You are here

Αναβάθμιση RCB από Moody’s

20/11/2015 19:22
Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης καταθέσεων της RCB Bank σε B3 από Caa1, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Η κίνηση του οίκου οδηγείται αποκλειστικά από την αναβάθμιση της αρχικής πιστοληπτικής αξιολόγησης (BCA) της RCB σε B3 από Caa1.

Ο οίκος αναφέρει ότι ενώ η RCB παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τον μεγαλύτερο μέτοχο της, την ρωσική κρατική τράπεζα VTB για να δημιουργήσει τον όγκο εργασιών, η μείωση της συμμετοχής της VTB το 2014 οδήγησε τον οίκο να μην ενσωματώσει πλέον την αναβάθμιση των αξιολογήσεων της RCB.

Οι προοπτικές για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων είναι σταθερές.

Ο οργανισμός αξιολόγησης έχει επίσης αναβαθμίσει την αξιολόγηση για τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου της RCB σε Β1 (CR) από Β3 (CR).

Η αναβάθμιση της RCB σε B3 αντανακλά την προσδοκία του οίκου για σταδιακή ενίσχυση του μετριοπαθούς franchise της τράπεζας εκτός του ομίλου VTB, υποστηρίζοντας τη διαφοροποίηση των κερδών σε συνδυασμό με τα χαμηλά προβληματικά δάνεια και τη στέρεη κεφαλαιοποίηση.

Περαιτέρω αναβάθμιση αναμένεται να προκύψει εάν η τράπεζα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην αγορά χωρίς ναεπιδεινωθεί το χρηματοοικονομικό της προφίλ. Αντίθετα, υποβάθμιση αναμάνεται να προκύψει εάν η τράπεζα παρουσιάσει επιδείνωση του χρηματοοικονομικού προφίλ ή μειώσει τη θέση της στην αγορά με ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του ομίλου VTB.

Της Γεωργίας Χαννή