You are here

Αντιδράσεις για τις προαγωγές στις Τράπεζες…

10/07/2003 11:55
Πέραν των 500 αναβαθμίσεων και προαγωγών σε BOC – CPB - HB

Για αδιαφάνεια στις αξιολογήσεις κάνει λόγο ο ΓΓ της ΕΤΥΚ και θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοκρατία στα κριτήρια


Συνολικά 454 προαγωγές και αναβαθμίσεις δόθηκαν πρόσφατα, στο προσωπικό της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου, ενώ άλλες πενήντα περίπου πρόκειται να ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα στο προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας. Την ίδια πάντως ώρα που τα τραπεζικά ιδρύματα κατά ανεξήγητο και παράδοξο τρόπο αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν το κόστος που συνεπάγονται για το κάθε ίδρυμα αυτές οι μισθολογικές αυξήσεις, ο ΓΓ της ΕΤΥΚ Λοίζος Χατζηκωστής με δηλώσεις του στη Stockwatch, τονίζει με έντονο μάλιστα τρόπο ότι υπήρξε «αδιαφάνεια» στην όλη διαδικασία αξιολόγησης, κάτι που δημιουργεί υπόνοιες και θέτει υπό αμφισβήτηση την «αξιοκρατία» που επεκράτησε κατά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Οι προαγωγές και αναβαθμίσεις, δίνονται στα πλαίσια των συμφωνηθέντων με την συνδικαλιστική οργάνωση του προσωπικού των τραπεζών ΕΤΥΚ για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, στην οποία προβλέπεται ότι από 1ης Ιουλίου 2003, το 33% των ανθρώπινου δυναμικού σε κάθε τραπεζικό οργανισμό, θα πρέπει να κατέχει οργανικές θέσεις. Αυτές οι προαγωγές και αναβαθμίσεις, είναι ανεξάρτητες από τις μισθολογικές αυξήσεις ύψους 2% που δίνεται για όλο το προσωπικό. Παρά την προσπάθεια της Stockwatch, όλες οι τράπεζες αρνήθηκαν επίμονα να δώσουν οποιαδήποτε στοιχεία, είτε για το κόστος των αυξήσεων λόγω των προαγωγών, είτε για το κόστος των αυξήσεων από το 2%, είτε και για τα δύο μαζί.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, από τις προαγωγές και αναβαθμίσεις, παρά το σχετικά μεγάλο συνολικά αριθμό, δεν συνεπάγεται μεγάλο κόστος για τις τράπεζες, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις είτε αφορούν απλώς μια προσαύξηση επί του μισθού, είτε “κατάληψη” θέσης που μισθολογικά έχει καλυφθεί μα τα χρόνια προϋπηρεσίας, είτε πρόκειται για αναπλήρωση θέσης. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στέλεχος τράπεζας, πρόκειται για κάποιες δεκάδες χιλιάδες λίρες ετησίως.

Σημειώνεται επίσης, πως αναφορικά με το θέμα της μισθολογικής αύξησης 2%, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΕΤΥΚ, το συνολικό κόστος για τις τράπεζες ανέρχεται γύρω στα £3 εκ. ετησίως. Πάντως, όπως είπε ο κ. Χατζηκωστής σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” απορρίπτει κατηγορηματικά το λεγόμενο σοβαρό πρόβλημα στη κερδοφορία των τραπεζών λόγω των υψηλών μισθών και τις αναφορές ότι οι αυξήσεις θα επιτείνουν ακόμα περισσότερο τα λειτουργικά τους έξοδα. «Το πρόβλημα των τραπεζών προήλθε από το ποσό των £3 εκ. ή από τα £600 εκ. από τις κακές δανειοδοτήσεις των τραπεζών που πληρώσανε οι ίδιες;» διερωτάται.

Αδιαφάνεια και αντιδράσεις…

Ο ΓΓ της ΕΤΥΚ Λοίζος Χατζηκωστής παρότι εκφράζει την ικανοποίηση της οργάνωσης για τη συμμόρφωση («κατά 98%» όπως αναφέρει) των τραπεζών με τα συμφωνηθέντα στην συλλογική σύμβαση, εντούτοις επισημαίνει πως το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των προαγωγών και αναβαθμίσεων, αλλά όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, το μέγα θέμα είναι «ποιοι προάγονται και με τι κριτήρια. Σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν υπάρχει» υποστηρίζει, «διαφάνεια και αξιοκρατία».

Ερωτηθείς από τη Stockwatch, κατά πόσο η ΕΤΥΚ προτίθεται και με ποίους τρόπους να αντιδράσει, ο κ. Χατζηκωστής σημείωσε με νόημα πως «τα κριτήρια προαγωγών και αναβαθμίσεων δεν κατοχυρώνονται από τη συλλογική σύμβαση».

Προαγωγές & αναβαθμίσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που η Stockwatch εξασφάλισε από τα αρμόδια τμήματα των εμπορικών τραπεζών, οι προαγωγές και αναβαθμίσεις ανά τράπεζα, που δόθηκαν έχουν ως εξής:

Τράπεζα Κύπρου: Ανακοινώθηκαν πρόσφατα 125 προαγωγές και αναβαθμίσεις, εκ των οποίων 97 προαγωγές α’ βαθμού (από γραφειακό προσωπικό σε υποτμηματάρχες) και 28 αναβαθμίσεις.

Λαϊκή Τράπεζα: Ανακοινώθηκαν 329 προαγωγές και αναβαθμίσεις, εκ των οποίων οι 138 αφορούν προαγωγές α’ βαθμού και οι υπόλοιπες αναβαθμίσεις.

Ελληνική Τράπεζα: Μέχρι την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν περίπου 50 προαγωγές και αναβαθμίσεις στο προσωπικό, ενώ όπως ελέχθη στη Stockwatch, από το αρμόδιο Τμήμα Ανθρώπινου Προσωπικού προαγωγές και αναβαθμίσεις στο υπαλληλικό προσωπικό έγιναν τόσο το 2001 όσο και το 2002, με το συνολικό αριθμό την εν λόγω τριετία να φθάνει τις 135. Εξήντα το 2001, εικοσιπέντε (25) το 2002 και πενήντα (50) φέτος.

Του Κυριάκου Κυριακίδη