You are here

Αύξηση ζημιών για SFS

26/08/2015 16:11
Αύξηση των ζημιών της για το εξάμηνο του 2015 ανακοίνωσε η SFS.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο όμιλος παρουσιάζει ζημιά ύψους €6,2 εκ. σε σχέση με ζημιά €5,6 εκ. για το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014.

Η εταιρεία αναφέρει ότι η αύξηση των ζημιών του ομίλου ήταν αναμενόμενη, λόγω των δυσμενών και αρνητικών οικονομικών δεδομένων που επικρατούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου.

H πρωτοφανής οικονομική κρίση και η μετέπειτα ύφεση, συνεχίζουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στα αποτελέσματα του ομίλου όπως και σε όλους τους τομείς της χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας και επιχειρηματικότητας του τόπου.

Τα ολικά εισοδήματα του ομίλου παραμένουν σταθερά στα €8,4 εκ. Η σταθεροποίηση αυτή οφείλεται στα αυξημένα εισοδήματα των εμπορικών και κτηματικών δραστηριοτήτων από την μια, και από την άλλη, στα μειωμένα εισοδήματα του χρηματοοικονομικού τομέα όπως επίσης και αυτά που προέρχονται από επενδυτικές και άλλες δραστηριότητες.

Η ολική συνεισφορά δραστηριοτήτων παρουσιάζει μείωση της τάξης του 20,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς από €2,6 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2014 μειώθηκαν σε €2,1 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2015, κυρίως λόγω της αυξημένης ζημιάς στα καθαρά εισοδήματα χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων όπως επίσης και των ζημιών από την επανεκτίμηση χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού που αποτιμούνται σε δίκαιη αξία μέσω των αποτελεσμάτων.

Το μεικτό κέρδος εμπορικών και κτηματικών δραστηριοτήτων παρουσιάζει μια μικρή αύξηση, της τάξης του 3,9%, ενώ σταθερά παραμένουν τα έξοδα πωλήσεων και διανομής σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου παρουσιάζονται αυξημένα κατά 25,2% φθάνοντας τα €2 εκ. από €1,6 εκ. λόγω κυρίως της πρόνοιας που αναγνωρίστηκε για επισφαλείς χρεώστες.

Παρά το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης των υφιστάμενων δανείων, τα χρηματοδοτικά έξοδα παραμένουν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με αυτά της αντίστοιχης περσινής περιόδου, λόγω αντιλογισμού (reversal) τόκων προηγούμενων ετών, εκ μέρους πιστωτικού ιδρύματος.

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 διαφαίνεται ότι θα είναι εξίσου δύσκολο σε όλους τους κύριους τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου. Στόχοι του ομίλου για το έτος αποτελούν η επιτυχής αναδιάρθρωση της πλειοψηφίας των δανείων του και επίσης η όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία των κεφαλαίων των μετόχων από τις σημαντικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται στις αξίες των επενδύσεων (κεφαλαίων) σε όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας με σκοπό τη διασφάλιση, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου μέχρι και την έξοδο της οικονομίας από την υφιστάμενη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, μετά την πρωτόγνωρη κρίση που βίωσε.

Τα αποτελέσματα του ομίλου αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζονται δυσμενώς από την οικονομική ύφεση, με περαιτέρω μειώσεις στα εισοδήματα που προέρχονται από τον εμπορικό τομέα, ως επίσης και αυτά που προέρχονται από τους τομείς διαχείρισης και αξιοποίησης γης και ακινήτων. Περαιτέρω, το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την, ακόμα, ιδιαίτερα περιορισμένη ρευστότητα για δανειοδότηση από τον τραπεζικό τομέα, αναμένεται να συνεχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα των εμπορικών και άλλων χρεωστών του ομίλου να αποπληρώσουν τα οφειλόμενα προς τον όμιλο, στις τιμές των ακινήτων και ύψος των ενοικίων εισπρακτέων, στο ενδιαφέρον αγοραπωλησιών σε ακίνητα, και σε άλλους εμπορικούς τομείς.

Σημειώνεται ότι η συνεχιζόμενη βιωσιμότητα του ομίλου, θα εξαρτηθεί αφενός, από την επιτυχή αναδιάρθρωση της πλειοψηφίας των δανείων του ομίλου και αφετέρου από τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα στις αξίες των ακινήτων.

Η πορεία των ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματιστηρίων, αναμένεται, επίσης, να επηρεάσει, αν και σε μικρότερο βαθμό, τις προοπτικές του ομίλου.

Γ.Χ.