You are here

Αύξηση στο ενεργητικό επενδυτικών οργανισμών

24/05/2017 15:19
Αύξηση παρουσίασε το ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το συνολικό ενεργητικό τους αυξήθηκε κατά περίπου 2% στα €2.702,0 εκ. τον Μάρτιο 2017, σε σύγκριση με €2.646,6 εκ. τον Δεκέμβριο 2016.

Οι πλείστοι επενδυτικοί οργανισμοί είναι μετοχικοί (€1.724,1 εκ.) και ακολουθούν οι μεικτοί (€496,8 εκ.), ακίνητης περιουσίας (€212,1 εκ.) και οι λοιποί (€191,8 εκ.).

Μετοχικοί ΕΟ (equity funds) είναι αυτοί που επενδύουν κατά κύριο λόγο σε μετοχές και λοιπούς συναφείς τίτλους.

Μεικτοί ΕΟ (mixed funds), είναι ΕΟ που επενδύουν εξίσου σε μετοχές και χρεόγραφα, χωρίς υπεροχή της επένδυσης στο ένα ή το άλλο μέσο.

Λοιποί ΕΟ (other funds) είναι ΕΟ πλην των ομολογιακών ΕΟ, των μετοχικών ΕΟ, των μεικτών ΕΟ, των ΕΟ ακίνητης περιουσίας ή των ΕΟ αντιστάθμισης κινδύνων.

ΕΟ ακίνητης περιουσίας (real estate funds) είναι ΕΟ που επενδύουν κατά κύριο λόγο σε ακίνητη περιουσία.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις των οργανισμών είναι ανοιχτού τύπου (€2.267,1 εκ.).

Επενδυτικοί οργανισμοί ανοιχτού τύπου (open-end investment funds) είναι ΕΟ, τα μερίδια ή οι μετοχές των οποίων εξαγοράζονται ή εξοφλούνται κατ’ αίτηση των κατόχων άμεσα ή έμμεσα από το ενεργητικό του οργανισμού.

Όσον αφορά τις καταθέσεις και δάνεια των οργανισμών, ανήλθαν στα €216,1 εκ. τον Μάρτιο του 2017 από €173,3 εκ. τον Δεκέμβριο του 2016.

Επενδυτικός οργανισμός είναι ο οργανισμός συλλογικών επενδύσεων ο οποίος επενδύει σε χρηματοοικονομικά ή και μη χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού, με σκοπό την επένδυση κεφαλαίων που συγκεντρώνονται από το κοινό.

Της Γεωργίας Χαννή