You are here

Ανάσα στην FRH από επιστροφές τόκων

26/05/2015 10:06
Ανάσα στη Φάρμα Ρένος Χατζηιωάννου αναμένεται να δώσουν οι επιστροφές τόκων, μετά τη ψήφιση του νόμου που απαγορεύει αναδρομικά τις καταχρηστικές ρήτρες και περιορίζει τον τόκο υπερημερίας μέχρι το 2%.

Όπως αναφέρεται στην ενδιάμεση κατάσταση διαχείρισης, η εταιρεία επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις και δικαστικές διαδικασίες με τράπεζες και τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της. Υπάρχουν αγωγές από τράπεζες εναντίον της εταιρείας και από την εταιρεία εναντίον τραπεζών. Με τη δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων για το 2014 είχε επισημανθεί ότι η επιβίωση της εταιρείας εξαρτάται από την έκβαση των διαδικασιών με τράπεζες.

«Χωρίς να υποβαθμίζεται η σημασία των εν λόγω διαδικασιών υπάρχει όμως μια πρόσφατη θετική εξέλιξη. Η βουλή των αντιπροσώπων ψήφισε νόμο με τον οποίον απαγορεύει αναδρομικά τις καταχρηστικές ρήτρες και περιορίζει τον τόκο υπερημερίας μέχρι το 2%. Δεδομένου ότι η εταιρεία έχει προβλήματα ρευστότητας από το 2004 και οι τραπεζικοί λογαριασμοί της είναι φορτωμένοι με υπερχρεώσεις με την εφαρμογή του νόμου αναμένεται να έχει όφελος εκατομμυρίων ευρώ από επιστροφές τόκων. Ταυτόχρονα θα μειωθούν τα συνολικά δάνεια της και τα ετήσια έξοδα χρηματοδότησης», αναφέρεται.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει ακίνητη περιουσία σε περιοχές που η αξία έχει μειωθεί δυσανάλογα με τις αστικές περιοχές. Κάποια ακίνητα της μπορούν να αξιοποιηθούν ή είναι πολύ πλησίον οικιστικών η βιομηχανικών περιοχών.

Πολλά από τα υποστατικά της χρειάζονται επιδιορθώσεις και κατά καιρούς εξαγγέλλονται διάφορα σχέδια με ευρωπαϊκά κονδύλια για αναβάθμιση τους. «Παρατηρείται όμως έλλειψη ζήτησης για αγορά πτηνοτροφικών υποστατικών και γης σε αγροτικές περιοχές. Δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για το πως θα κυμανθεί η αξία της γης στις περιοχές που η εταιρεία έχει ακίνητα. Η εταιρεία διερευνά τρόπους να αναβαθμίσει ορισμένα κτήματα της. Βασικά η εταιρεία έχει πολλά κοινά με εταιρείες ανάπτυξης γης με απόθεμα εξειδικευμένων ακινήτων σε μια πολύ κακή αγορά χωρίς ενδείξεις για σύντομη ανάκαμψη», επισημαίνεται.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι η εταιρεία δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στις αγωγές εναντίον τραπεζών. Η εταιρεία με τους δικηγόρους της κάνει ότι είναι δυνατόν για να παρουσιάσει με τον καλύτερο τρόπο την υπόθεση της, θεωρεί ότι σε δύο περιπτώσεις έχει πολύ δυνατή υπόθεση σε περίπτωση εκδίκασης αλλά με κανένα τρόπο δεν μπορεί να προδικάσει ότι το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο που να αλλάξει τη σημερινή αρνητική κατάσταση. «Είναι πολύ πιθανό να κερδηθούν οι υποθέσεις αλλά οι αποζημιώσεις που ενδεχομένως επιδικασθούν να μην είναι όσες αναμένει η εταιρεία. Επιπλέον υπάρχει το ενδεχόμενο έφεσης που θα σημαίνει καθυστέρηση 3-4 χρόνων στην τελεσιδικία των υποθέσεων», προστίθεται.

Όπως φαίνεται από τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2014, η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, ειδικά σε ότι αφορά τη ρευστότητα και παρουσιάζει ζημιές €1,2 εκ. από τόκους και αποσβέσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία, μεγάλες ζημιές προ εκτάκτων εσόδων θα συνεχίζουν και τα επόμενα χρόνια αν δεν μειωθούν τα δάνεια ή δεν επιστραφούν έγκαιρα ή καθόλου οι υπερχρεώσεις τόκων αν οι τράπεζες βρουν τρόπο να παρακάμψουν τη νέα νομοθεσία.

Η εταιρεία αντιλαμβάνεται ότι είναι αντιοικονομικό υποστατικά αξίας εκατομμυρίων να παραμένουν αδρανή και να φθείρονται με τον χρόνο. Όμως όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα και με τη διεκδίκηση τεράστιων συγκριτικά με το μέγεθος της ποσά, δεν έχει άλλην επιλογή από το να αναμένει τις εξελίξεις. Η προσφυγή στα δικαστήρια έγινε σαν ύστατο μέσο. Η εταιρεία ευελπιστεί όλη η καθυστέρηση που υπήρξε, αντίθετα με ότι η ίδια ανακοίνωνε προηγουμένως, θα είναι τελικά προς το συμφέρον της μετά την ψήφιση του νόμου για τις υπερχρεώσεις και άλλων νομοθεσιών που ευνοούν τους συναλλασσόμενος με τράπεζες.

«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι τράπεζες να προβάλουν κωλύματα η ακόμα να προσβάλουν τον νόμο στο ανώτατο δικαστήριο αλλά τουλάχιστον θεωρητικά η θέση της εταιρείας είναι πιο ισχυρή από πριν σε διαπραγματεύσεις εξώδικων διακανονισμού», επισημαίνεται.

Η εταιρεία όπου είχε τη δυνατότητα περιόρισε τα έξοδα σχεδόν στο μηδέν ώστε να αντέξει μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαδικασίες με τις τράπεζες και να είναι παρούσα να εκμεταλλευθεί ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά ή την κυπριακή οικονομία εάν και όταν προκύψουν.

Γ.Χ.