You are here

Ανοδική πορεία για ασφάλιστρα

11/08/2003 12:01
Νέο κύμα αυξήσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα κληθεί να βάλει ο ασφαλιζόμενος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπλεκόμενων στην ασφαλιστική βιομηχανία, τα ασφάλιστρα (τόσο στον Κλάδο Ζωής, όσο και στο Γενικό Κλάδο) πρόκειται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία κατά τους επόμενους μήνες. Όπως ανέφεραν στη StockWatch, τα ασφάλιστρα «θα σκαρφαλώσουν σε ψηλότερα επίπεδα» ως απόρροια των (αρνητικών) συνθηκών που επικράτησαν την τελευταία διετία διεθνώς, αλλά και των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν για χρόνια στην Κύπρο. Το δεύτερο κύμα αυξήσεων (το πρώτο έγινε στις αρχές του χρόνου) προανήγγειλε και η Μινέρβα Ασφαλιστική στην ανακοίνωσή της για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, η εταιρεία αναμένει «να συνεχιστεί η εύλογη υπό τις περιστάσεις αύξηση στα ασφάλιστρα, τόσο στον Κλάδο Ζωής όσο και στο Γενικό Κλάδο για το υπόλοιπο του έτους 2003».

Οι αυξήσεις αποδίδονται στους κραδασμούς που εξακολουθεί να μεταφέρει το σοκ της 11ης Σεπτεμβρίου, στις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις από τα «εχθρικά» καιρικά φαινόμενα και στην καχεκτική πορεία των διεθνών αγορών. Αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δημιουργούν νέα δεδομένα για τις διεθνείς αντασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τα αντασφάλιστρα (και) για τις κυπριακές εταιρείες. Την ίδια ώρα, «η καθήλωση των εγχώριων ασφαλιστρών σε χαμηλά επίπεδα για πολλά χρόνια επιβάλλει την αναπροσαρμογή τους».

Οι αυξήσεις οι οποίες πρόκειται να επέλθουν αναμένεται να φθάσουν μέχρι και το 50% του σημερινού ασφαλίστρου (σε ειδικές περιπτώσεις, όπως τις ασφάλειες πυρός). Στις πλείστες περιπτώσεις οι αυξήσεις αναμένονται μεταξύ 10 – 30% των υφιστάμενων συμβολαίων και θα αφορούν κυρίως τις ασφάλειες πυρός και οχημάτων.

Του Γιώργου Αγαπίου