You are here

Αρχιεπισκοπή: Ενισχύει μερίδιο και στην Κύπρου

16/01/2007 13:13
Επενδύσεις τόσο στην Τράπεζα Κύπρου όσο και στην Ελληνική Τράπεζα, προανήγγειλε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσόστομος Β', επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του όπως οι δύο κυπριακές τράπεζες, διατηρήσουν το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς όσο το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επιχείρησε επίσης να αποστασιοποιηθεί από τις χθεσινές του δηλώσεις σε σχέση με την αγορά του πακέτου μετοχών που είχε η Λαϊκή στην Ελληνική Τράπεζα.

«Η Εκκλησία θα κάνει κάποιες επενδύσεις και στις δύο τράπεζες, ούτως ώστε να υποβοηθήσει να μην αλωθούν από ξένους, οποιοιδήποτε και αν είναι αυτοί οι ξένοι, σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη.

«Ενόσω υπάρχει το εθνικό πρόβλημα θα παρακαλούσα ως Εκκλησία να αφήσουν απρόσκοπτα τις τράπεζες να χειρίζονται τα οικονομικά θέμάτα του τόπου. Το τραπεζικό μας σύστημα στην Κύπρο είναι άριστο, και όταν με το καλό λυθεί το εθνικό θέμα μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, σίγουρα θα έλθουν μεγαθήρια εδώ και θα συγχωνευθούν και οι δικές μας τράπεζες, αλλά πιστεύω ότι τώρα πρέπει να μείνουν ανενόχλητες», τόνισε.

Η Εκκλησία της Κύπρου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Τρ. Κύπρου, μετά την Τρ. Πειραιώς, με μερίδιο γύρω στο 8%.

Ο Αρχιεπίσκοπος, στη χθεσινή του συνάντησή με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Marfin Popular Bank, του ανέφερε ότι «μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες μέσω της Λαϊκής Τραπέζης που την ελέγχουν αυτή τη στιγμή, και τις άλλες τράπεζες να τις αφήσουν ανενόχλητες».

Σε ερώτηση αν στο πλαίσιο της προσπάθειας της Εκκλησίας να μην αγοραστούν οι δύο κυπριακές τράπεζες από ξένους επενδυτές θα αγοράσει και το μερίδιο της MPB στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι αν και σκόπευε στη συνάντηση να συζητήσει αυτό το θέμα, δεν το έπραξε λόγω της διαφοροποίησης του κλίματος και πρόσθεσε ότι άφησε το θέμα αυτό για «ευθετότερο χρόνο. Όπως επεσήμανε, η Εκκλησία ενδιαφέρεται να πάρει ένα μέρος αυτού του κεφαλαίου που διαθέτουν οι άλλες τράπεζες (Marfin Popular και Κύπρου) προσθέτοντας ότι έχει ήδη κάνει έκκληση στην Τράπεζα Κύπρου όπως διαθέσει στο κοινό το μερίδιο που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας.

Γ.Χ.