You are here

Aspis: Κέρδη €7 εκ. το τρίμηνο

08/05/2008 11:35
Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα κέρδη της Aspis Holdings το πρώτο τρίμηνο του 2008. Tα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους της εταιρείας έφθασαν τα €7 εκ. έναντι €2,3 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2007, σημειώνοντας άνοδο 207,1%. Το κέρδος ανά μετοχή έφθασε τα €0,08 έναντι €0,07 λεπτά πέρσι (+14,3%).

Η άνοδος των κερδών της Aspis αποδίδεται κυρίως στη διαφοροποίηση των τεχνικών αποθεμάτων και στις πληρωμές ασφαλιστικών συμβολαίων. Το κέρδος από εργασίες έφθασε τα €7,4 εκ. από €2,1 εκ. πέρσι.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε κατά 6,1% στα € €8,5 εκ. από €9,1 εκ. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εργασίες της σουηδικής θυγατρικής Aspis Liv Forsakrings AB, οι οποίες απευθύνονται κυρίως σε ομαδικά συμβόλαια των οποίων η ανανέωση γίνεται συνήθως το δεύτερο τρίμηνο. Αντίθετα, οι άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, η Aspis Liberty και η αλβανική Interalbanian Sha, έχουν σημειώσει αύξηση στα ασφάλιστρα.

Τα συνολικά εισοδήματα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 1,6% στα €12,1 εκ.

Τα λειτουργικά και διοικητικά έξοδα ανήλθαν στα €7,8 εκ. (+1,1%). Τα τεχνικά αποθεματικά και οι πληρωμές ασφαλιστικών συμβολαίων σημείωσαν σημαντική μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι τα ασφαλιστικά συμβόλαια τα οποία είναι συνδεδεμένα με επενδυτικές μονάδες μειώθηκαν λόγω της σημαντικής πτώσης των διεθνών χρηματιστηρίων και του ΧΑΚ.

Προοπτικές

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αναμένει σημαντική αύξηση των εισοδημάτων για το 2008 και σημαντική βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα του έτους, ακολουθώντας την πορεία της περσινής χρονιάς. Σε πρόσφατη του συνέντευξη στη StockWatch, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Aspis Παύλος Ψωμιάδης ανέφερε ότι η εταιρεία αναμένει ότι το 2008 θα έχει εισοδήματα πέραν των €100 εκ. και ότι η κερδοφορία θα ξεπεράσει τα €35 εκ. χωρίς να υπολογίζονται οι προγραμματιζόμενες εξαγορές.

Όπως αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση, η εταιρεία στοχεύει σε περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στους τομείς που δραστηριοποιείται, αλλά και σε νέες επενδύσεις όπου θα κριθούν συμφέρουσες από το ΔΣ. Τα αποτελέσματα των θυγατρικών Aspis Liberty Life, Interalbanian Sha και Aspis Liv Forsakrings AB για το 2008 αναμένονται βελτιωμένα σε σχέση με το 2007, ενώ η λειτουργία εντός Νοεμβρίου 2007 της ελληνικής Commercial Value στο γενικό κλάδο βοηθά την Aspis Liberty στην περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της στην Κύπρο.

Η εξαγορά της Commercial Value αναμένεται να ενισχύσει επίσης τα εισοδήματα και την κερδοφορία της Aspis Holdings για το 2008.

Γ.Χ.