You are here

CCC: Γη €31 εκ. έναντι χρέους

10/03/2017 10:13
Η Κυπριακή Εταιρεία Τσιμέντων ανακοίνωσε ότι στις 9 Μαρτίου 2017 έχει ολοκληρωθεί η πώληση τεμαχίου γης από την 100% θυγατρική της εταιρεία CCC Real Estate Company Ltd προς την εταιρεία Nelipo Properties Ltd, 100% θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου, μέσα στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των πιστωτικών διευκολύνσεων του συγκροτήματος The Cyprus Cement Public Company Ltd αλλά και συνδεδεμένων εταιρειών με το συγκρότημα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το τίμημα της πώλησης του ακινήτου ανέρχεται στα €30,75 εκ. και η πώληση εμπίπτει στο πλαίσιο των κανονισμών και προνοιών του τμήματος φορολογίας για φορολογικές ελαφρύνσεις για αναδιαρθρώσεις τραπεζικών δανείων.

Αντικείμενο της εν λόγω αναδιάρθρωσης αποτελούν όλα τα δάνεια μεταξύ της CCC Real Estate Company Ltd και της The Cyprus Cement Public Company Ltd με την Τράπεζα Κύπρου, καθώς και μέρος των δανείων συνδεδεμένων εταιρειών με το συγκρότημα για τα οποία η εταιρεία CCC Real Estate Company Ltd είναι εγγυητής και πάροχος εξασφάλισης.

Με την ολοκλήρωση της πράξης οι εταιρείες The Cyprus Cement Public Company Ltd και CCC Real Estate Company Ltd θα καταλήξουν χωρίς οποιοδήποτε τραπεζικό δανεισμό, καθώς τα δάνεια και υποχρεώσεις τους με άλλα τραπεζικά ιδρύματα θα αναληφθούν από τις συνδεδεμένες και συγγενικές εταιρείες του συγκροτήματος.

Η συναλλαγή δεν θα έχει σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα του συγκροτήματος.

Το διοικητικό συμβούλιο της The Cyprus Cement Public Company Ltd ενέκρινε τις πιο πάνω πράξεις κρίνοντας τις ως πολύ θετικές για το μέλλον του συγκροτήματός της αφού έλαβε υπόψη τους πιο κάτω παράγοντες:

-Την τιμή της προτεινόμενης ανταλλαγής η οποία κρίνεται αρκετά ικανοποιητική τόσο με βάση τις σχετικές εκτιμήσεις όσο και σε σχέση με την αξία που η γη της εταιρείας (της οποία το τεμάχιο που πωλήθηκε αποτελεί μέρος περίπου 10% της όλης γης) αποτιμάται στους λογαριασμούς της εταιρείας CCC Real Estate Company Ltd.

-Οι συνδεδεμένες και συγγενικές εταιρείες τα δάνεια των οποίων θα τύχουν αναδιάρθρωσης θα αναλάβουν τον υπόλοιπο δανεισμό της εταιρείας CCC Real Estate Company Ltd, αλλά και της ίδιας της εταιρείας, με αποτέλεσμα αυτές (δηλ. η The Cyprus Cement Public Co Ltd & C.C.C. Real Estate Company Ltd) να καταστούν άχρεες.

-Η χρηματοοικονομική θέση της 100% θυγατρικής της εταιρείας CCC Real Estate Company Ltd θα βελτιωθεί σε τεράστιο βαθμό ώστε να της επιτρέψει πλέον την απρόσκοπτη εφαρμογή της στρατηγικής της, η οποία είναι η ανάπτυξη της έκτασης γης που διαθέτει. Η ύπαρξη σημαντικού δανεισμού περιόριζε σημαντικά αυτή την προοπτική καθώς περιόριζε τις μεθόδους και μορφές επένδυσης μέσω της οποίας δύναται να πραγματοποιηθεί αυτή η ανάπτυξη. Σημειώνεται ότι έχει ήδη κατατεθεί αίτηση στο τμήμα πολεοδομίας και οικήσεως για τη «γενική χωροταξική μελέτη ανάπτυξης και τεμαχιοποίηση της περιοχής».

-Ο εκμηδενισμός του δανεισμού της εταιρείας θα επιτρέψει, λαμβανομένων πάντοτε υπόψη των αναπτυξιακών αναγκών της εταιρείας, την αναθεώρηση της μερισματικής πολιτικής.