You are here

Αντικαθίσταται το ΔΣ των ΚΑ

06/03/2003 15:26
Με επιστολή του ο Μ. Κυπριανού ζητά το πάγωμα όλων των ενεργειών του παρόντος διοικητικού συμβουλίου

Σε αντικατάσταση του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών προσανατολίζεται η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, σε αντίθεση με τα μέλη των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών των οποίων δεν προτίθεται να ζητήσει την υποβολή παραίτησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού απέστειλε επιστολή στην εταιρεία με την οποία ζητεί «πάγωμα» των όποιων ενεργειών του διοικητικού συμβουλίου (προσλήψεις, προαγωγές, αγορά/ενοικίαση αεροσκαφών κ.ο.κ.).

Επιβεβαιώνοντας τη λήψη της επιστολής ο πρόεδρος του κρατικού αερομεταφορέα, Χάρης Λοϊζίδης, δεν θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο ούτε για το περιεχόμενο της επιστολής, ούτε για τα περί αντικατάστασης του διοικητικού συμβουλίου. Ο κ. Λοϊζίδης περιορίστηκε να πει ότι θα αναμένει πρώτα το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχει αύριο το ΔΣ με τον υπουργό Οικονομικών στις 11 πμ.

Πάντως με δηλώσεις του πριν από λίγο σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο Μάρκος Κυπριανού άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης των μελών του διοικητικού συμβουλίου. «Η περίπτωση των ΚΑ που είναι μια δημόσια εταιρεία, την πλειοψηφία των μετοχών της οποίας κατέχει η κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Κυπριανού, «είναι πολύ διαφορετική από αυτή των ημικρατικών οργανισμών για τους οποίους άλλωστε υπάρχει ήδη δεδικασμένο (σσ. ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να παύσει τα μέλη τους προτού εκπνεύσει η θητεία τους). Σε παρατήρηση αν είναι ανοικτό επομένως το ενδεχόμενο αλλαγής της σύνθεσης του ΔΣ των ΚΑ ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Ναι. Βεβαίως. Είναι ανοικτό».

Σημειώνεται πάντως ότι μόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και το υπουργικό συμβούλιο μπορούν να ζητήσουν τη σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για την αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη