You are here

Αποδείξεις ζητά το ΧΑΚ για ACS

13/01/2005 19:00
· Ζητεί να τοποθετηθούν τα £25,9 εκ. σε escrow account στην Κύπρο

Σε πολλές κατευθύνσεις κινείται η προκαταρκτική έρευνα που διεξάγουν ανώτεροι λειτουργοί του Χρηματιστηρίου Αξιών για την πρόταση εξαγοράς του 55% της Avacom Computer Services από τη NETI L.C.C στην τιμή των 46 σεντ ανά μετοχή.

Πρώτιστο μέλημα της χρηματιστηριακής αρχής, αλλά και όρος που τίθεται προς την πλευρά της ΝΕΤΙ προκειμένου να γίνει αποδεκτή η διατύπωση της δημόσιας πρότασης, είναι η μεταφορά των χρημάτων σε escrow account, μάλλον στην Κύπρο. Δηλαδή, τα £25,9 εκ. θα παρακρατούνται σε τραπεζικό λογαριασμό μέχρι να εκπληρωθούν οι συγκεκριμένοι όροι, οπότε θα παραδοθούν σε ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη. Με αυτή τη ρύθμιση, το ΧΑΚ δύναται να επιβεβαιώσει κατά πόσον υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί ο πιο πάνω όρος τότε τίθεται εν αμφιβόλω η ίδια η πρότασης εξαγοράς.

Με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία που κατέθεσαν οι ιθύνοντες της ΝΕΤΙ, τα χρήματα βρίσκονται κατατεθειμένα στη διεθνή τράπεζα ABN Amro στο όνομα ενός Κινέζου ή Ταϊβανέζου επενδυτή. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι αρμόδιοι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το συγκεκριμένο λογαριασμό, αλλά ούτε και τον επενδυτή.

Αγώνας δρόμου

Πάντως, κατά την πρώτη ανάγνωση των εγγράφων έχουν προκύψει και άλλα, δευτερευούσης για την ώρα θέματα που χρήζουν διευκρινίσεων. Περισσότερες διευκρινίσεις θα ζητηθούν επίσης και για τους διευθυντές της ΝΕΤΙ, η οποία ιδρύθηκε το 2002. Η εξέταση των εγγράφων θα συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν, και εντός του Σαββατοκύριακου, ενώ τη Δευτέρα θα αποφασίσει για την τύχη της το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών. Αρμόδια δήλωσε την ανάγκη πλήρους προσήλωσης στο «γράμμα του νόμου». Πρόσθεσε επίσης ότι χρειάζεται να εξακριβωθεί πως τα έγγραφα που κατατέθηκαν είναι αυτά που πρέπει.

Το όχι του broker

Ανεξάρτητα πάντως από τους υπηρεσιακούς ελέγχους, γενικό προβληματισμό εγείρει η άρνηση του γνωστού χρηματιστηριακού γραφείου «Εγνατία» να υπογράψει τη δημόσια πρόταση. Το γραφείο ανέλαβε τη διαμόρφωση της για λογαριασμό των πελατών της, της ΝΕΤΙ, αλλά δεν την υπέγραψε. Η ερμηνεία που δόθηκε από χρηματιστηριακούς παράγοντες είναι ότι πολύ πιθανόν η «Εγνατία» δεν ικανοποιήθηκε από τα έγγραφα που κατατέθηκαν ενώπιον της, εξ ου και η μη υπογραφή της πρότασης.

Hellas Sat

Γνώστες της υπόθεσης απορρίπτουν επίσης ως «εξωπραγματική» τη διασύνδεση της εξαγοράς του 55% της ACS με το Hellas Sat. Δεν «δικαιολογείται», ανέφεραν στη StockWatch, η τιμή των 46 σεντ ανά μετοχή για την αγορά του 8% της Hellas Sat. Αν η ΝΕΤΙ επιθυμούσε να αποκτήσει ισχυρό έρεισμα στην δορυφορική κοινοπραξία, πρόσθεσαν, θα ήταν πιο εφικτό να προσεγγίσει τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, που είναι και ο μεγαλομέτοχος.

Του Γιώργου Αγαπίου