You are here

Αέρας αισιοδοξίας στην Τρ. Κύπρου

15/04/2010 20:27


• Ηλιάδης: Δικαιώνονται οι επιλογές μας


Η Τράπεζα Κύπρου διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους της παρά την οικονομική ύφεση δήλωσε σήμερα ο CEO της τράπεζας, Ανδρέας Ηλιάδης, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίηση του επειδή όπως τόνισε έχουν δικαιωθεί όλες οι στρατηγικές επιλογές της. Ο κ. Ηλιάδης, που μιλούσε στο πλαίσιο συνάντησης με τους δημοσιογράφους για μια πρώτη γνωριμία με το νέο μέλος της ηγετικής πυραμίδας της τράπεζας, Γιάννη Πεχλιβανίδη, υπογράμμισε ότι η Τράπεζα «στέκει πολύ καλά στα πόδια της και από πλευράς κεφαλαιουχικής επάρκειας είναι πολύ ισχυρή ενώ η ρευστότητα της είναι μια από τις καλύτερες διεθνώς»

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι και στην Τρ. Κύπρου όπως σε όλες τις τράπεζες έχει αυξηθεί ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κ. Ηλιάδης εξέφρασε την ικανοποίηση για την εκ των υστέρων όπως αποδείχθηκε σωστή εκτίμηση για επέκταση της τράπεζας στις Ρωσία, Ρουμανία και Ουκρανία, όπου η ανάπτυξη των οικονομιών των τριών χωρών είναι σχετικά καλή.

«Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι εκτιμήσαμε σωστά τη ρωσική αγορά και την επέκταση μας με την αγορά της Uniastrum», είπε.

«Είναι με χαρά που διαπιστώνουμε ότι όλες οι στρατηγικές επιλογές που κάναμε - γι’αυτό και χρειάζεται και μια δόση τύχης - ήταν σωστές. Έγιναν πολύ προσεκτικά, με πολύ προβληματισμό. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκτιμήσεις το μέλλον, έτσι ώστε να πάρεις σωστές αποφάσεις».

Πετυχημένη χαρακτήρισε επίσης και τη βασική στρατηγική κατεύθυνση του μοντέλου λειτουργίας της Τράπεζας η οποία όπως υπέδειξε αποδείχθηκε απόλυτα σωστή έτσι ως τράπεζα να μπορεί να αντιμετωπίζει και να χειρίζεται τις δύσκολες συνθήκες.

Αναφερόμενους στους δύο βασικότερους παράγοντες που βοήθησαν το συγκρότημα να σταθεί αταλάντευτο διαχρονικά είπε ότι «δώσαμε έμφαση όχι μόνο στην ανάπτυξη αλλά και στα θέματα ρευστότητας και κινδύνων».

Παρά την οικονομική κρίση η τράπεζα δηλώνει δυναμικά το παρόν της στις δύο βασικές αγορές της, την Κύπρο και Ελλάδα.

Ειδικότερα για την κυπριακή αγορά τόνισε ότι «είμαστε παρόντες να αιμοδοτούμε την οικονομία ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες συνθήκες στα μεγάλα έργα αλλά και για να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις έτσι ώστε να περάσουμε μαζί την κρίση».

Τη κατάσταση της Τράπεζας στον ελλαδικό χώρο την παραλλήλισε με το βασικό κανόνα της φύσης.

«Η νύχτα διαδέχεται την ημέρα και η ημέρα την νύχτα, και εμείς έτσι ζούμε, εργαζόμαστε και προγραμματίζουμε για τις καλές μέρες. Προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε τους κινδύνους ώστε να μας βρει προετοιμασμένους η δύσκολη περίοδος», είπε.

Στην Ελλάδα συνέχισε προχωρούμε μπροστά σημειώνοντας ότι έχουν αυξηθεί οι χρηματοδοτήσεις γεγονός που θα διαφανεί στα τρίμηνα αποτελέσματα. Η τράπεζα επεκτείνει επίσης το δίκτυο της για καλύτερη γεωγραφική κάλυψη. Από φέτος είπε θα αυξηθούν κατά 10-20 τα καταστήματα της τράπεζας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Πεχλιβανίδη έδωσε το στίγμα της παρουσία του στην Τρ. Κύπρου.

«Μέσα σε αυτή την πορεία ο ερχομός του Γιάννη Πεχλιβανίδη στη θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου με κύρια ευθύνη τις εργασίες στην Ελλάδα, της οποίας έχει βαθιά γνώση, θα μπορέσει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ομάδα μας και την τράπεζα μας στον ελλαδικό χώρο», είπε.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Πεχλιβανίδης, αφού σκιαγράφησε την πορεία του στα τραπεζικά δρώμενα, ανέφερε ότι η μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο στην Τρ. Κύπρου είναι η ανάπτυξη της στον ελλαδικό περιβάλλον και δευτερευόντως στις βαλκανικές αγορές οι οποίες διαφαίνεται ήδη πως θα βγουν από το τούνελ της κρίσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι τον προσέλκυσε στην Τρ. Κύπρου υπέδειξε την πετυχημένη πορεία της σε Κύπρο και κυρίως Ελλάδα αλλά και την πετυχημένη επένδυση της σε Ρωσία,Ρουμανία και Ουκρανία.

Από την πλευρά το ο Πρώτος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας, Γιάννης Κυπρής, ανέφερε ότι από το δικό του πόστο νοιώθει περισσότερο την πίεση από τους επενδυτές οι οποίο ανησυχούν και ιδιαίτερα οι διεθνείς επενδυτές.

«Η Τρ. Κύπρου στηρίζεται στη διαφάνεια γι’ αυτό το 2009 στην καρδιά της οικονομικής κρίσης βγήκε και έδωσε στόχο ενώ κάθε τριμηνία ενημέρωνε τους επενδυτές της τακτική που ακολούθησε και φέτος μια εξίσου δύσκολη χρονιά. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η Τράπεζα έχει συνέπεια στη στρατηγική της εμπνέοντας εμπιστοσύνη στους επενδυτές της», επεσήμανε.

Της Ηρώς Ευθυμίου