You are here

Αναμένουν νέο κύμα λουκέτων

14/01/2021 06:53

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν παράγοντες της αγοράς τονίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές είναι καταδικασμένοι να τα βρουν, στο θέμα του ενοικίου το συντομότερο δυνατόν, διότι σε αντίθετη περίπτωση μεγάλος αριθμός καταστημάτων θα περάσει στα αζήτητα.

Χαρακτηρίζουν το μέτρο της κυβέρνησης για δίμηνη αναστολή του 70% του ενοικίου ως μικρή ανάσα για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα και καλούν την κυβέρνηση να προετοιμαστεί έγκαιρα για να αντιμετωπίσει τη νέα τάξη πραγμάτων, πριν βρεθεί μπροστά με ένα ανεξέλεγκτο κύμα λουκέτων και ανεργίας.

Ο επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργος Στροβολίδης, δήλωσε στη StockWatch, ότι «θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι ιδιοκτήτες να συνάψουν κάποιες συμφωνίες με τους ενοικιαστές και εκεί που μπορούν να τους βοηθήσουν να το πράξουν. Διότι, πρόσθεσε, πολλά καταστήματα θα μείνουν άδεια πριν το πέρας της πανδημικής κρίσης εάν δεν στηριχθούν οι ενοικιαστές ώστε να επιβιώσουν και αν βέβαια δεν είναι πλέον αργά για πολλούς από αυτούς».

Υπέδειξε ότι «οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να κρατήσουν τους καλούς ενοικιαστές διευκολύνοντας τους όσον το δυνατόν περισσότερο. Διότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν, παρά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον κ. Στροβολίδη, έρευνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημική κρίση θα το υποστούν τα καταστήματα, με ένα κομμάτι του προβλήματος να είναι μόνιμο για τις περισσότερες επιχειρήσεις διότι ένα μεγάλο ποσοστό θα διενεργεί τις πωλήσεις του μέσω του διαδικτύου.

Πρόσθεσε ότι «δεδομένου του φαινομένου αυτού η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί άλλες οικονομικές δραστηριότητες για να μπορέσει η οικονομία να απορροφήσει το εργατικό δυναμικό που θα μείνει χωρίς δουλειά από τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν. Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση απλά συντηρούν στον αναπνευστήρα τις επιχειρήσεις, κάποια στιγμή όμως θα σταματήσουν διότι δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ άπειρο», είπε.

Συμφωνία κυρίων

Ο διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης & οικονομίας της ΟΕΒ Αντώνης Φραγκούδης, χαρακτήρισε αρκετά δίκαιο το μέτρο της κυβέρνησης για αναστολή του 70% του ενοικίου για δύο μήνες και την καταβολή του το Φεβρουάριο του 2022 διότι ,όπως είπε, δίνει μια ανάσα στις επιχειρήσεις που πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

«Θεωρούμε το σχέδιο ως ένα καλό μέτρο προς ενίσχυση των επιχειρήσεων που υποφέρουν από την άλλη όμως τονίζουμε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια επίτευξης συμφωνίας και μεταξύ των δύο μερών (ενοικιαστή και ιδιοκτήτη). Να συναντηθούν και να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο μιας συμφωνίας για το διάστημα που συνεχίζεται η κρίση».

Σχολιάζοντας το πακέτο στήριξης προς τις επιχειρήσεις ο κ. Φραγκούδης είπε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών δεν μας αποκάλυψε ποιος είναι ο αλγόριθμός με βάση τον οποίο θα παρέχεται η ενίσχυση σε κάθε επιχείρηση. Διότι ο αλγόριθμός λαμβάνει πάρα πολλούς παράγοντες υπόψη και μάλλον για ευνόητους λόγους δεν θα μας αποκαλύψει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του».

Λουκέτο στο 10% των καταστημάτων

Αντίθετα ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, εξέφρασε τη θέση ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τους ενοικιαστές το μέτρο της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε επίσης στο μέτρο της αναστολής των δόσεων, σύμφωνα με το οποίο όσοι δανειολήπτες συμπληρώσουν το εννεάμηνο του προηγούμενου μορατόριουμ, δεν μπορούν να επωφεληθούν από το νέο μέτρο.

Χαρακτήρισε φιάσκο τα δύο μέτρα λέγοντας ότι «για άλλη μια φορά οι επιχειρήσεις παρέμειναν ξεκρέμαστες με αβέβαιο το μέλλον τους την ώρα που πέραν του 10% των καταστημάτων παγκύπρια έχουν κλείσει οριστικά».

Έφερε παράδειγμα τη στήριξη της Ελλάδας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποδεικνύοντας ότι η επιδότηση του ενοικίου ανέρχεται στο 100%.

Οι πρόνοιες του κυβερνητικού μέτρου 

Το κυβερνητικό μέτρο προνοεί: Α) Δίμηνη Αναστολή (για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο) της υποχρέωσης καταβολής του 70% του ενοικίου για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, οι οποίοι τελούν υπό πλήρη αναστολή εργασιών με βάση το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας για το μήνα Ιανουάριο. Η διευθέτηση των οφειλών θα γίνει μέχρι το Φεβρουάριο του 2022.

Β) Μη καταβολή ενοικίων προς το Κράτος και τους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου από τους ιδιώτες ενοικιαστές ακινήτων του ποσού του ενοικίου που αντιστοιχεί στο μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, όπως αυτό προβλέπεται στα ενοικιαστήρια συμβόλαια τα οποία βρίσκονται σε ισχύ.

Τα πιο πάνω μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή με την έκδοση Διατάγματος με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο.

Της Ηρώς Ευθυμίου