You are here

Αποζημιώσεις καλείται να καταβάλει η Sharelink Securities

19/11/2019 11:11

Αποζημιώσεις €7,7 εκ. καλείται να καταβάλει η Sharelink Securities & Financial Services μετά από απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της SFS, μητρική της Sharelink, η αστική αγωγή είχε εγερθεί από πρώην πελάτες της εταιρείας (σχετικά με γεγονότα που είχαν συμβεί περί το 2008 και εναγόμενοι ήταν η εταιρεία και αξιωματούχοι αυτής κατά την επίδικη περίοδο).

Στις 15.11.2019 εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, απόφαση σε αστική αγωγή, επιδικάζοντας κατά των εναγομένων, της εταιρείας και των τότε αξιωματούχων αυτής, αλληλέγγυα και κεχωρισμένα, συνολικές αποζημιώσεις ύψους περί τα €7,7 εκ. Το δικαστήριο επιδίκασε επίσης το ίδιο ποσό υπέρ της εταιρείας και εναντίον του πρώην υπαλλήλου της εταιρείας.

Η απόφαση αφορά αποζημιώσεις για ζημιές που το πρωτόδικό δικαστήριο αποφάσισε ότι έχουν υποστεί οι ενάγοντες σε λογαριασμούς/ χαρτοφυλάκια τους σε τράπεζες του εξωτερικού που έθεσαν υπό τη διαχείριση της εταιρείας και σε χρηματιστηριακούς λογαριασμούς στην Κύπρο.

Η ουσία της υπόθεσης, σύμφωνα με το πρωτόδικο δικαστήριο, είναι ότι πρώην υπάλληλος της εταιρείας, με ψευδείς παραστάσεις έπεισε τους ενάγοντες να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους παραδίδοντας τους αναληθείς καταστάσεις των λογαριασμών τους που παρουσίαζαν κέρδη, ενώ στην πραγματικότητα είχαν ζημιές. Οι επίδικες πράξεις είχαν συμβεί περί το 2008.

Η εταιρεία έχοντας κατ’ αρχήν εξετάσει την απόφαση με τους δικηγόρους της και έχοντας ενημερωθεί από τους δικηγόρους της ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι έφεσης κατά της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου, τόσον αναφορικά με την εταιρεία, όσον και αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα – τότε αξιωματούχους της εταιρείας, ενημερώνει για τα ακόλουθα:

1. Τα κεφάλαια και χρηματοοικονομικά μέσα των πελατών της εταιρείας δεν επηρεάζονται με κανένα τρόπο από την απόφαση, αφού είναι τοποθετημένα και / ή φυλάσσονται διαχωρισμένα από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας (segregated).

2. Θα υποβληθεί έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

3. Σε τρεις παρόμοιες υποθέσεις που αφορούσαν ενέργειες του πρώην υπαλλήλου της εταιρείας, το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας (με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά) απέρριψε τις αγωγές εναντίον της εταιρείας και αξιωματούχων της. Η τελευταία απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού διαφωνεί με τις προηγούμενες αποφάσεις επί των νομικών σημείων, γι’ αυτό το θέμα θα αποφασιστεί δεσμευτικά και τελεσίδικα στο Ανώτατο Δικαστήριο κατ’ έφεση.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία αποτελεί θυγατρική εταιρεία της SFS Group Public Company Ltd, οι τίτλοι της οποίας είναι εισηγμένοι στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑΚ.