You are here

Αντιδράσεις για τα μέτρα με το φακό του καθενός

28/01/2021 11:29

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις στα όσα ανακοίνωσε χθες η Κυβέρνηση. Πολύ έντονη ήταν η αντίδραση της ΟΕΒ η οποία μελέτησε τις αποφάσεις σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας.

Κατά τη συνεδρία εξετάστηκαν η πορεία της οικονομίας και τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται μετά τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η ΟΕΒ σε ανακοίνωση, μεταξύ άλλων,όπως αναφέρει,διαπιστώνει τα ακόλουθα:

• Οι αποφάσεις αδικούν τις θυσίες των επιχειρήσεων, μεγάλο ποσοστό των οποίων βρίσκεται επί μακρόν είτε σε πλήρη αδράνεια είτε σε ουσιώδη υπολειτουργία

• Το λιανικό εμπόριο ήταν πανέτοιμο να λάβει το σινιάλο επανεκκίνησης σήμερα και η εστίαση αύριο. Το λιανεμπόριο αναστέλλεται επί μια εβδομάδα και για την εστίαση ούτε μια λέξη.

• Όλες οι προηγηθείσες ενδείξεις συνηγορούσαν υπέρ της επαναλειτουργίας ολόκληρου του τομέα του λιανικού εμπορίου από την 1/2/2021. Η αναβολή για μια εβδομάδα είναι ψυχολογικά οδυνηρή και οικονομικά δυσβάστακτη.

Επίσης η ΟΕΒ θεωρεί ότι πλέον πρέπει με διαφάνεια να καθοριστούν μετρήσιμοι στόχοι για περιορισμό ή άρση των περιοριστικών μέτρων. «Πρέπει να γνωρίζουν πολίτες, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, ποια είναι από επιδημιολογικής πλευράς η επιδίωξη, ποιος είναι ο στόχος.

Δεν μπορεί επιδημιολογικά προχθές να μιλούσαμε για μείωση του ρυθμού επιμόλυνσης, χθες να μιλούσαμε για μείωση των νοσηλευομένων, σήμερα να μιλούμε για μείωση της θετικότητας, αύριο να μιλούμε για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, μεθαύριο να μιλούμε για αύξηση στο ποσοστό εμβολιασμένων και παραμεθαύριο για κάτι άλλο», αναφέρει η ΟΕΒ.

Επίσης ζητά «να διαμορφωθεί οδικός χάρτης με καθορισμένους σταθμούς στους οποίους τα μέτρα θα αίρονται, μέχρι πλήρους επιστροφής στην κανονικότητα για όλες τις δραστηριότητες».

Κατά την ΟΕΒ «πρέπει να γίνει κατανοητό πριν χρεοκοπήσουμε, ότι η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή θα συνεχίζονται παρά την ύπαρξη του ιού. Είναι οικονομικά ατελέσφορο και κοινωνικά επώδυνο να αναστέλλεται η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα περιμένοντας την εξάλειψη του ιού. Κοινωνία και οικονομία πρέπει να προετοιμαστούν και να εκπαιδευθούν να συμβιώνουν με τον ιό».

Αντίδραση υπήρξε και από την ΠΟΒΕΚ, σε άλλη όμως γραμμή. Σε ανακοίνωση αναφέρει ότι, «παρόλο που όλες οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ανέφεραν για άνοιγμα του λιανικού εμπορίου σε δύο φάσεις, αυτό δεν έγινε. Οι πληροφορίες ήθελαν από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου να άνοιγαν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και σε δεύτερη φάση, θα λειτουργούσαν τα πολυκαταστήματα, οι μεγάλες εμπορικές αναπτύξεις και τα εμπορικά κέντρα (mall)».

Κατά την ΠΟΒΕΚ αυτό έγινε ύστερα από πιέσεις «μεγάλων εμπορικών αναπτύξεων και κάποιων γνωστών εργοδοτικών οργανώσεων», με αποτέλεσμα να μην προταχθεί η δημόσια υγεία, αλλά η εξυπηρέτηση συμφερόντων.

«Εμείς έχουμε την θέση ότι μπορούμε και πρέπει να συνυπάρξουμε με τα mall και τις μεγάλες εμπορικές αναπτύξεις. Κάτω όμως από όρους, νόμους και κανονισμούς που όχι μόνο να είναι καθολικοί για όλους αλλά κυρίως να εξασφαλίζεται το στοιχείο της δικαιοσύνης και της βιωσιμότητας όλων των επιχειρήσεων», προσθέτει η ΠΟΒΕΚ.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από πλευράς εκπαιδευτικών οργανώσεων και οργανωμένων γονέων για την αναβολή του ανοίγματος των σχολείων.