You are here

ASP: Ζητά αποζημίωση από το κράτος άνω των €65 εκ.

05/12/2008 11:06
Αποζημιώσεις πέραν των €65 εκ. ζητά η Aspis Holdings από το κράτος σε σχέση με την άρνηση της Εφόρου Ασφαλίσεων να παράσχει ειδική άδεια συμμετοχής της εταιρείας στη Universal Life. Η Aspis σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, το πενταμελές Εφετείο επικύρωσε στις 24 Νοεμβρίου 2008 την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ της εταιρείας αναφορικά με την άρνηση της Εφόρου Ασφαλίσεων να παρέχει άδεια ειδικής συμμετοχής της εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της UL.

Όσον αφορά το ιστορικό, η εταιρεία κατά το Φεβρουάριο του έτους 2007, είχε ζητήσει άδεια για ειδική συμμετοχή από 33% έως 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της Universal Life, την οποία η Έφορος Ασφαλίσεων Βικτώρια Νάταρ απέρριψε.

Όπως αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση, η εταιρεία θεώρησε την απόφαση του γραφείου της Εφόρου Ασφαλίσεων άδικη και προκατειλημμένη εναντίον της εταιρείας και των στελεχών της. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία προχώρησε με Ιεραρχική Προσφυγή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Σαρρή. Στην απόφαση του ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε με την Έφορο Ασφαλίσεων και απέρριψε την προσφυγή.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της απόφασης η εταιρεία καταχώρησε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της απόφασης του υπουργού Οικονομικών.

Στις 11 Ιανουαρίου 2008 το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε την Aspis Holdings αφού κατά την εξέταση των εγγράφων φάνηκε ότι η Έφορος Ασφαλίσεων παράτυπα, παράνομα και αντιδεοντολογικά επηρέασε την απόφαση του υπουργού Οικονομικών αποστέλλοντας του πληροφορίες εναντίον της εταιρείας με στόχο την απόρριψη της Ιεραρχικής Προσφυγής.

Η απόφαση του Ανωτάτου εφεσιβλήθηκε και το Εφετείο απορρίπτοντας την έφεση της Δημοκρατίας αποφάσισε ότι υπήρχαν στοιχεία που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι πράγματι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ του υπουργού και της Εφόρου Ασφαλίσεων.

«Εν όψη της δικαίωσης της εταιρείας από το Εφετείο και της τεράστιας ζημιάς που έχει υποστεί τόσο από τον εξαναγκασμό της να πωλήσει την επένδυση της, αφού δεν της επιτρεπόταν η εγγραφή των μετοχών της Universal Life επ’ ονόματι της για περισσότερο από 18 μήνες, όσο και από τη δυσφήμηση του ονόματος της στις αρχές της Κύπρου, της Ελλάδος, και της Σουηδίας και το πλήγμα της αξιοπιστίας της στο ευρύ κοινό, η εταιρεία έχει αποφασίσει να απαιτήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία για τις παράτυπες και αντινομικές ενέργειες της Εφόρου Ασφαλίσεων και του υπουργού Οικονομικών ποσό πέραν των € 65 εκ.», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ASP προχώρησε το Σεπτέμβριο σε πώληση της συμμετοχής της στη Universal life στις εταιρείες Photos Photiades Group Ltd και Magnum Investments Ltd έναντι €26 εκ. Το τίμημα ανά μετοχή για τα 4,9 εκ. μετοχές που κατείχε η ASP ανήλθε στα €5,31.