You are here

BOC: Ζημιές το 2002 λόγω κακών επενδύσεων και επισφαλών δανείων

07/02/2003 19:32
Καθυστερημένο profit warning…

Συνέχεια στα κακά μαντάτα

Οι προβλέψεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα £33 εκ. το 2002


Σε καθυστερημένη προειδοποίηση για τα αποτελέσματα του 2002 προέβηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου. Λίγες μόνο βδομάδες πριν την ανακοίνωση των ελεγμένων της αποτελεσμάτων η μεγαλύτερη εταιρεία του ΧΑΚ ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα 2002 θα παρουσιάσουν ζημιά μετά τη φορολογία (2001: κέρδη £46,5 εκατομμύρια).

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση οι ζημιές που θα παρουσιάσει το Συγκρότημα οφείλονται εν μέρει «σε σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις σε σύγκριση με το 2001» αλλά και στην απόφαση να «προχωρήσει στη μεταφορά από τα αποθεματικά επανεκτίμησης επενδύσεων στο Λογαριασμό Αποτελεσμάτων ενός ποσού της τάξεως των £23 εκατομμυρίων». Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει πρόβλεψη για απομείωση επενδύσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας τα αποτελέσματα πριν την πρόβλεψη για απομείωση αναμένονται να παρουσιάσουν κέρδος. Στην ανακοίνωση το Συγκρότημα σημειώνει πάντως «ότι παρά το αρνητικό κλίμα που επεκράτησε η βελτίωση των αποτελεσμάτων σε λειτουργικό επίπεδο συνεχίστηκε και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2002».

Την Τρίτη ο διεθνής οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική διαβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου εκφράζοντας ανησυχίες, ανάμεσα σε άλλα, για το συνολικό ύψος των επισφαλών απαιτήσεων. Το πρώτο εννιάμηνο του 2002 οι προβλέψεις έφθασαν τα £33 εκατομμύρια παρουσιάζοντας αύξηση 123% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2001. Στην ανακοίνωση του το Συγκρότημα αναφέρει ότι το σύνολο των προβλέψεων για το 2002 θα είναι "σε παρόμοια ποσοστά αύξησης όπως και του εννιαμήνου 2002."