης».

Πρόσθεσε ότι «νέα μέτρα θα πλήξουν πάραυτα και εμάς και τους εργαζόμενους στη βιομηχανία», κάνοντας λόγο για 2000 θέσεις εργασίας που αφορούν 60 έως 70 επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν αυτή τη στιγμή, υπό το βάρος των υφιστάμενων μέτρων γύρω στις 5.000 θέσεις διασκέδασης το Σαββατοκύριακο.

Υπέδειξε ότι «στα υποστατικά μας εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι, ενώ όλα τα κέντρα διασκέδασης είναι εφοδιασμένα με υψηλού επιπέδου μηχανήματα καθαρισμού του αέρα και απολύμανσης χώρων».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου τα κέντρα διασκέδασης είχαν εισηγηθεί την εισαγωγή του CovScan Cyprus από το Νοέμβριο του 2020 αλλά δεν είχαν εισακουστεί οι εισηγήσεις τους.

Οι ανεμβολίαστοι να περιοριστούν στο σπίτι τους

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Γάμων και Δεξιώσεων, Κωνσταντίνος Μωσαϊκός, μιλώντας στη StockWatch τόνισε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε μέτρα που να τερματίζουν τις δεξιώσεις γάμων, βαφτίσεων και άλλες εκδηλώσεις. Θα αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο και τότε θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε».

Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση, ότι τα μέτρα που θα κλειδώσουν σήμερα από το Υπουργικό θα είναι στοχευμένα κατά των ανεμβολίαστων.

«Συμφωνούμε όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν και επηρεάζουν όλους τους υπόλοιπους να παραμένουν στο σπίτι τους. Σίγουρα θα επηρεαστούμε και εμείς από τα μέτρα για τους ανεμβολιάστους, επειδή το 15% των παρευρισκομένων σε μια εκδήλωση είναι ανεμβολίαστοι.  Αλλά όχι να κλείσει ο τομέας εκδηλώσεων επειδή κάποιοι αρνούνται να εμβολιαστούν», είπε.

Χαρακτήρισε σωστή την εφαρμογή του CovScan Cyprus που εφαρμόζεται από την περασμένη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να συνεισφέρουμε στην αναχαίτιση της νέας έξαρσης της πανδημίας».

Θέλουν κατάργηση και των υφιστάμενων μέτρων

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, δήλωσε στη StockWatch ότι τυχόν προβλήματα στην εφαρμογή του CovScan θα διαφανούν το Σαββατοκύριακο και τις ώρες αιχμής, στο κατά πόσο θα υπάρχει καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση πελατών.

«Τα μέλη μας όμως, ζητούν την κατάργηση και των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων σχετικά με τον αριθμό των εισερχομένων στα υποστατικά μας, διότι πιστεύουμε ότι με το μέτρο του CovScan μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος να εισέρχονται στα υποστατικά μας ανεμβολίαστοι», επεσήμανε.

Ο κ. Λεβέντης, χαρακτήρισε αδιανόητο να επιβάλλεται χρηματική ποινή σε πελάτες που είναι όρθιοι στο μπαρ ή γύρω από το τραπέζι. Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα μέλη του συνδέσμου συμμορφώνονται και πειθαρχούν στα υφιστάμενα μέτρα και ότι δεν έχουν παρατηρηθεί αλυσίδες κρουσμάτων σε δικές τους επιχειρήσεις.

Έθεσε παράλληλα, θέμα επιδότησης από το κράτος, του μηχανισμού ελέγχου του CovScan και επιστροφή του όταν λήξει η πανδημία.

Δεν αντέχουν νέο lockdown

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συνδέσμων ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), Νεόφυτος Θρασυβούλου, σε δηλώσεις στη StockWatch προειδοποίησε ότι «εάν έρθουν καινούργια μέτρα εν μέσω εορτών θα είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί για τις επιχειρήσεις, την ώρα που προσπαθούμε με σοβαρούς χειρισμούς να βρούμε το δρόμο μας».

Σημείωσε ότι «οι επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν και αυτά τα Χριστούγεννα ή ακόμη μια χρονιά να είναι κλειστές, ήδη άντεξαν δύο χρόνια».

Απηύθυνε κάλεσμα προς τα μέλη του συνδέσμου, να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να τηρούν τα μέτρα ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

ΚΕΒΕ – ΟΕΒ κατά υποχρεωτικής τηλεργασίας

Στο μεταξύ οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, απέστειλαν επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών εκφράζοντας την κάθετη αντίδραση τους στον καθορισμό της υποχρεωτικής τηλεργασίας.

Μεταξύ άλλων υποδεικνύουν ότι η περίοδος εφαρμογής του εν λόγω μέτρου κατά τρόπο καθολικό και οριζόντιο είναι από οικονομικής άποψης εξαιρετικά ευαίσθητη, αφού όλες οι επιχειρήσεις ετοιμάζουν και υποβάλλουν προς έλεγχο τις οικονομικές καταστάσεις του 2020, γεγονός που επιβάλλει τη φυσική παρουσία ικανού αριθμού εργαζομένων, όχι μόνο στους ελεγκτικούς οίκους, αλλά και στις ελεγχόμενες επιχειρήσεις.

Το ίδιο, όπως επισημαίνουν, ισχύει σε ότι αφορά την ετοιμασία και υποβολή δηλώσεων φόρου και ΦΠΑ και κατά προέκταση την κρατική εισπρακτική απόδοση της κρίσιμης αυτής περιόδου, όπως και τη λειτουργία των σχεδίων στήριξης της απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας, για την αξιοποίηση των οποίων απαιτείται βεβαίωση από εγκεκριμένο λογιστή.

Της Ηρώς Ευθυμίου