You are here

BOC: Καθησυχάζουν για το εφάπαξ

23/01/2004 00:10
Δεν υφίσταται κανένα θέμα εργαζόμενοι στην Τράπεζα Κύπρου να χάσουν το εφάπαξ ή μέρος του εφάπαξ που δικαιούνται στα πλαίσια της συνταξιοδότησής τους. Αυτό διαβεβαιώνει με δηλώσεις του στη StockWatch υψηλόβαθμο στέλεχος της BOC, σχολιάζοντας πληροφορίες που έκαναν λόγο για απώλεια μέρους του εφάπαξ για αποπληρωμή δανείων που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά μετοχών.

Τονίζει μάλιστα, πως δύο είναι τα σχέδια με τα οποία η BOC πρόσφερε στους υπαλλήλους της τη δυνατότητα απόκτησης μετοχών της Τράπεζας Κύπρου με ειδικά προνομιακά δάνεια και με όρους πολύ καλύτερους όρους από ό,τι στους μετόχους. Στο πρώτο σχέδιο - ημερομηνίας 7/1/1999 - γινόταν όντως ρητή αναφορά πως σε περίπτωση συνταξιοδότησης του υπαλλήλου τότε μέρος του εφάπαξ εκχωρείτο για την εξόφληση του δανείου, ενώ στο δεύτερο σχέδιο που δόθηκε στους υπαλλήλους - ημερομηνίας 12/ 6/2001 – δεν περιλαμβάνεται η σχετική αναφορά ή δέσμευση.

«Η μεγάλη διαφορά», σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι στη Stockwatch, «είναι πως όσοι περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Α, ακόμη και με τις σημερινές τιμές της μετοχής στο ΧΑΚ, είναι κερδισμένοι, καθώς το «κόστος αγοράς» που τους προσφέρθηκε η μετοχή το 1999 είναι σε χαμηλότερη τιμή, από την τιμή που διαπραγματεύεται σήμερα στο χρηματιστήριο. Επομένως» υποστηρίζουν, «δεν υπάρχει κανένα θέμα για αποπληρωμή δανείων αυτής της περιόδου, για τους εργαζόμενους στην τράπεζα Κύπρου, μέσω του εφάπαξ συνταξιοδότησης».

Χαμηλοί τόνοι

Όλα τα πιο πάνω στοιχεία θέσαμε υπόψη του Γιάννη Κυπρή, Γενικού Οικονομικού Διευθυντή του Συγκροτήματος, ο οποίος σε μια προσπάθεια αποφυγής μιας δημόσιας αντιπαράθεσης με τη συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων, αρκέστηκε να πει πως «ενόσω συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις (με την ΕΤΥΚ) οτιδήποτε άλλο πούμε δεν θα ήταν υποβοηθητικό των προσπαθειών που καταβάλλονται για επίλυση».

Πρόσθεσε πάντως, πως με «καλή διάθεση και θέληση και από τις δύο πλευρές, μπορούν να υπερπηδηθούν τα όποια προβλήματα και όποιες διαφορές υφίστανται», σημειώνοντας παράλληλα πως, «αναμφίβολα είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να λυθεί το όλο ζήτημα, όσον το δυνατόν πιο σύντομα... και προς τούτο, εργαζόμαστε».

Πρόβλημα οι τόκοι

Ως γνωστό, πριν ένα μήνα η Ελληνική Τράπεζα συμφώνησε με τους υπαλλήλους τη διαγραφή τόκων στα μετοχοδάνεια, την επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής και την έναρξη αποπληρωμής των δανείων (τόκοι συν κεφάλαιο) την 31η Ιανουαρίου 2005.

Η συντεχνία βρίσκεται σε διαβούλευση και με τις άλλες δύο τράπεζες, αλλά το θέμα της διαγραφής των τόκων φαίνεται να αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο. Με βάση την υφιστάμενη συμφωνία, οι υπάλληλοι των δύο μεγάλων τραπεζών πληρώνουν μόνο τον τόκο στα δάνεια ή στα facilities που τους δόθηκαν για σκοπούς ΧΑΚ. Από το τέλος Ιανουαρίου, στη δόση θα προστίθεται και το κεφάλαιο του δανείου.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Stockwatch, να επικοινωνήσει με τον ΓΓ της ΕΤΥΚ Λοίζο Χατζηκωστή, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Του Κυριάκου Κυριακίδη