You are here

BOC: Στην EK όλα τα στοιχεία για Zachs

19/05/2003 09:26
Τι δηλώνει ηγετικό στέλεχος για την πολυσυζητημένη επένδυση

Σημαντική, αλλά οπωσδήποτε κάτω από τα 13 εκατομμύρια Ευρώ (£7,5 εκ.) είναι η ζημιά που υπέστη το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου από την αποτυχημένη επένδυση στην εταιρία πληροφορικής Zachs της Ελλάδας (η BOC εξαγόρασε το 60% του μετοχικού της κεφαλαίου), η οποία βρίσκεται τώρα σε διαδικασία (έχει υποβάλει αίτηση) πτώχευσης. Αυτό δήλωσε στη StockWatch, ανώτατο διοικητικό στέλεχος του Συγκροτήματος, διευκρινίζοντας ότι στο ολικό ποσό (το οποίο αρνήθηκε να αποκαλύψει), περιλαμβάνονται και δάνεια που έχουν δοθεί προς την Zachs και για τα οποία έγιναν και οι «αναγκαίες κρατήσεις για επισφαλή δάνεια».

Το ίδιο ηγετικό στέλεχος του Συγκροτήματος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της ζημιάς περιλαμβάνεται στις προβλέψεις για απομείωση επενδύσεων των Οικονομικών αποτελεσμάτων του 2002 και ένα άλλο μέρος στις προβλέψεις για απομειώσεις και επισφάλειες στα Τριμηνιαία του 2003, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά. Τόνισε πάντως στη «SW», ότι η Κύπρου πριν από την ανακοίνωση για τα Τριμηνιαία του 2003 ήρθε σε επαφή και έδωσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «όλα τα στοιχεία», η οποία και έκρινε «ότι δεν ήταν απαραίτητο να εκδώσει ανακοίνωση για profit warning». Πρόσθεσε επίσης, ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το ολικό ποσό της ζημιάς αφού μέρος της επένδυσης αποτελούν και δάνεια που δόθηκαν προς την ελλαδική εταιρία πληροφορικής για τα οποία υπάρχουν επισφαλείς απαιτήσεις.

Ο αξιωματούχος της Τράπεζας διαβεβαίωσε επίσης τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, ότι το Συγκρότημα παρακολουθεί πάντοτε με την δέουσα προσοχή τις επενδύσεις του και λαμβάνει όλα τα μέτρα για εκείνες τις πρόνοιες για μείωση του ρίσκου των επενδύσεων. Σημείωσε ωστόσο, ότι κάθε επένδυση ιδιαίτερα σε μορφή venture capital, περιέχει και τον κίνδυνο της αποτυχίας και της ζημιάς, κάτι που «δυστυχώς» συνέβη με την περίπτωση της Zachs.

«Αυτό που έχει σημασία για τους μετόχους είναι η συνολική εικόνα», τόνισε μιλώντας στη «SW» το ίδιο ανώτατο διοικητικό στέλεχος του Συγκροτήματος, προσθέτοντας ότι διεξάγεται ήδη εσωτερικός έλεγχος για την κακή αυτή επένδυση και επισημαίνοντας τη δήλωση του Πρόεδρου του ΔΣ του Συγκροτήματος Σόλων Τριανταφυλλίδη, κατά την πρόσφατη Ετήσια Γενική Συνέλευση, ότι «υπάρχουν και ευθύνες και θα αποδοθούν».

Του Κυριάκου Κυριακίδη