You are here

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Κατηγορηματικό «ΟΧΙ» Τριανταφυλλίδη σε στρατηγικό επενδυτή

08/03/2002 13:53
Με ένα κατηγορηματικό «OΧΙ» ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Σόλων Τριανταφυλλίδης, απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας με οιονδήποτε εύρωστο, οικονομικά, οργανισμό του εξωτερικού.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Stockwatch, ο κ. Τριανταφυλλίδης επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι ο στρατηγικός επενδυτής δεν έχει να «προσφέρει τίποτα» στο Συγκρότημα: «Τι περισσότερο θα μας δώσει, εκτός ίσως από κάποια τεχνολογία; Εντούτοις και σε αυτό τον τομέα διαθέτουμε αρκετή εμπειρία και υψηλού επιπέδου τεχνολογικά συστήματα» αναφέρει για να προσθέσει αναφορικά με την συμμετοχή του ξένου επενδυτή στο θέμα της άντλησης κεφαλαίων: «Δεν αποτελεί σημαντική παράμετρο αφού είμαστε σε θέση να αντλούμε κεφάλαια από μόνοι μας».

Ωστόσο, αποκαλύπτει στην “SW” ότι το Συγκρότημα έχει μελετήσει την προοπτική συγχώνευσης, στα πλαίσια του σκληρού ανταγωνισμού που εξελίσσεται διεθνώς και υπό το φως της ένταξης στην ΕΕ αλλά και των δυσκολιών που τα τραπεζικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν παγκοσμίως. Αποκλείει πάντως, το ενδεχόμενο συγχώνευσης με τραπεζικό οργανισμό στην Ελλάδα. «Η περίπτωση που εξετάσαμε για την Ελλάδα, είναι η εξαγορά άλλων τραπεζών, αλλά τουλάχιστον στο παρόν στάδιο δεν καταλήξαμε ότι υπάρχουν τράπεζες που να μας ενδιαφέρουν για εξαγορά» αναφέρει.

Όμως ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, δεν αποκλείει την προοπτική συγχώνευσης του Ιδρύματος στο μέλλον, θέτει ωστόσο αυστηρές προϋποθέσεις και όρους, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για ένα εγχείρημα, με κάποια πλεονεκτήματα, αλλά με πολύ μεγάλο τίμημα, κοινωνικό κόστος και άλλα».

Παράλληλα, ο Σόλων Τριανταφυλλίδης επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που φέρουν όλες τις Εμπορικές τράπεζες να ζητούν, δια μέσου της Φορολογικής μεταρρύθμισης την απαλλαγή του φόρου από την επανεπένδυση μερισμάτων και χωρίς περιστροφές, τα λέει «έξω από τα δόντια» τόσο για την πορεία του ΧΑΚ, όσο και για το λεγόμενο Σταθεροποιητικό Ταμείο, ενώ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε βάρος Κύπρου, σε περίπτωση κατά την οποία, διαρρεύσουν και δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για την εξαγωγή συναλλάγματος που θα δοθούν στην βουλή από την Κεντρική Τράπεζα.

Η συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Σόλων Τριανταφυλλίδη, δημοσιεύεται πιο κάτω.