You are here

Αναζητούν την δική τους επιχείρηση οι νέοι

21/03/2023 12:10

Αυτοεργοδοτούμενοι προτιμούν να είναι οι περισσότεροι νέοι κατά 64% έναντι 27%, σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τη νεολαία της Κομισιόν.

Το ευρωβαρόμετρο με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα και τους νέους, εξέτασε από την σκοπιά των νέων, κατά πόσο τα άτομα ηλικίας 15 έως 30 ετών ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση.

Μόλις 9% των συμμετεχόντων δήλωσε δεν γνωρίζω στην ερώτηση εάν θα ήσουν αυτοεργοδοτούμενος ή υπάλληλος.

Ποσοστό 18% δήλωσε υψηλό ενδιαφέρον για τη δημιουργία δικής του επιχείρησης, το 43% μερικό ενδιαφέρον, το 35% δεν ενδιαφέρεται, ενώ το 3% δήλωσε κανένα ενδιαφέρον και ποσοστό 1% απάντησε δεν γνωρίζω.

Ερωτηθέντες τι πιστεύουν ότι οδηγεί τους νέους 15-30 ετών στην ίδρυση της δικής τους επιχείρησης, το 45% απάντησε καλύτερες προοπτικές για καλύτερες απολαβές και το 44% για την ανεξαρτησία «του να είσαι το δικό σου αφεντικό».

Το 30% των συμμετεχόντων, θεωρεί ότι παρέχεται η ελευθερία επιλογής στην ώρα και την τοποθεσία εργασίας.

Ανάγκη για καθοδήγηση

Σε σχέση με το ποια είναι τα χρήσιμα εφόδια που χρειάζεται κάποιος για την δημιουργία της δικής του επιχείρησης, ποσοστό 35% απάντησε την καθοδήγηση και εμπειρία άλλων επιχειρηματιών.

Το 34% θεωρεί χρήσιμη την οικονομική στήριξη μέσω χορηγιών και το 32% την στήριξη για διασυνδέσεις, ώστε να «αγγίξουν» μελλοντικούς πελάτες ή προμηθευτές.

Κληθέντες να απαντήσουν πόσο εξοικειωμένοι είναι με την επιχειρηματικότητα, μόλις το 12% των συμμετεχόντων δήλωσε πλήρως εξοικειωμένο.

Ποσοστό 41% δήλωσε σχετικά εξοικειωμένο, το 42% λιγότερο εξοικειωμένο, το 12% καθόλου και το 3% απάντησε δεν γνωρίζω.

Καθορίζοντας τους σημαντικότερους στόχους τους σε περίπτωση δημιουργίας της δικής τους επιχείρησης, το 55% έθεσε πρώτο στόχο την εκπλήρωση ενδιαφέροντών.

Για το 36% σημαντικότερος στόχος είναι η δημιουργία της δικής τους εργασίας, για το 35% η εφαρμογή καινοτόμων ιδεών και για το 28% η απόκτηση πλούτου.

Μικρή η προσπάθεια από ΕΕ

Σχολιάζοντας την προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για υποστήριξη των νέων στην δημιουργία της δικής τους επιχείρησης, μόλις το 10% απάντησε ότι η προσπάθεια είναι μεγάλη.

Ποσοστό 26% θεωρεί ότι υπάρχει μερική προσπάθεια, το 36% λιγότερη, το 21% καμία προσπάθεια, ενώ ποσοστό 7% απάντησε δεν γνωρίζω.

Λιγότερη προσπάθεια καταβάλλεται προς τα άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν μία επιχείρηση με κοινωνικό αντίκτυπο, σύμφωνα με το 34%.

Ποσοστό μόλις 9% θεωρεί ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, ενώ για το 31% η προσπάθεια είναι λιγότερη. Το 18% απάντησε ότι η ΕΕ δεν καταβάλλει κάποια προσπάθεια και το 8% απάντησε δεν γνωρίζω.

Σημαντικό το περιβάλλον και η κοινωνία

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι κοινωνικοί στόχοι ενός οργανισμού σύμφωνα με το 44% των συμμετεχόντων, σε σχέση με το βαθμό σημαντικότητας εάν καλούνταν να επιλέξουν μία μελλοντική εργασία.

Το 37% θεωρεί καθοριστικής σημασίας τους κοινωνικούς στόχους για έναν οργανισμό, το 16% λιγότερο σημαντικούς και το 2% καθόλου. Ποσοστό 1% απάντησε δεν γνωρίζω.

Απαντώντας για τη σημαντικότητα των περιβαλλοντικών στόχων, ποσοστό 34% τους θεωρεί καθοριστικής σημασίας και ποσοστό 39% σημαντικούς.

Για το 22% είναι λιγότερο σημαντικοί, ενώ για το 5% καθόλου σημαντικοί.

Το ευρωβαρόμετρο έγινε τον Οκτώβριο του 2022, με 510 συνεντευξιαζόμενους ηλικίας 15 μέχρι 30 ετών.

Μ.Κ.