You are here

BOC: Πέντε σκόπελοι στη συγχώνευση

11/07/2006 17:16

• Απορρόφηση BOC στην Ελλάδα από Εμπορική

• Φοβού τις απεργίες

• Κίνδυνοι από μη αποτελεσματική ενοποίηση

• Τι αναφέρει το ενημ. Δελτίο


Το σκεπτικό της συγχώνευσης της Τράπεζας Κύπρου με την Εμπορική αλλά και τους κινδύνους που περικλείουν το μεγάλο, για τα κυπριακά μεγέθη, εγχείρημα παραθέτει στο ενημερωτικό δελτίο το κυπριακό συγκρότημα. Το 107-σέλιδο δελτίο, που εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα από την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και δημοσιεύθηκε σήμερα, απευθύνεται στους μετόχους της Εμπορικής Τράπεζας, που καλούνται να δεχθούν ή να απορρίψουν μέχρι τις 7 Αυγούστου την προσφορά 3,25 μετοχών της BOC και €6 για κάθε μετοχή τους. Το δελτίο επικεντρώνεται στην περιγραφή του προφίλ, των δραστηριοτήτων και των μεγεθών του κυπριακού οργανισμού και αφιερώνει λιγότερες από 10 σελίδες για την ανάλυση των προοπτικών και κινδύνων του εγχειρήματος.

Οι αναφορές στους τρόπους επιτυχούς υλοποίησης της συγχώνευσης βασίζονται στα όσα έχουν ήδη κοινοποιηθεί από τον κυπριακό οργανισμό. Περιλαμβάνουν την αναδιάρθρωση του δικτύου πωλήσεων με βάση τα υφιστάμενα πρότυπα της κυπριακής τράπεζας, την αναδόμηση και αναβάθμιση των λογισμικών, την αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων, τη συγκράτηση των εξόδων και την αύξηση των μεριδίων αγοράς σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Η Τράπεζα Κύπρου δεσμεύεται να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας αξιοποιώντας το υφιστάμενο προσωπικό. Μεσοπρόθεσμα, οι εργασίες της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα θα απορροφηθούν από την Εμπορική, ενώ η κυπριακή τράπεζα θα πρέπει να κάνει δημόσια πρόταση και για τη Φοίνιξ Metrolife Εμπορική, σε περίπτωση επιτυχίας της ΔΠ για την Εμπορική.

Οι κίνδυνοι της δημόσιας πρότασης εστιάζονται κυρίως σε δυνητικά προβλήματα στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής, σε αναπροσαρμογές που ενδέχεται να προκύψουν από εναρμόνιση των λογιστικών συστημάτων, στην ισχυρή παρουσία των συντεχνιών στην Εμπορική αλλά και στην αναδιάρθρωση του μετοχολογίου της. Ο μεγαλύτερος ίσως κίνδυνος προέρχεται από τυχόν αποτυχία της Τράπεζας Κύπρου να ενσωματώσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την Εμπορική Τράπεζα. Κάτι τέτοιο, αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο, ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της και τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.

Το ενημερωτικό δελτίο κάνει ιδιαίτερη μνεία σε δυνητικά προβληματικούς τομείς που πιθανόν να μην εντοπίστηκαν από την κυπριακή τράπεζα κατά την υποβολή της ΔΠ στους μετόχους της Εμπορικής λόγω μη πραγματοποίησης due diligence. Τέτοιοι τομείς, όπως το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής (δηλαδή, πρόσθετες επισφαλείς), ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα την απομείωση περιουσιακών στοιχείων ή την εμφάνιση εξόδων και υποχρεώσεων πέραν των αναμενόμενων.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΔΠ είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί η εναρμόνιση των λογιστικών αρχών της Εμπορικής Τράπεζας με τις λογιστικές αρχές της κυπριακής τράπεζας, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναπροσαρμογές της αξίας στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της Εμπορικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πρόσθετων προβλέψεων για το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής.

Ακόμη, είναι πολύ πιθανόν, αναφέρει η Τράπεζα Κύπρου, να απαιτηθεί η εναρμόνιση των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων, των πρακτικών και των διαδικασιών που εφαρμόζει η Εμπορική Τράπεζα με τα αντίστοιχα που εφαρμόζει η κυπριακή τράπεζα, κάτι που ενδεχομένως να παρουσιάσει «σημαντικές δυσκολίες» με τελικό αποτέλεσμα τη δυσμενή επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου.

Ακόμη, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία (98,5%) των εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας είναι μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων και από καιρό σε καιρό έχουν εμπλακεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι της Εμπορικής διαφωνήσουν με τις ενέργειες της Τράπεζας Κύπρου και κατέλθουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, συμπληρώνει η κυπριακή τράπεζα, τότε ενδέχεται να υπάρξει ουσιώδης δυσμενής επίδραση στη λειτουργία, την επιχειρηματικότητα και την οικονομική κατάσταση του Ομίλου. Όσον αφορά τις μειώσεις προσωπικού, η Τράπεζα Κύπρου παραδέχεται ότι η δυνατότητά της γι’ αυτό το θέμα είναι περιορισμένη λόγω των συλλογικών συμβάσεων.

Τέλος, στο ενημερωτικό δελτίο της Τράπεζας Κύπρου τονίζεται ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΔΠ και απόκτησης κατ’ ελάχιστο του 40% της Εμπορικής Τράπεζας, οι εναπομείναντες μέτοχοι μειοψηφίας θα είναι σε θέση να εμποδίσουν τη λήψη σημαντικών εταιρικών αποφάσεων.

Της Γεωργίας Χαννή