You are here

Άλλαξε ο χάρτης των υπεραγορών

04/08/2021 07:15

Η κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος και οι αλλαγές των προηγούμενων ετών έχουν διαφοροποιήσει την εικόνα του κλάδου υπεραγορών.

Φορείς της αγοράς χαρακτηρίζουν υγιές το φαινόμενο των αλλαγών στον κλάδο υπεραγορών και εκτιμούν ότι στην αγορά θα παραμείνουν οι παίκτες που θα αντιμετωπίσουν τις συνεχείς προκλήσεις που παρουσιάζονται στον τομέα.

Σημειώνουν ακόμα, ότι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να διαφοροποιούν τη στρατηγική τους για να αντέξουν στον έντονο ανταγωνισμό.

Ο κλάδος των υπεραγορών είναι ανάμεσα σε αυτούς που δέχθηκαν το μικρότερο πλήγμα από τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική αναστολή εργασιών.

Οι κινήσεις που σημάδεψαν την αγορά

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στον κλάδο, αφορά στην πώληση της υπεραγοράς της αλυσίδας Spar της Ermes Department Stores Plc στη Λάρνακα, που έκανε την εμφάνισή της με το πρώτο κατάστημα στην πόλη το 2018.

Η υπεραγορά πέρασε τον περασμένο μήνα στα χέρια της S.D.T. Ioannides Bros Limited. Η εταιρεία αγοραστής διαθέτει άλλες δύο υπεραγορές στους Αγίους Ομολογητές και στη Λακατάμια.

Πριν από μερικά χρόνια, η αλυσίδα υπεραγορών Άλφα Μέγα ενίσχυσε την παρουσία της στην αγορά με την εξαγορά των καταστημάτων Ορφανίδη μετά την κατάρρευση του ομίλου το 2015.

Παράλληλα, πριν από τρία περίπου χρόνια οι υπεραγορές Carrefour Κύπρου πέρασαν στα χέρια της Ελληνικής εταιρείας υπεραγορών Σκλαβενίτη.

Το 2017 έκανε την εμφάνισή της στην Κύπρο η μεγάλη γερμανική αλυσίδα υπεραγορών Lidl, η οποία σήμερα κατέχει 18 καταστήματα στην Κύπρο.

Παράλληλα, η αλυσίδα υπεραγορών Παπαντωνίου ξεκίνησε από την Πάφο και επεκτάθηκε σε Λεμεσό και Λευκωσία.

Η αγορά δείχνει το δρόμο

Μιλώντας στη StockWatch, ο εκτελεστικός γραμματέας του συνδέσμου υπεραγορών Αντρέας Χατζηαδάμου, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για το πόσο θα συνεχίσει ακόμα αυτή η φρενήρης πορεία του τομέα χαρακτηρίζοντας υγιές το φαινόμενο των αλλαγών που γίνονται στην αγορά.

«Η αγορά διαμορφώνει το σκηνικό και δείχνει το δρόμο, γι’ αυτό το πιο σημαντικό είναι να λαμβάνεις τα μηνύματα και να προσαρμόζεται. Στο παιχνίδι μένουν πάντα όσοι είναι ανθεκτικοί στον ανταγωνισμό», είπε.

Αναγνώρισε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο λιανικό εμπόριο και στις επιχειρήσεις τροφίμων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πως «γι’ αυτό οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και να προσαρμόζουν αναλόγως τη στρατηγική τους».

«Στην αγορά παραμένουν οι παίκτες που διαθέτουν γνώση, εμπειρία και ικανότητα προσαρμογής στις εκάστοτε συνθήκες που δημιουργούνται στο προκλητικό περιβάλλον της αγοράς», υπέδειξε.

Σύνολο 155 υπεραγορών

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου, δήλωσε στη StockWatch ότι είναι σημαντικό το ότι ξένες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και στον τομέα των υπεραγορών, καθώς φαίνεται ότι πιστεύουν στην κυπριακή αγορά και επενδύουν σοβαρά, όπως η γερμανική αλυσίδα υπεραγορών Lidl.

Επεσήμανε ότι «σήμερα στο κομμάτι των υπεραγορών δραστηριοποιούνται γύρω στις 155 υπεραγορές παγκύπρια, γεγονός που αυξάνει τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών».

Θα αντέξουν οι υπεραγορές που διαχειρίζονται τις προκλήσεις

Εάν έχει επέλθει κορεσμός στη αγορά θα διαφανεί μέσα από το πόσο συχνά αλλάζουν χέρια οι υπεραγορές ή κλείνουν, δήλωσε η υπεύθυνη μάρκετινγκ της αλυσίδας υπεραγορών Metro, Μελίνα Σκορδέλη.

Μιλώντας στη StockWatch, η κ. Σκορδέλη εξέφρασε την άποψη ότι τελικά, θα παραμείνουν οι επιχειρήσεις που γνωρίζουν πως να διαχειριστούν το παζάρι και πως να αντιμετωπίσουν τις συνεχόμενες προκλήσεις της αγοράς».

Η αλυσίδα υπεραγορών Metro, κατέχει έξι καταστήματα, εκ των οποίων τα τρία είναι στη Λευκωσία και τα υπόλοιπα σε Λάρνακα, Λεμεσό και Παραλίμνι, ενώ αναμένεται σύντομα να λειτουργήσει ακόμη ένα κατάστημα στη Λεμεσό. Η πρώτη υπεραγορά Metro άνοιξε στη Λάρνακα στις 29 Οκτώβριου του 1982.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που προνοεί τον ίδιο σχεδιασμό δύο ορόφων σε όλες τις υπεραγορές, γίνεται πλήρης ανακαίνιση στην υπεραγορά της Αγλαντζιάς, ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερος διαθέσιμος χώρος για τους πελάτες, ανέφερε.

Της Ηρώς Ευθυμίου