You are here

Αύξηση 50% στα κέρδη Logicom

28/11/2014 08:34
Αύξηση 50,3% κατέγραψαν τα κέρδη της εταιρείας πληροφορικής Logicom το εννιάμηνο του 2014.

Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους της εταιρείας ανήλθε στα €4,2 εκ. από €2,8 εκ. πέρσι κυρίως λόγω της αύξησης του κύκλου εργασιών.

Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε σημαντική αύξηση 25,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 φθάνοντας τα €442,3 εκ. από €352,6 εκ. πέρσι.

Ο κύκλος εργασιών του τομέα διανομής παρουσιάζει σημαντική αύξηση 26,1% κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο κύκλος εργασιών των τομέων παροχής λύσεων λογισμικού και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής παρουσιάζει αύξηση 17,1%, παρά την κατάσταση ύφεσης στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία και η αγορά γενικότερα.

Το ποσοστό του μεικτού περιθωρίου κέρδους μειώθηκε στο 6,7% από 7,7% κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης της συνεισφοράς του τομέα διανομής όπου το περιθώριο μεικτού κέρδους είναι χαμηλότερο.

Τα άλλα εισοδήματα περιλαμβάνουν το κέρδος, το οποίο ανέρχεται σε €550,7 χιλ., από την πώληση των γραφείων και της αποθήκης της θυγατρικής εταιρείας στο Jebel Ali Free Zone των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης των νέων γραφείων και αποθήκης στην ίδια ελεύθερη ζώνη εμπορίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, τα άλλα εισοδήματα αφορούν συνεισφορές από τους προμηθευτές για προώθηση των προϊόντων τους, καθώς και εισοδήματα από συνεργασίες με τρίτους.

Τα έξοδα διοίκησης, παρά τη σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών, παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο λόγω της πολιτικής περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του συγκροτήματος με αναφορές στα έξοδα προσωπικού και στα ενοίκια.

Το κέρδος από λειτουργικές δραστηριότητες αυξήθηκε κατά 39,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και ανέρχεται σε €9,2 εκ.

Η συναλλαγματική διαφορά που προκύπτει κυρίως από τη μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου Αμερικής έναντι του ευρώ, είχε αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα του συγκροτήματος και ανέρχεται σε ζημιά €487,1 χιλ., σε σχέση με κέρδος €202,8 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι παρά τις υπάρχουσες συνθήκες αγοράς που χαρακτηρίζονται από την αβεβαιότητα λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και την αβεβαιότητα στη διακύμανση της ισοτιμίας του δολαρίου Αμερικής έναντι του ευρώ, αναμένεται σημαντική αύξηση της κερδοφορίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Γ.Χ.