You are here

Αθηνά: Προσοχή στη δίκαιη ΔΠ της SFS

02/05/2007 12:59
• Απορρίφθηκε από κάποια μέλη του ΔΣ

Δίκαιη θεωρεί το ΔΣ της Αθηνάς Επενδυτικής την αντιπαροχή που προσφέρει η SFS για εξαγορά του 50% συν μίας μετοχής της εταιρείας, αλλά παράλληλα συνιστά την προσοχή των μετόχων όσον αφορά τη μετοχική δομή και τη λειτουργία της σκοπευόμενης εταιρείας. Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν μετά από έκθεση που διενήργησε ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας η χρηματιστηριακή εταιρεία Cisco. Συγκεκριμένα, θεωρεί δίκαιη την αντιπαροχή των £0,38 ανά μετοχή σε μετρητά που προσφέρει η SFS (£0,4075 πλην το προτεινόμενο μέρισμα £0,0275), αλλά προειδοποιεί ότι, το γεγονός ότι η Sharelink και η Ελληνική Τράπεζα κατέχουν πέραν του 50% της ATH επηρεάζει το δείκτη εμπορευσιμότητας της εταιρείας. Τονίζει ακόμη ότι η SFS « με βάση τη ΔΠ αποσκοπεί στην απόκτηση μετοχικού ελέγχου της Αθηνάς. Η πρόθεση αυτή, σύμφωνα με τη Cisco, θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη κατά την εξέταση της βάσης υπολογισμού της προτεινόμενης αντιπαροχής, εφόσον σε περίπτωση επιτυχίας της ΔΠ ο προτείνοντας θα αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της σκοπευόμενης, οι δε υπόλοιποι μέτοχοι καθίστανται μειοψηφικοί μέτοχοι, ενώ η σκοπευόμενη στην παρούσα χρονική περίοδο δεν ελέγχεται μετοχικά από οποιοδήποτε πρόσωπο. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η SFS, ως διαχειριστής κεφαλαίων της ATH, υπολογίζεται να έλαβε κατά το έτος 2006 εισοδήματα ύψους £1,1 εκ., ο καθορισμός των οποίων θα μπορεί να ελέγχεται από την ίδια σε περίπτωση επιτυχίας της ΔΠ».

Τα πορίσματα της έκθεσης εξέτασε και η Επιτροπή των Ανεξαρτήτων Μελών του ΔΣ της Αθηνάς, η οποία έκρινε την προτεινόμενη αντιπαροχή ως δίκαιη, υιοθετώντας πλήρως τις εισηγήσεις της Cisco. Επιπρόσθετα ζητούν την προσοχή των μετόχων της εταιρείας στο γεγονός ότι τα στοιχεία ενεργητικού της Αθηνάς αποτελούνται κυρίως από κινητές αξίες εισηγμένες σε χρηματιστηριακές αγορές και ως αποτέλεσμα η διακύμανση των τιμών στις χρηματιστηριακές αγορές δύναται να επιφέρει και μεταβολές στην καθαρή αξία ενεργητικού ανά μετοχή όπως και στις τιμές διαπραγμάτευσης της μετοχής της ΑΤΗ στο ΧΑΚ.

Να σημειωθεί ότι, ήδη τα μέλη του ΔΣ της Αθηνάς, Ιάκωβος Αριστείδου, Παναγιώτης Χατζηπαντελής, Πάνος Γαλανός και Όθωνας Παυλή δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να αποδεχθούν τη ΔΠ της SFS.

Η ΔΠ που υπέβαλε η SFS για εξαγορά της Αθηνάς υποβλήθηκε στις 28 Μαρτίου του 2007 και εγκρίθηκε από το ΧΑΚ στις 13 Απριλίου. Στις 26 Μαρτίου η Eλληνική Τράπεζα είχε ανακοινώσει την πρόθεση της να υποβάλει ΔΠ για εξαγορά μέχρι του 50% συν μίας μετοχής της ΑΤΗ με προτεινόμενη αντιπαροχή που συμπεριλάμβανε έκπτωση 10% ως προς την καθαρή εσωτερική αξία ανά μετοχή στις 31 Μαρτίου 2007, εξαιρουμένου του προτεινόμενου μερίσματος για το έτος 2006. Η καθαρή εσωτερική αξία της Αθηνάς στις 31 Μαρτίου του 2007 ανερχόταν σε €0,702.Την ώρα που γραφόταν το κείμενο (12:00 μ.) η μετοχή της AΤΗ διαπραγματευόταν αμετάβλητη στα €0,61.

Του Σωκράτη Ιωακείμ