You are here

Bγενόπουλος: Κατεστημένα δεκαετιών...

27/07/2006 18:19

· ..στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα

· Τα ΔΣ να μην αποτελούν «καρέκλες»

· Θέλουμε ανθρώπους με γνώσεις και όρεξη για δουλειά

· Να ακούγεται και η διαφορετική άποψη


Το στίγμα της νέας πολιτικής που θα ακολουθήσει στο μέλλον ο όμιλος Λαϊκής, έδωσε χθες ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Marfin, Ανδρέας Βγενόπουλος. Ο νέος ισχυρός άνδρας του Ομίλου Λαϊκής μετά τη φυγή του Κίκη Λαζαρίδη (ο οποίος αποχώρησε λόγω διαφωνιών με την πολιτική της νέας διοίκησης), μιλούσε χθες σε 300 διευθυντικά στελέχη του Ομίλου αναλύοντας τις διοικητικές αλλαγές πουν επήλθαν στα υψηλά δώματα της Λαϊκής.

Ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα ισχυρό όσο ποτέ άλλοτε, δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι το χαρακτηρίζουν «φαινόμενα περασμένων δεκαετιών». Και δεν είναι δυνατό , πρόσθεσε, παρά η πρόοδος, η εξέλιξη να γκρεμίσει κατεστημένες δομές ώστε να φθάσουμε σε καινούργια σχήματα. Σχήματα, στα οποία, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βγενόπουλος, τα ΔΣ «δεν αποτελούν καρέκλες όπου βάζει κανείς τους φίλους του ή κάποιους που κάποτε ήτανε κάπου και ήτανε μεγάλοι και διάσημοι ώστε να τους αποδοθεί τίτλος τιμής». « Τα ΔΣ», συνέχισε ο κ. Βγενόπουλος, «θέλουν ανθρώπους οι οποίοι έχουν γνώσεις, έχουν διάθεση για εργασία, έχουν ένα επίπεδο αρχών και πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να συνθέτουν τις απόψεις τους και να εργασθούν ελεύθερα και χωρίς σκοπιμότητες για το καλό της εταιρείας τους».

Εφαρμογή Εταιρικής Διακυβέρνησης

Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε ακόμη και στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης ενόψει και της νέας οδηγίας της ΕΕ που τίθεται σε εφαρμογή από την 1/1/2007. Ο αντιπρόεδρος της Marfin, επικαλέστηκε πρόσφατη δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλου Χριστοδούλου για το θέμα, στην οποία γινόταν λόγος για βαθιά ριζωμένο κατεστημένο, θεμελιωμένο στην οικογενειοκρατία, κληρονομικά φέουδα στις τράπεζες. Οι αλλαγές στη διοίκηση της τράπεζας, είπε με νόημα, συμμορφώνονται απόλυτα με τις παραινέσεις του κ. Χριστοδούλου.

Αξιοκρατία στην ανέλιξη

Ο κ. Βγενόπουλος έδωσε ακόμη το στίγμα των προθέσεων της νέας διοίκησης του Ομίλου Λαϊκής όσον αφορά την αξιοκρατική διαδικασία ανέλιξης στελεχών. «Πρέπει να υπάρχουν και να ακούγονται διαφορετικές απόψεις, μπορεί να μη γίνονται πάντα σεβαστές, αλλά η διαφορετική άποψη δεν είναι κατακριτέα. Η διαφορετικότητα είναι ένα στοιχείο της προόδου», τόνισε. Στη Λαϊκή δεν υπάρχουν όρια στην προσπάθειά των νέων για επαγγελματική ανέλιξη», πρόσθεσε. «Απόδειξη είναι η δικαίωση του κ. Νεοκλή Λυσάνδρου που μετά από 34 χρόνια επιτυχημένης προϋπηρεσίας κατέλαβε εντελώς αξιοκρατικά τη θέση του Προέδρου του Ομίλου», επεσήμανε.

Μπροστά από τις πόρτες

Ο κ. Βγενόπουλος, σημείωσε ακόμη ότι οποιαδήποτε θέματα προκύπτουν πρέπει να λύνονται στο τραπέζι «και όχι πίσω από κλειστές πόρτες». «Οι διαφωνίες πρέπει να λέγονται», είπε με νόημα υπονοώντας ενδεχομένως τις διαφωνίες που σύμφωνα με τον ίδιο δεν εξέφρασε ποτέ στα συμβούλια ο Κίκης Λαζαρίδης.

Στη χθεσινή συγκέντρωση ο νέος μη Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου, Νεοκλής Λυσάνδρου, διαβεβαίωσε, ότι θα παραμείνει και «στρατηγός και οπλίτης στη συνέχεια της πορείας της Τράπεζας» . Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος, Χρίστος Στυλιανίδης, έπλεξε το εγκώμιο στα στελέχη και το ανθρώπινο δυναμικό της Λαϊκής τονίζοντας ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα βαδίσουν μπροστά για το καλύτερο.

Γ.Χ.