You are here

Black Friday με online αγορές

23/11/2020 07:18

Ώθηση στις διαδικτυακές αγορές αλλά και επιμήκυνση των εκπτώσεων για ολόκληρη τη βδομάδα επιδιώκουν οι εταιρείες λιανεμπορίου για τόνωση της κατανάλωσης ενόψει της «Μαύρης Παρασκευής».

Ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου δήλωσε στη StockWatch ότι «στη φετινή Black Friday, η οποία δεν θα θυμίζει τίποτα από τα προηγούμενα χρόνια, ως σύνδεσμός επενδύουμε στις προσφορές μέσω του e-shop ώστε να ψωνίσει κάποιος από την ασφάλεια του σπιτιού του.  Γι’ αυτό οι εταιρείες που δημιούργησαν ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα τις ενδυναμώσουν ώστε καταστούν πιο φιλικές προς τους καταναλωτές».

Πρόσθεσε ότι «δώσαμε έμφαση στην προώθηση του e- shopping, ειδικότερα στις ηλεκτρονικές συσκευές και τα ηλεκτρονικά προϊόντα τεχνολογίας διότι όταν κάποιος γνωρίζει τις προδιαγραφές πολύ εύκολα μπορεί να προχωρήσει σε παραγγελία μέσω του διαδικτύου. Η τάση αυτή παρατηρείται περισσότερο από ηλικίες που έζησαν ή σπούδασαν στο εξωτερικό διότι είναι εξοικειωμένοι με μεγάλες ιστοσελίδες οι οποίες είναι ευρέως γνωστές».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, αν και το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Κύπρο σε σχέση με τις άλλες χώρες που χρόνο με το χρόνο κάνει άλματα διευρύνοντας το συνολικό τζίρο του λιανικού εμπορίου μέσω ηλεκτρονικών αγορών είναι πολύ περιορισμένο.  Εντούτοις στην κατηγορία τροφίμων ο τζίρος ανέβηκε μέχρι 7% - 8% του συνολικού τζίρου από 3% έως 4% που κυμαινότανε μέχρι σήμερα.  Μετά όμως από την χαλάρωση των μέτρων επανήλθε σε χαμηλότερα επίπεδα.  Παρόλα αυτά το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει και στην Κύπρο», επεσήμανε.

«Η εξήγηση είναι ότι δεδομένων των μικρών αποστάσεων στην Κύπρο, λόγω των συνθηκών της υγειονομικής πανδημίας, ο κόσμος συνδυάζει την έξοδο ή τη ψυχαγωγία του, σε μια υπεραγορά ή ένα mall.  Τώρα με τα μέτρα επανέρχεται στις ηλεκτρονικές αγορές».

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα malls είπε ότι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν εορταστική ατμόσφαιρα ώστε να σπρώξουν τον κόσμο να βγει έξω από το σπίτι του, στο πλαίσιο πάντα των υγειονομικών μέτρων.

Το My Mall Limassol και το Kings Avenue Mall Πάφου όμως λόγω lockdown θα μείνουν εντελώς έξω από τον θεσμό της Black Friday, που καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια και στην Κύπρο προσφέροντας δελεαστικές τιμές.

Φέτος θα έχουμε Black Week

Για Black Week έκανε λόγο ο marketing manager των The Mall of Cyprus και The Mall of Engomi, Γιώργος Πίσσης, υπό την έννοια όπως διευκρίνισε ότι «οι προσφορές οι οποίες φθάνουν μέχρι και το 70% ανάλογα από το είδος του εμπορεύματος και την επιχείρηση θα ξεκινήσουν από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή».

Παραδέχθηκε ότι υπάρχει σημαντική πτώση στη δραστηριότητα του λιανικού εμπορίου σε σχέση με πέρσι σημειώνοντας ότι «η κίνηση εξαρτάται αποκλειστικά από τις υγειονομικές εξελίξεις διότι παρατηρούμε ότι όταν σταθεροποιείται η κατάσταση με τα κρούσματα του κορωνοϊού σταθεροποιείται με ανοδική τάση και η δουλειά μας, ενώ όταν ξαφνικά έχουμε πολλά κρούσματα τότε πέφτει η ψυχολογία του κόσμου ο οποίος περιορίζεται μόνο στα απαραίτητα».

«Ο κύκλος εργασιών μας σε σχέση με πέρσι τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά τα 30%» είπε και πρόσθεσε ότι όπως και τις υπόλοιπες ημέρες έτσι και κατά τη διάρκεια της Black Week θα τηρηθούν όλα τα μέτρα του πρωτοκόλλου με θερμομέτρηση στις εισόδους, με το σωστό αριθμό ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο και απολυμάνσεις στους κοινόχρηστους χώρους και εντός των καταστημάτων.

Γιορτάζουμε τα δεύτερα γενέθλια μας

Στο Nicosia Mall, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή Γιώργο Γεωργίου, στο πλαίσιο των δεύτερων γενέθλιων τους προσφέρουν διάφορα δώρα.

Ο κ. Γεωργίου, υπεραμυνόμενος των malls είπε ότι «στοχοποιούνται διότι πέραν του ότι δηλώνει ο κάθε ειδήμονας, τα malls έχουν και τη δυνατότητα και το budget για να εφαρμόζουν κατά γράμμα όλα τα πρωτόκολλα γι’ αυτό είναι ότι πιο ασφαλή από ότι ένα κατάστημα στο κέντρο της πόλης».

Της Ηρώς Ευθυμίου