You are here

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τέρμα στις πιστώσεις των υπεραγορών

15/01/2002 21:50
Η Εισαγγελία θα γνωματεύσει για τις τιμές κάτω του κόστους

Ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με τα επίμαχα σημεία για τον ανταγωνισμό, τα οποία απασχόλησαν έντονα την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, εν σχέση με το καθεστώς λειτουργίας και την πολιτική των μεγάλων υπεραγορών στην κυπριακή αγορά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Stockwatch, κατά την διάρκεια απογευματινής σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης και ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής ομάδας Γιώργος Βασιλείου, αποφασίστηκε:

Πρώτον, η άμεση και πλήρης συμμόρφωση με τον κανονισμό της ΕΕ για τις πληρωμές και την κυρίαρχη ή/και ισχυρή θέση στην αγορά. Έτσι, η κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα στην βουλή νομοσχέδιο με το οποίο, θα απαγορεύεται η επί πιστώσει, προμήθεια προϊόντων στις μεγάλες υπεραγορές, για μεγαλύτερο διάστημα των 30 – 60 ημερών. Ενώ σε περίπτωση που τα οφειλόμενα καταβληθούν πέραν του καθορισμένου αυτού χρόνου, οι υπεραγορές θα είναι υποχρεωμένες, δια του νόμου, να καταβάλλουν στον προμηθευτή τους νόμιμους τόκους, ανεξαρτήτως αν υπάρχει σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών που να συμφωνείται κάτι το διαφορετικό ή το αντίθετο.

Δεύτερον, θα προωθηθεί και δεύτερο νομοσχέδιο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με το οποίο θα απαγορεύεται η συστηματική πώληση αγαθών και προϊόντων σε τιμές κάτω του κόστους. Για το δεύτερο νομοσχέδιο θα ζητηθεί η γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, δηλαδή, κατά πόσον αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και κατά πόσον, εάν υπό το φως της εν εξελίξει συζήτησης σχετικού κανονισμού στην ΕΕ, τυχόν υιοθέτηση τέτοιας νομοθεσίας θα προκαλέσει πρόβλημα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες της Stockwatch, στη νομοθεσία που αναμένεται εκτός δραματικού απρόοπτου να προωθηθεί από την κυβέρνηση, θα διασφαλίζεται υπό όρους πλήρους διαφάνειας και το αλληλένδετο θέμα της προώθησης των πωλήσεων (sales promotion) και θα προνοείται, ότι: 1) θα δημοσιοποιείται, ταυτόχρονα με το ποσό πώλησης του προϊόντος προς το κοινό, και η πραγματική αξία του προϊόντος. 2) θα πρέπει να είναι σε γνώση και να τυγχάνει της έγκρισης από τον ίδιο τον «πρωτογενή» παραγωγό, ότι το προϊόν του θα διατίθεται στην αγορά στην συγκεκριμένη μειωμένη τιμή πώλησης και 3) η πώληση να γίνεται «σε λογικό διάστημα χρόνου» και όχι σε συστηματική ή συνεχή βάση.

Υπενθυμίζουμε, ότι προ ημερών και ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ο Επικεφαλής της διαπραγματευτικής Ομάδας ξεκαθάρισε ότι η βουλή μπορεί να νομοθετήσει υπέρ της απαγόρευσης των πωλήσεων σε τιμές κάτω του κόστους, χωρίς να υφίσταται κανένα κώλυμα από την ΕΕ διευκρινίζοντας παράλληλα, ότι ο κανονισμός, τον οποίο ετοιμάζει η Ένωση, δεν έχει στόχο «να αντιμετωπίσει τόσο το θέμα των πωλήσεων κάτω του κόστους, αλλά να αντιμετωπίσει το θέμα της προώθησης των πωλήσεων (sales promotion) σε διασυνοριακό επίπεδο.