You are here

Αναλυτές: Καλά τα αποτελέσματα VCW και ORF

22/11/2004 15:35
Σε καλό δρόμο βρίσκονται τα Τσιμεντοποιία Βασιλικού και η Εταιρεία Ορφανίδης, αν κρίνουμε από τις πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών και της αγοράς στα αποτελέσματα εννιαμήνου που ανακοίνωσαν σήμερα. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι και οι δύο εταιρείες μείωσαν τα τραπεζικά τους δάνεια, ενώ δείχνουν να συγκρατούν και τα λειτουργικά τους έξοδα.

Οι Υπεραγορές Ορφανίδης παρουσιάζουν αύξηση στον κύκλο εργασιών τους: φθάνουν στα £55,7 εκ. σε σχέση με £52,4 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε πολύ ψηλά επίπεδα κινείται και η κερδοφορία εννιαμήνου, η οποία εκτοξεύθηκε στα £2,1 εκ. από τα £0,97 εκ. την περσινή περίοδο. Η κύρια επιφύλαξη των αναλυτών έγκειται στο γεγονός ότι η εταιρεία έχει πιστώσεις ύψους £27 εκ., χωρίς όμως να διαγράφεται ότι «ο συγκεκριμένος τομέας λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο». Εάν δε συνεχιστεί η παρούσα τάση, άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι οι Υπεραγορές θα «κλείσουν» τη χρονιά με κέρδη ύψους £3 εκ.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής Μάριος Σούπασιης (CISCO), είναι «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του εμπορικού κλάδου εμφανίζονται γενικά να είναι βελτιωμένα. Μελανό σημείο, οι… πιστωτές.

Το Βασιλικό ανακοίνωσε αύξηση του κύκλου εργασιών (από τα £26,1 εκ. στα £28,2 εκ.), αλλά και αύξηση στην κερδοφορία του (από £2,53 εκ. σε £4,13 εκ.). Σημαντικό επίσης το γεγονός ότι δίνει προμέρισμα 1,5 σεντ. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο αναλυτής Δημήτρης Ζησιμίδης (Λαϊκή), αναφέρει ότι παρά την πτώση στις εξαγωγές, εντούτοις η εταιρεία είχε «πολύ σημαντική αύξηση ταμειακής ροής». Ναι μεν, προσθέτει, δεν αυξάνεται το μέρισμα που δίνει η εταιρεία, αλλά από την άλλη έχει αρκετά χρήματα για να μπορέσει να μειώσει περαιτέρω το δανεισμό της.

Επί του ιδίου θέματος ο κ. Σούπασιης προσθέτει ότι αυτό που δεν διευκρινίζεται είναι κατά πόσον θα ανακάμψουν οι εξαγωγές. Τονίζει όμως ότι οι προοπτικές του Βασιλικού δεν βασίζονται μόνο στην εμπορία του τσιμέντου, αλλά και στη λειτουργία του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού, ο οποίος θα τους εξασφαλίσει τις πρώτες ύλες.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι, όπως αναφέρει η εταιρεία, «λόγω του οικοδομικού οργασμού που επικρατεί στην επιτόπια αγορά αναμένεται ότι η κατανάλωση τσιμέντου θα διατηρηθεί σε ψηλά επίπεδα για το υπόλοιπο της χρονιάς».

Του Γιώργου Αγαπίου